SLUTA DEPPA! Det kommer att vända för Färjestad, tror hockeyanalytikern Petter Carnbro.
SHL

Analytikern: ”Sluta deppa, FBK – det kommer att vända!”

ANNONS

De har skjutit näst flest skott på mål och svarat för näst minst antal mål. Färjestad har trots bra spel i fem mot fem hamnat i botten av SHL tidigt på säsongen. Hockeysverige.se kontaktade hockeyanalytikern och bloggaren Petter Carnbro för att få svar på vad som är fel i Värmland. Svaret? Att det egentligen ser mycket bättre ut än vad tabellplaceringen ger sken av…

353 skott på mål, men bara 20 har slunkit in. Färjestad har fått SHL:s målvakter att se bra ut den här säsongen och det är deras ineffektivitet som ligger till grund för den smärtsamma tabellplaceringen som nästjumbo före Leksand.

En som har analyserat Färjestad extra noga den här säsongen är hockeyanalytikern Petter Carnbro. Via sin blogg Numerärt Övertag har han samlat in data från FBK:s matcher och omvandlat den till avancerad statistik som ger fingervisningar om varför det inte går bra för laget just nu och vilka spelare i laget det är som har en positiv respektive negativ inverkan på lagets spel.

Till skillnad från alla som vill stämpla Färjestad som ett krislag menar Petter Carnbro att lagledningen gör bäst i att sitta lugn i båten. Hans statistik visar att FBK spelar riktigt bra hockey i spel fem mot fem vad gäller puckinnehav och skapade skottillfällen (Corsi). Svagheten ligger i numerärt över- och underläge och naturligtvis i (in)effektiviteten. Så här långt har värmlänningarna bara gjort mål på 5,67 procent av sina skott. Detta trots att laget alltså skjutit näst flest skott i hela ligan.
– Det finns inget lag i SHL:s historia som har haft en så dåligt skottprocent sett över en hel säsong. Skulle det hålla i sig skulle de vara historiskt dåliga och det tror jag att de har alldeles för bra spelarmaterial för. Det är ohållbart att det ska fortsätta så här dåligt, säger Petter Carnbro som är helt säker på att det kommer att lossna.


Jakub Klepis. Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

KRITISK TILL MATCHANDET AV BACKARNA

Spelare som Mian Gulas och Jakub Klepis har fått kritik för att de producerar för lite. Samtidigt visar Petter Carnbros statistik att båda spelarna har en positiv inverkan på spelet i fem mot fem så till vida att att det händer saker offensivt när de är på isen.
– Självförtroendet är naturligtvis inte på topp, men hos de här spelarna kommer det också att jämna ut sig över en säsong. Fortsätter exempelvis Gulas att skjuta och skapa målchanser i den takten han har gjort hittills kommer det att lossna förr eller senare. Då kan det räcka för att det ska svänga över åt andra hållet, säger Carnbro.
– Jag vet att det inte är populärt att prata om tur och otur, men det går inte att undkomma att det är saker man får ta med i beräkningen. Just nu har Färjestad en hel del otur.

Likväl är Färjestad näst sist i tabellen och har fem raka förluster bakom sig. Vad är det då, bortsett från ineffektiviteten, som gör att laget lyckats så dåligt?
– De har sämst boxplay i ligan och släpper i princip in ett mål per match. I kombination med svårigheterna att göra mål blir det naturligtvis ett stort problem, säger han.

En annan detalj som han är kritisk till är hur Tommy Samuelsson matchar sitt manskap. Och framför allt då backbesättningen.
– När det börjar gå troll i saker och ting slänger Tommy ofta ut gubbar som inte anses vara riskabla, till exempel Ole-Kristian Tollefsen och Daniel Gunnarsson. Men studerar man deras siffror ser man att de inte uträttar speciellt mycket positivt framåt. De har svårt att få ut pucken ur egen zon och det blir mycket pingis fram och tillbaka när de är på isen. Dessvärre spelar de tillsammans rätt ofta också, konstaterar Petter Carnbro.


UNDERSKATTAD. Anton Grundel är FBK:s bästa back, tycker Petter Carnbro.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”GRUNDEL ÄR FÄRJESTADS BÄSTA BACK”

Det han syftar på är att både Tollefsen och Gunnarsson har en negativ Corsi, vilket innebär att motståndarna får fler skottillfällen än Färjestad får när de är på isen. En hel del röster har höjts om att klubbledningen ska jaga efter en spelskicklig back, men enligt Petter Carnbro finns det redan sådana i klubben.
Oliver Kylington och Anton Grundel har en väldigt positiv inverkan på lagets spel, men de matchas ofta rätt sparsamt och det är lite skevt. Skulle de para ihop backarna bättre skulle de kunna få bättre utdelning, säger han och passar på att hylla Grundel lite extra.
– Han är dominant på isen. Han kanske är inte flashig eller gör de där spektakulära sakerna, men när han är på isen har Färjestad 64 procent av avsluten. Han är lagets bästa back.

Det finns en annan spelare som trots kritiken och den stundtals rät negativa mediebilden gör ett oväntat bra jobb för Färjestad, menar Petter Carnbro.
Rickard Wallin. Man har ju hört till leda om att han är slut och inte borde få vara kvar, men han imponerat ruskigt mycket på mig. När han är på isen har Färjestad 60 procent av avsluten, och då har han ändå fått släpa runt på Anton Hedman och Luciano Aquino i ganska många matcher.
– Wallin är inne i ett skede av karriären när måltouchen och poängen börjar försvinna, men han är fortfarande riktigt bra på att driva spelet framåt.

Slutsatsen är alltså att Färjestad inte befinner sig i botten för att stanna. Om inte laget lyckas slå rekord i ineffektivitet och dåligt boxplay-spel kommer man i likhet med fjolåret att bli bättre över tid.
– Det mesta pekar på det, men samtidigt gäller det att inte andra saker fallerar i stället. Till exempel att ”PW” (målvakten Fredrik Pettersson Wentzel) får en rejäl dipp eller att laget tappar på andra områden. Då kan det bli ett nollsummespel även om målen börjar komma, men jag har svårt att se det, avslutar Petter Carnbro.

Läs en längre analys av Färjestads nuvarande situation här:
http://numerartovertag.wordpress.com/2014/10/06/keep-calm-and-corsi-on/ 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL