Martin Filander.
Västerås IK

Stjärnlagets frustrerande start: ”Vi har varit för dåliga”

ANNONS

De gick in i säsongen som en av Hockeyallsvenskans storfavoriter. Men spelet har gått i baklås för Västerås inledningsvis och nye tränaren Martin Filander har fått hård kritik.
– Det är inget att sticka under stol med att den här starten var inget man drömde om, säger Filander till hockeysverige.se inför kvällens tuffa bortamatch mot Malmö.

Västerås är en av favoriterna till att gå upp till SHL kommande säsong. Man har ny tränare i form av Martin Filander och starka värvningar som bland andra Hockeyallsvenskans bästa back förra säsongen, Nick Angell, och powerplay-experten Conny Strömberg.

Men Västerås har floppat inledningsvis. Efter tio spelade matcher ligger man näst sist i serien. Med ett måls marginal undviker man för närvarande sistaplatsen. En sistaplats som innehas av förra säsongens SHL-lag, AIK.
– Vi har varit för dåliga, det är den enkla förklaringen, säger Martin Filander till hockeysverige.se när vi frågar honom om varför Västerås ligger på en negativ kvalplats.

Varför har ni inte kuggat i som du velat?
– Det är många faktorer som jag ser det. Vi började lite på fel fot med några tuffa torskar trots att vi hade ett bra spel. Sedan har vi haft lite svårt med produktionen på våra bärande spelare vilket gjort att det låst sig lite grann. Då börjar det helt plötsligt bära emot och alla vi börjar fundera lite grann. Man hamnar i ett läge där det mentala spelet blir viktigt. Vi måste kämpa oss ur det.
– Det är i alla fall min analys, att vi fastnat lite grann i det här. Vi jobbar på varje dag och försöker hitta en balans både i vår trupp och spelet.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”HAR GJORT DET SÅ BRA DOM KAN”

Nick Angell svarade förra säsongen för sex mål och totalt 34 poäng på 48 matcher. Så här långt den här säsongen har det på tio matcher ”bara” blivit fyra assistpoäng. Senast Conny Strömberg spelade i Hockeyallsvenskan svarade han för sju mål och totalt 39 poäng på 49 matcher. Den här säsongen är siffrorna efter tio matcher två mål och totalt sju poäng. På det är han poängbäst i Västerås före Jeremy Williams och Dustin Johner.
– Nick och Conny har gjort det absolut så bra dom kan. Båda, precis som många andra spelare, har haft svårt att träffa rätt.
– Jag tycker att Nick gjort det riktigt bra i spelet fem mot fem och fått extremt mycket istid både framåt och bakåt. Conny har varit helt okej i vårt powerplay, men har haft det jobbigt att producera i fem mot fem. Dom krigar på hela tiden för att bli bättre och vinna matcherna.
– Jag har egentligen inga synpunkter på individuell nivå. Det håller vi inom gruppen.

Under matcherna ser man Martin Filander elda på laget, men han är också lite självkritisk när han ser tillbaka på säsongstarten.
– Jag hade säkert kunnat göra någonting annorlunda inledningsvis. Vi analyserar hela tiden nuläget för att förbättra oss som ledare.
– Så klart att jag också försöker analysera mitt bidrag, vad kan jag göra bättre, vad kunde jag undvika att ha gjort och vad kunde jag gjort mer av. Vad vi kan bidra med är något som vi jobbar med hela tiden, du borde tänkt på att göra så där och så där och så vidare. Det är ändå inget konkret som jag känner att jag kan säga utåt sett.
– Vi har ändrat lite detaljer i spelet och lite i femmorna för att få det att sitta. Samtidigt har jag fått ändra saker i mitt ledarskap för det ska bli bättre. Jag tycker att det här är helt normalt och vi gör ständigt förbättringar i vårt arbete.

Filander är ny på den här nivån som huvudtränare och varje dag och redan så här tidigt i säsongen har han fått ta del av erfarenheter som han inte riktigt hade förväntat sig då han tackade jag till jobbet då Västerås sportchef Niklas Johansson ringde.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”MAN ÄR LITE MER I RAMPLJUSET”

– Det är inget att sticka under stol med att den här starten var inget man drömde om. Man får hela tiden erfarenheten kring dels hur media hanterar tabelläget och dels hur spelarna mår i den här situationen. Alltså saker som man som spelare kanske inte tänker på så mycket. Det har man fått tänka på lite mer nu.
– Man är lite mer i rampljuset och det gäller gilla att vara i strålkastarna annars kan man inte vara med.

Hur jobbar du för att inte få in någon form av stress i gruppen utan att man i stället hittar en arbetsro trots tabelläget?
– På något sätt försöker jag och vi som ledare att hela tiden se möjligheterna i alla situationer. Vi tror att den stressen och pressen som spelarna sätter på sig själva och även den utifrån inte bidrar till att man ska lösa någonting. Det är trygghet som gör att man kan lösa saker och ting. Vi försöker att fokusera på det.
– Ändå gäller det att ha en nyanserad bild av vilka saker i spelet som vi så klart måste göra bättre. Men vi försöker också att fokusera på positiva grejer för att ge varandra energi. Det är väldigt lätt att man tar energi av varandra med sitt grubbleri och sin frustration. Det vill vi undvika.

Vilka positiva bitar tar ni med er från inledande tio matcherna?
– Det har svängt lite grann. I början tyckte vi att spelet i attacken var ganska bra, men att vi blev hårt straffade genom utvisningar och annat. Sedan har vi haft lite dippar i spelet av olika anledningar. Då har vi försökt att öka arbetsinsatsen lite mer.
– Mot slutet har vi jobbat väldigt hårt vilket har varit den stora grejen. Vi har även ändrat några grejer i spelet som blivit mycket bättre. Vi försöker att efter varje match hitta bra grejer. Så klart att det ändå finns grejer som man måste justera även om man inte ska vara så himla negativt fokuserad.

Vilka förväntningar har du på kvällens match mot Malmö borta?
– Vi tycker att matchen ikväll är ett utmärkt läge att vända på det här. Säsongens tuffaste bortamatch. Det är väl då om någon gång som man ska göra det mot allas förväntan. Vi kommer dit som underdogs och får slå ur underläge vilket känns bra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL