Randy Carlyle.
Toronto

Toronto: Fel man på fel jobb i fel stad

ANNONS

Förrförra säsongen kollapsade Toronto Maple Leafs i slutrspelet. I våras kom man inte så långt. Då kollapsade laget ett par veckor tidigare. Sommaren har till stora delar ägnats åt att analysera vad som gick snett. Många menar att coachen Randy Carlyle är det stora problemet. Men efter mängder av förändringar i klubben sedan förra säsongens snopna slut står han ändå kvar i båset.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Antoine Bibeau, mv, Val d’Or (QMJHL), Viktor Lööv, b, Modo, Tom Nilsson, b, Frölunda, Roman Polák, b, St. Louis, Stéphane Robidas, b, Anaheim, Matt Frattin, fw, Columbus, Leo Komarov, fw, Dinamo Moskva (KHL), Petri Kontiola, fw, Traktor Tjeljabinsk (KHL), Mike Santorelli, fw, Vancouver, David Booth, fw, Vancouver, Daniel Winnik, fw, Anaheim, William Nylander, fw, Modo.  
Förluster: Drew MacIntyre, mv, Carolina, Carl Gunnarsson, b, St. Louis, T.J. Brennan, b, New York Islanders, Tim Gleason, b, Carolina, Paul Ranger, b, Genéve-Servette, Mason Raymond, fw, Calgary, Dave Bolland, fw, Florida, Nikolaj Kuljomin, fw, New York Islanders, Jay McClement, fw, Carolina.

S9

S1Jonathan Bernier
Den 26-årige keepern var ett av de stora utropstecknen i Maple Leafs förra säsongen. Trots att lagets försvarsspel var allt annat än effektivt och Berniers arbetsbörda stundtals var löjligt stor lyckades han hålla Leafs flytande. När han sedan gick sönder sent på säsongen lyckades inte ersättaren James Reimer förvalta hans arv. Det var då luften gick ur laget. Det säger en del om hur viktig han kommer att bli för laget även den här säsongen.

S2Dion Phaneuf
Den buttre och nyckfulle lagkaptenen är något av en gåta. Å ena sidan begåvad med en fysik och ett skott i världsklass. Å andra sidan svajig, temperamentsfull och med ett bristande spelsinne. Phaneuf matchas och får betalt som han vore en av ligans bästa backar, men prestationerna på isen visar tydligt att han inte är det. Eftersom Leafs har ett så stort förtroende för sin kapten blir det viktigt att han, utifrån sina förutsättningar, gör en bra säsong och vållar så liten skada som möjligt.

S3Phil Kessel
Den explosive högerforwarden har varit en av ligans konsekvent bästa målskyttar de senaste åren. Kessel är nästan alltid uppe och sniffar på 40 mål och har funnit bra kemi tillsammans med kedjekamraterna Tyler Bozak och James van Riemsdyk. Är tveklöst Leafs största hot offensivt.

S4James van Riemsdyk
Den tidigare supertalangen börjar sakta men säkert finna sin nisch som offensiv spjutspets sedan han trejdades från Philadelphia till Toronto sommaren 2012. Har bra fart under rören och ett vasst skott. Kompletterar Phil Kessel på ett väldigt bra sätt.

S6

Phil Kessel
Kessel hade nästan 20 poäng mer än närmaste lagkamrat förra säsongen. Det är möjligtvis Nazem Kadri som kan utmana honom på sikt, men då måste den spelbegåvade centern hitta en jämnare nivå i sitt spel.

S5Jake Gardiner
Den extremt skridskoskicklige backen började leva upp till förväntningarna förra säsongen. 24 år gammal känns det som om amerikanen står inför ett större genombrott. Vi gissar att han avslutar kommande säsong som den poängmässigt bästa backen i Leafs, före både Dion Phaneuf och Cody Franson.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Toronto Maple Leafs har varit den avancerade statistikens stora sorgebarn de senaste säsongerna. Laget har haft en bedrövlig statistik vad gäller puckinnehav, något som inte minst manifesteras av det faktum att laget släppte till flest antal skott i hela ligan förra säsongen. Ett snitt på sinnessjuka 35,9 skott per match. Att Leafs förr eller senare skulle hamna i problem förra säsongen stod liksom skrivet i stjärnorna. Nu kom kollapsen vid sämsta tänkbara tillfälle. Efter att ha haft kontroll över en slutspelplats en bit in i mars förlorade laget åtta av sina tio sista matcher och fick starta sommarlovet betydligt tidigare än förväntat. Sommarens rubriker har handlat en hel del om just den avancerade statistiken eftersom Leafs, efter att Brendan Shananan tagit över som ny president, anställde ett helt team av statistiska analytiker plus att man utsåg unge Kyle Dubas till ny assisterande general manager, Dubas som också vurmar för den avancerade statistiken som ett analytisk verktyg. Om den här satsningen kommer att ge utdelning återstår att se. Enligt många experter är det största problemet nämligen kvar i klubben – coachen Randy Carlyle. Hans spelsystem har pekats ut som det som ligger till grund för lagets svaga uppträdande på framför allt defensiv planhalva. Leafs har försett Carlyle med nya assisterande coacher för att försöka få in nya influenser i spelsystemet. Om man inte lyckas förändra de senaste årens trend kan vi nog räkna med att se en ny coach i båset ganska kvickt. Känslan är att hans koppel är rätt kort.

FAKTA

General manager: Dave Nonis (Sedan 2013).
Coach: Randy Carlyle (sedan 2012).
Poängkung 2013/14: Phil Kessel 80 poäng (37+43).
Målkung 2013/14: Phil Kessel 37 mål.
Mest utvisad 2013/14: Dion Phaneuf 144 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Sexa i Atlantic Division (84 poäng), missade slutspel.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
34) James Reimer
45) Jonathan Bernier

BACKAR:
3) Dion Phaneuf ”C”
4) Cody Franson
12) Stéphane Robidas
44) Morgan Rielly
46) Roman Polák
51) Jake Gardiner
55) Korbinian Holzer

FORWARDS:
19) Joffrey Lupul ”A”
20) David Booth
21) James van Riemsdyk
24) Peter Holland
25) Mike Santorelli
26) Daniel Winnik
28) Colton Orr
39) Matt Frattin
42) Tyler Bozak
43) Nazem Kadri
47) Leo Komarov
62) William Nylander
71) David Clarkson
81) Phil Kessel ”A”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch