PEST OCH PINA. Joe Thornton har det tufft i San José.
San José

San José: Dålig stämning i hajbassängen

ANNONS

Fjolårssäsongen slutade i förnedring och uppgivenhet efter en tappad 3-0-ledning i matcher mot de blivande Stanley Cup-mästarna Los Angeles Kings. Efter en sommar av dålig stämning och anklagande pekfingrar mellan klubbledning och stjärnspelare kan man inte låta bli att undra hur det egentligen är fatt med San José Sharks.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Taylor Fedun, b, Edmonton, John Scott, fw, Buffalo, Tye McGinn, fw, Philadelphia, Michael Haley, fw, N Y Rangers, Melker Karlsson, fw, Skellefteå, Petter Emanuelsson, fw, Skellefteå, Nikolaj Goldobin, fw, Sarnia Sting (OHL). 
Förluster: Dan Boyle, b, N Y Rangers, Brad Stuart, b, Colorado, Sena Acolatse, b, Calgary, Martin Havlát, fw, New Jersey, John McCarthy, fw, St. Louis, Bracken Kearns, fw, Boston.

S9

S1Marc-Édouard Vlasic
Det krävdes speltid i det kanadensiska guldlaget i OS för att Marc-Édouard Vlasic skulle få den uppmärksamhet han förtjänar. Den 27-årige backen har en Nicklas Lidström-dimension i sitt spel, även om han saknar den gamle stjärnans offeniva pondus. Vlasic är otroligt smart och välvårdad i sitt spel och begår väldigt få misstag. En klassback, helt enkelt.

S2Joe Pavelski
”Little Joe”, som han skämtsamt kallas på grund av kontrasten till Joe Thornton, har fått finjustera sitt spel i skuggan av Sharks mer hyllade stjärnor. Fjolårets 41 mål visar att 30-åringen är på väg in i sin absoluta prime som hockeyspelare. Pavelski är en fängslande spelare som dessutom är en av få Sharks-spelare som faktiskt har höjt sig i slutspelet på senare år.

S3Joe Thornton
Han blev av med C:et på sitt bröst och fick ta emot offentlig kritik från klubbledningen för sitt sätt att leda laget på. Trejdryktena lever vidare ända in i säsongen och det blir intressant att se hur det i kombination med general managern Doug Wilsons missnöje påverkar hans prestation. Som spelare betraktat är Thornton vid 35 års ålder fortfarande en av ligans bästa passningsspelare.

S4Logan Couture
25-åringen var på väg mot sin bästa säsong i karriären och antagligen en plats i det kanadensiska OS-laget när han gick sönder. Efter det var han sig inte lik, utan gjorde en blek figur i slutspelet. Couture är framtiden i San José, den spelare som klubbledningen förväntar sig ska ta över Joe Thorntons fallna mantel. Kanske gör han det redan i år. I så fall är det bara en tidsfråga innan han har ett ”C” på bröstet.

S6

Joe Pavelski
Det finns en uppsjö av kandidater till att bli intern poängkung – inte minst Thornton, Couture och Patrick Marleau. Vi väljer dock att rikta rampljuset mot fjolårets bästa poängplockare, Joe Pavelski, som gjorde karriärens bästa säsong i fjol och som tycks vara på väg att etablera sin stjärnstatus i NHL en gång för alla. Kan han göra över 40 mål igen? Med tanke på att över 18 procent av skotten gick in i fjol – en väldigt hög siffra – är det kanske inget man kan förvänta sig. Däremot är Pavelski en minst lika bra playmaker som målskytt. Det bådar för att han kommer att göra en hel del poäng även om han ”bara” gör strax norr om 30 mål.

S5Tomas Hertl
Hade det inte varit för den där fula knätacklingen som Dustin Brown sänkte Hertl med förra säsongen hade den unge tjecken kanske gjort upp med Nathan MacKinnon om Calder Trophy. Nu blev det bara 35 matcher för 20-åringen, som ändå samlade ihop 15 mål och 25 poäng. Det blir intressant att se vad Hertl kan ställa till med om han får hel en hel säsong. 60-70 poäng är inte uteslutet med tanke på talang och den starka omgivning ha befinner sig i.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Så mycket talang, så klena resultat. San José Sharks har kommit att bli ett mysterium i modern tid. Laget placerar sig ofta långt fram i grundserien för att sedan vika ned sig i slutspelet. Aldrig har det blivit mer tydligt än i vårens slutspelsserie mot Los Angeles Kings, där inte ens en 3-0-ledning i matcher lade grund för avancemang. Det blev en minst sagt bitter sorti. Den förväntade utrensningen stannade vid att veteranbackarna Dan Boyle och Brad Stuart fick tacka för sig. I övrigt är laget till stora delar intakt, inklusive syndabockarna Joe Thornton och Patrick Marleau som kritiserades allra hårdast efter vårens fiasko och fråntogs sin kaptensstatus. Deras vara eller icke vara i ett framtida San José kan bli ett orosmoln över klubben den här säsongen. General managern Doug Wilson har inte varit nådig i sin kritik mot veteranstjärnorna och har dessutom indikerat att det är dags för de yngre att ta över. Allt har utmynnat i en ganska dålig stämning omkring (och kanske i) laget som riskerar att bli en distraktion. Sharks har ett tillräckligt bra lag för att slåss om en Stanley Cup-titel, men frågan just nu är om de har tillräckligt stor mental närvaro för att klara av det. Jag är tveksam till det.

FAKTA

General manager: Doug Wilson (sedan 2003).
Coach: Todd McLellan (sedan 2008).
Poängkung 2013/14: Joe Pavelski 79 poäng (41+38).
Målkung 2013/14: Joe Pavelski 41 mål.
Mest utvisad 2013/14: Andrew Desjardins 86 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Tvåa i Pacific Division (111 poäng), utslagna i första slutspelsrundan av Los Angeles Kings (3-4 i matcher).

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Antti Niemi
32) Alex Stalock

BACKAR:
5) Jason Demers
27) Scott Hannan
44) Marc-Édouard Vlasic
52) Matt Irwin
61) Justin Braun
88) Brent Burns

FORWARDS:
8) Joe Pavelski
10) Andrew Desjardins
12) Patrick Marleau
13) Raffi Torres
15) James Sheppard
18) Mike Brown
19) Joe Thornton
20) John Scott
37) Adam Burish
39) Logan Couture
48) Tomas Hertl
57) Tommy Wingels
81) Tyler Kennedy
83) Matt Nieto

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL