Rick Nash.
Nyheter

New York Rangers: En offensiv satsning på revansch

ANNONS

För första gången på 20 år var New York Rangers tillbaka i Stanley Cup-finalen i våras. Väl där stod man utan chans mot tunga Los Angeles – och nu siktar man på revansch. Med en stark defensiv är grunden för nya framgångar lagd och nu är det upp till lagets offensiva pjäser att visa vägen om man vill vara med i kampen om bucklan på nytt framåt vårkanten.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Cédrick Desjardins, mv, Tampa Bay, Dan Boyle, b, San José, Michael Kostka, b, Tampa Bay, Matt Hunwick, b, Colorado, Steven Kampfer, b, Minnesota, Chris Bourque, fw, Biel, Matthew Lombardi, fw, Genève-Servette, Tanner Glass, fw, Pittsburgh, Lee Stempniak, fw, Pittsburgh, Ryan Malone, fw, Tampa Bay, Kevin Hayes, fw, Boston College.
Förluster: Anton Strålman, b, Tampa Bay, Stu Bickel, b, Minnesota, Aaron Johnson, b, Ottawa, Justin Falk, b, Minnesota, Raphael Díaz, b, Calgary, Derek Dorsett, fw, Vancouver, Daniel Carcillo, fw, Pittsburgh, Brian Boyle, fw, Tampa Bay, Brad Richards, fw, Chicago, Benoît Pouliot, fw, Edmonton.

S9

S1Henrik Lundqvist
Kungen av New York visade precis hur mycket han betyder när han fick hela Manhattan att koka av hockeyfeber under slutspelet i våras. Svensken är hela Rangers ryggrad och är en av de spelare som är viktigast för sitt lag i hela NHL. Lundqvist har en vinnarskalle utan dess like och är alltid som bäst i de avgörande matcherna, något som han visat såväl i Stanley Cup-slutspel som i landslagssammanhang. Hör utan tvekan till ligans bästa målvakter och måste vara på topp om Rangers ska kunna gå hela vägen fram till en ny final nästa sommar.

S2Ryan McDonagh
Blev för någon vecka sedan utsedd till lagets nya kapten och är den stora förgrundsfiguren i Rangers starka försvar. Går alltid i bräschen och är en av de backar i hela ligan som är skickligast på att försvara sig i en-mot-en-situationer. Är också bra på att täcka skott och är stark i närkamperna, samtidigt som han tagit stora steg offensivt. Svarade för sin poängmässigt klart bästa säsong den gångna vintern och visade då också att han är kapabel att styra ett powerplay från blålinjen. En av de skickligaste tvåvägsbackarna i ligan som kan utmana om Norris Trophy om han fortsätter på den inslagna vägen.

S3Martin St-Louis
Visade prov på en oerhörd mental styrka när han spelade vidare och presterade på hög nivå i slutspelet i våras trots att hans mamma tragiskt gick bort under matchserien mot Pittsburgh. Förde genom det hela Rangers lag samman och såg med sin karaktär till att visa laget hela vägen till finalen. Är trots sin ålder fortsatt en offensiv spelare av bästa märke och kommer med sin speed och sitt spelsinne vara katalysatorn i Manhattan-lagets offensiv den här säsongen.

S4Rick Nash
Fick det inte riktigt att stämma under sin andra säsong i Rangers. När han väl var på rätt humör dominerade han, men allt för ofta föll han också bort ur matcherna. Svarade trots den ojämna nivån för 26 mål och blev lagets solklara målkung, vilket säger en del om hans kvalitet. Kan kanadensaren bara hitta tillbaka till den spelare han var för två år sedan kommer han att vara guld värd för Rangers i deras jakt på nya slutspelsframgångar.

S6

Martin St-Louis
Hade efter en fin start på säsongen i Tampa Bay det något tyngre efter att han lämnade för Rangers. Hittade dock sig själv igen i slutspelet och visade där att han kan leverera viktiga mål även på Manhattan. Lär sannolikt snitta runt en poäng per match även kommande vinter, vilket lär räcka långt i kampen om den interna poängligan.

S5Kevin Hayes
Collegestjärnan, som draftades av Chicago, valde att nobba ett kontrakt med Blackhawks för att själv kunna välja NHL-klubb. Valet föll på Rangers och där förväntas han göra avtryck redan kommande vinter. Var nominerad till prestigefyllda Hobey Baker Award som en av collegehockeyns bästa spelare förra säsongen och kom även med i NCAA:s All Star-lag. Är med sin tyngd och storlek oerhört svårstoppad och kan göra skillnad både med sin fysik och sin skicklighet. Ett namn värt att lägga på minnet.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

En fenomenal målvakt och en stark lagmoral där alla verkligen jobbade hårt för varandra var nycklarna bakom Rangers framgångar i våras. Man var inte det skickligaste laget, men man var det som var mest sammansvetsat. Efter flera år av ”Tortorella-hockey”, där defensiven satts i främsta rummet, strävar Blueshirts under Vigneault efter att bli mer spelförande och kunna kontrollera matchbilden. Det var också en av anledningarna till att man under sommaren valde att satsa på en åldrande offensiv back som Dan Boyle i stället för Anton Strålman och att man bytte bort Ryan Callahan mot St-Louis i våras. Defensiven har aldrig varit Rangers problem. Med en av ligans bästa målvakter och en av den östra konferensens bästa försvarsuppsättningar står man väl rustade på det planet. Nyckeln nu är i stället att man med ett nyförvärv som Boyle lyckas lyfta lagets svaga powerplay, att en stjärna som Nash hittar tillbaka till sitt gamla vanliga jag och att St-Louis håller farten uppe. Lyckas detta samtidigt som man fortsatt jobbar bra tillsammans som ett kollektiv kan man mycket väl komma att vara med och utmana om bucklan på nytt.

FAKTA

General manager: Glen Sather (sedan 2000).
Coach: Alain Vigneault (sedan 2013).
Poängkung 2013/14: Mats Zuccarello, 59 poäng (19+40).
Målkung 2013/14: Rick Nash, 26 mål.
Mest utvisad 2013/14: Derek Dorsett, 128 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Tvåa i Metropoliton Division (96 poäng), förlorade Stanley Cup-finalen mot Los Angeles med 1-4 i matcher.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Henrik Lundqvist
33) Cam Talbot

BACKAR:
4) Michael Kostka
5) Dan Girardi ”A”
8) Kevin Klein
17) John Moore
18) Marc Staal ”A”
22) Dan Boyle
27) Ryan McDonagh ”C”
44) Matt Hunwick

FORWARDS:
10) J.T. Miller
12) Lee Stempniak
15) Tanner Glass
16) Derick Brassard
20) Chris Kreider
21) Derek Stepan
24) Ryan Malone
26) Martin St-Louis
28) Dominic Moore
36) Mats Zuccarello
45) Matthew Lombardi
59) Kevin Hayes
61) Rick Nash
62) Carl Hagelin
91) Jesper Fast

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL