Brodecki och Lööke
SHL

Brynäs segrade tack vare en rekordman: ”Kunde aldrig tro att det skulle gå så här bra”

ANNONS

Efter två raka förluster är Brynäs tillbaka på vinnarspåret igen. I kväll besegrade man Linköping, efter att bland annat Jens Lööke klivit fram och gett laget ledningen i den första perioden. Därmed blev 17-åringen Brynäs yngste målskytt någonsin i högstadivisionen.
– Det känns ju fantastiskt bra, säger rekordmannen till hockeysverige.se

Brynäs har, i vanlig ordning, haft enorma skadeproblem i inledningen på säsongen. Det har varit med och bidragit till en ganska skral poängskörd, men har samtidigt gett än fler supertalanger chansen att visa upp sig i plantskolan Brynäs.

I hemmapremiären mot Leksand klev Oskar Lindblom fram, i gårdagens förlustmatch mot Skellefteå sköt Adam Brodecki sitt första mål för säsongen, och idag var det Jens Löökes tur att på allvar presentera sig för Gävlepubliken.

Valbofostrade Lööke sköt Brynäs ledningsmål redan en dryg minut in i kvällens match mot Linköping, och blev därmed Brynäs yngste målskytt någonsin i högstadivisionen. Endast tre B-juniorer hade tidigare nätat för den klassiska Gävleklubben, men varken Jonas Floberg, Patrik Erickson eller Conny Silfverberg kan matcha Löökes ålder på 17 år, fem månader och 17 dagar.
–  Det känns fantastiskt. Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så här bra. Jag hade tanken inför säsongen att jag skulle få vara med och lära av de äldre grabbarna och bli en SHL-spelare på längre sikt, så det känns ju fantastiskt att få producera så här bra redan nu, säger 17-åringen till hockeysverige.se och fortsätter:
– Mitt mål med säsongen var snarare att jag skulle få göra någon A-lagsmatch.

”VET INTE VARFÖR VI TAPPAR I SLUTET AV MATCHERNA”

Löökes mål innebar alltså 1-0, i en match som sedermera slutade med en 4-3-seger för hemmalaget efter förlängning. Där klev Oscar Eklund fram och satte sitt första mål i Brynäströjan och blev stor matchhjälte. Brynäs hade dock en ledning med 3-1 som de tappade till 3-3, och det blev en seger med en något bitter smak för Tommy Jonssons mannar.
– Man ska absolut inte klaga på två poäng, vi gör en bra match och är starka defensivt. Men jag vet inte vad det kan bero på att vi tappar så mycket i slutet av matcherna. Det är något vi får ändra på så vi kan börja ta trepoängarna, summerade Lööke, som utöver sitt mål i kväll också har noterats för två passningspoäng under säsongen.

Oskar Lindblom berättade för hockeysverige.se efter sitt debutmål i SHL att man sporras av att så många andra spelare gått via Brynäs till NHL. Något som även Jens Lööke skriver under på.
– Absolut, så är det ju. Man har ju mycket att jobba efter när man ser att så många lyckas. Det ger en jäkla vilja att vilja träna mer för att man vet hur långt man kan gå då.

Brynäs spelade match så sent som igår, medan Linköping hade ett uppehåll. Något som faktiskt Linköpings tränare Roger Melin var frågande till på presskonferensen efter matchen.
– Jag tror någon av oss tränare tycker det är speciellt kul med matcher två dagar i rad, men det är något som SHL kör hårt på och verkar gilla. Men man märkte ju på matchen idag att vi tog över ju längre perioderna gick, och det kanske beror på trötthet hos Brynäs.

TUNG SKADA FÖR LINKÖPING

Brynäs tog i kväll sin andra seger för säsongen, och förhindrade ett allt för pressat läge i tabellen.
– Men det är inget vi tänker på. Vi försöker mer bara köra på och göra det bästa av situationen. Vi kan inte tänka i de banorna, utan då skulle det nog bara gå ännu mer neråt, analyserar premiärmålskytten.

Utöver Lööke och Oscar Eklund blev Bill Sweatt och Jonas Nordquist målskyttar för Brynäs. Linköpings mål gjordes av Chad Kolarik, Nichlas Hardt och Broc Little. Utöver förlusten tvingades Linköping även klara sig utan sin centerstjärna Mattias Sjögren, som utgick under matchens gång.
– Ja, han fick en sträckning i bröstmuskeln, berättade Roger Melin efter matchen.

Melin valde även att byta in David Rautio efter den första perioden, där Brynäs hade överlistat Marcus Högberg vid två tillfällen.
– Han såg inte tillräckligt säker ut helt enkelt. Men jag vet ju att Marcus normalt sett är en fantastiskt duktig målvakt, sa en ärlig LHC-tränare.

Målvaktsbytet gav dock inte mer än en poäng, och Linköping ligger, i och med förlusten, på tionde plats i SHL. Man är en poäng före kvällens banemän Brynäs, som ligger kvar på sin kvalplats.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch