Roberto Luongo.
Nyheter

Florida: Pantrar utan klös

ANNONS

Kvantitet får aldrig gå före kvalitet, men känslan är att precis så varit fallet i Florida de senaste åren. I avsaknad av förmåga att locka de stora stjärnorna till sig har Dale Tallon knutit till sig mellanmjölksspelare till överpris, vilket enbart slutat med upprepade platta fall. Under sommaren som gått har Panthers hämtat in erfarenhet i massor, men det lär knappast räcka till en slutspelsplats för ett lag utan riktig spetskvalitet.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Al Montoya, mv, Winnipeg, Willie Mitchell, b, Los Angeles, Shane O’Brien, b, Calgary, Aaron Ekblad, b, Barrie Colts (OHL), Greg Zanon, b, San Antonio Rampage, Jussi Jokinen, fw, Pittsburgh, Dave Bolland, fw, Toronto, Shawn Thornton, fw, Boston, Derek MacKenzie, fw, Columbus.
Förluster: Scott Clemmensen, mv, New Jersey, Tom Gilbert, b, Montréal, Ed Jovanovski, b, klubb ej klar, Mike Mottau, b, pensionerad, Jesse Winchester, fw, Colorado, Scott Gomez, fw, New Jersey, Krys Barch, fw, Arizona.

S9

S1Roberto Luongo
En av NHL:s skönaste personligheter är äntligen hemma igen. Det är ingen hemlighet att Luongo längtat tillbaka till Florida och frågan är vad han kan prestera nu när han är i en miljö där han får sinnesro. Veteranen var fenomenal under de få matcher han hann spela i Floridadressen efter trejden i fjol och har under åren i Vancouver fått oförskämt mycket skit. Kanadensaren är fortsatt en världsmålvakt och måste spela på den absoluta toppen av sin förmåga om Panthers ska fixa en slutspelsplats.

S2Brian Campbell
Det är ingen hemlighet att den offensivt skicklige backen har brister defensivt och är en av ligans mest överbetalda spelare. Samtidigt kan hans betydelse för Panthers inte underskattas. Genom sina ledaregenskaper och sin erfarenhet är han en förebild för Floridas alla unga backar och dessutom är han fortfarande en av ligans bästa spelare på blålinjen i powerplay.

S3Nick Bjugstad
Efter att han plockats i första rundan av draften 2010 kom den amerikanska forwardens stora genombrott förra säsongen. 22-åringen var en av få ljusglimtar i Panthers annars så trista lagbygge och imponerade med sin kombination av teknik, spelskicklighet och genombrottsstyrka. Har verktygen för att vara en dominerande spelare i den här ligan och när han har en bra dag är han snudd på omöjlig att få stopp på.

S4Jonathan Huberdeau
Led av den så kända, men ack så besvärliga andraårsförbannelsen förra säsongen. Att potentialen finns där råder det dock inga tvivel om. Vann Calder Trophy som ligans bästa rookie för två år sedan och imponerade långa stunder rejält under sitt första år i Panthersdressen. Efter en sommar med bra uppbyggnadsträning är detta året då kanadensaren åter ska visa att han är en spelare av offensiv toppklass och känslan är också att det är precis vad han kommer att göra.

S6

Jussi Jokinen
Bjugstad toppade Panthers interna poängliga på 38 pinnar förra säsongen, samtidigt som finländaren spottade in 57 pinnar i Penguins tröja. Jokinen kommer visserligen inte ha lika vassa kedjekamrater i soliga Sunrise, men han kommer sannolikt spela en klart större roll. En inte allt för vågad gissning är att han kan landa runt 60 poäng och att han kommer vara den offensiva ledarfiguren i ett uddlöst Florida.

S5Aaron Ekblad
Förstavalet från den gångna sommarens draft lär redan nu vara mogen att göra skillnad på Panthers blålinje. 18-åringen har storlek, rörlighet och smartness nog för att vara en inflytelserik spelare redan under sin debutsäsong. Han lär också få många chanser att visa att han är en blivande superstjärna i ett Florida som är i skriande behov av en ”franchise-spelare” att sätta ihop sitt lagpussel kring.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Framtiden är oviss för ett Florida som förlorar drygt 200 miljoner kronor om året. Laget har bara gått till slutspel tre gånger på 17 säsonger och för att klubben ska ha en framtid i Sunrise behöver man snarast bygga ett lag som kan locka publiken till BB&T Center. Det ser dock inte allt för ljust ut på den fronten och trots att erfarna spelare som Mitchell, Bolland och Thornton anslutit under sommaren finns det inte mycket som tyder på att Panthers ska räcka till i kampen om en slutspelsplats. Såväl back- som forwardsuppsättningen består till största delen av gedigna hockeyarbetare, men den riktiga spetskompetensen saknas. Hoppet står därför till att Roberto Luongo står på huvudet mellan stolparna, att Aaron Ekblad genast visar sig vara den backgeneral klubben har saknat samt att Bjugstad, Barkov och Huberdeau tar steget fullt ut och blir de offensiva spjutsspetsar de måste vara. Visst finns också möjligheten att allt det ovanstående inträffar, men att alla bitar ska falla på plats tillräckligt snabbt för att man ska kunna vara med och hota på allvar i slutspelskampen känns ändå långsökt.

FAKTA

General manager: Dale Tallon (sedan 2010).
Coach: Gerard Gallant (sedan 2014).
Poängkung 2013/14: Nick Bjugstad, 38 poäng (16+22).
Målkung 2013/14: Brad Boyes, 21 mål.
Mest utvisad 2013/14: Erik Gudbranson, 114 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Sjua i Atlantic Division (66 poäng), missade slutspel.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Roberto Luongo
35) Al Montoya
39) Dan Ellis

BACKAR:
4) Dylan Olsen
5) Aaron Ekblad
7) Dmitrij Kulikov
33) Willie Mitchell
44) Erik Gudbranson
47) Colby Robak
51) Brian Campbell ”A”
74) Shane O’Brien

FORWARDS:
11) Jonathan Huberdeau
12) Jimmy Hayes
14) Tomáš Fleischmann
16) Aleksander Barkov
17) Derek MacKenzie
19) Scottie Upshall
20) Sean Bergenheim
22) Shawn Thornton
24) Brad Boyes
27) Nick Bjugstad
36) Jussi Jokinen
42) Quinton Howden
63) David Bolland
73) Brandon Pirri
82) Tomáš Kopecký

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch