LEVERERAR. Sebastian Enterfeldt har fått en flygande start på SHL-säsongen.
SHL

Enterfeldt ska studsa tillbaka efter tunga säsongen: ”Är bättre tränad i år”

ANNONS

En stark debutsäsong följdes upp av en svagare. Nu tycks Sebastian Enterfeldt ha återvänt till att bli en av Brynäs bärande spelare den kommande säsongen. Rollen som förstecenter verkar inte direkt ha negativ inverkan på 26-åringen.
– Jag är väl en av de äldre spelarna i laget, så det är kanske därför jag har tagit ett större ansvar i år, säger Enterfeldt till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter några år på flykt från Gävle (moderklubb Valbo AIF) återvände Sebastian Enterfeldt till födelsestaden på hösten 2012. Han kom till ett Brynäs som då var regerande mästare, och var lagets kanske genomgående bästa forward under sin första hela A-lagssäsong i klubben där pappa Peter Eriksson återfanns under den senare delen av 80-talet och det tidiga 90-talet.

Förra säsongen blev desto tuffare. 26 poäng under första säsongen mer än halverades till tolv, och grovjobbaren Enterfeldt fick ta en mer anonym roll i ett lag som då anfördes av spelare som Andreas Thuresson, Johan Harju och Jesper Ollas.

Nu har de två förstnämnda lämnat, och Jesper Ollas återfinns på skadelistan. Det har gjort att Sebastian Enterfeldt fått ta en bärande roll, som ledare av lagets förstakedja med Daniel Brodin och, i norrmannen Sondre Oldens frånvaro, 17-åringen Jens Lööke.
– Jag är ju en av de äldre i laget numera, säger 26-åringen med ett lätt skratt till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är väl därför jag har fått, och tagit, ett lite större ansvar i år. Men det är ju bara kul att få ett större förtroende. Man förtjänar sin istid, och det är så jag försöker tänka.

”KÄNNS SOM VI UTVECKLAT ETT BRA SAMARBETE”

I Brynäs segermatch mot Leksand återfanns 14 90-talister i laguppställningen. I straffnederlaget mot Växjö ställde Tommy Jonsson upp med 13 spelare födda på 90-talet.
– Jag tycker inte det märks så mycket att vi har ett orutinerat lag. Det är i vissa situationer kanske, som man märker att det är lite nytt. Samtidigt har alla unga killar kommit in  bra i säsongen, och dom kommer utvecklas ju mer istid dom får.

BB130917JM016

Daniel Brodin.

Som nämndes tidigare i texten är det Sebastian Enterfeldt och Daniel Brodin som lett lagets främsta kedja i säsongsupptakten. De båda grovjobbarna har också varit framgångsrika i boxplayspelet, och Brodin har assisterat Enterfeldt till mål i de två senaste matcherna.
– Ja, vi spelade ju ihop nästan hela förra säsongen, och vi känner varandra bra både på och utanför isen.
– Det har känts bra sedan serien startade, faktiskt. Vi har kommit in bra i det i kedjan, så där är det bara att fortsätta.  Det känns som att vi har utvecklat ett riktigt bra samarbete.

Känns det som att du är tillbaka på den nivån du hade under din första säsong i Brynäs?
– (skratt) Det har gått tre matcher så, det är väl svårt att säga egentligen. Men personligen känner jag mig bättre tränad än tidigare. Jag har haft en väldigt bra sommar, och jag tycker att jag har fått en bra respons från kroppen också. Så det är väl kanske det som är förklaringen till att det gått så här bra inledningsvis.

”SKA VARA MED OCH SLÅSS I TOPPEN”

Sebastian Enterfeldt slog igenom under Jonas Rönnqvist i Almtuna, och följde sedan med succétränaren till Luleå. Nu går han in på sin tredje säsong i Brynäströjan, och faktum är att 26-åringen redan skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till våren 2017. När han jämför årets Brynäs med de tidigare upplagorna ser han positivt på lagets chanser.
– Vi kom fyra i serien förra säsongen, och det är där vi ska vara i år också. Vi ska vara i toppen och slåss efter 55 omgångar, något annat finns inte.

Det är en besviken Sebastian Enterfeldt som möter hockeysverige.se efter strafförlusten mot Växjö. Laget var tre sekunder från tre poäng, men fick nöja sig med en.
– Dom var väl lite bättre än oss och hade rätt mycket puck. Vi kom inte riktigt upp i normal standard sett över 65 minuter, så det är klart att det känns surt, säger han om förlusten inför de blott 3507 åskådarna i Gavlerinken Arena.
– Det är klart att det är roligare att spela inför mycket publik. Men vi försökte tagga igång oss internt i laget så att  vi skulle få igång ett driv ändå.

I premiären mot Frölunda fick ni bara iväg 13 skott. Mot Växjö blev det bara 19 skott på Christopher Nilstorp. Är det något som oroar?
– Ett problem är det väl inte. Men när vi är lite passiva och låter dom ha mycket puck så är det svårt att få iväg några skott, om jag säger så. Men när vi tar mer initiativ och håller i pucken, och jobbar tillsammans så kommer ju skotten nästan automatiskt.

För Sebastian Enterfeldt har två av skotten gått in, tre matcher in på säsongen. Redan nu har han nått 40 procent av sin målskörd från förra säsongen. Det tycks bli en rolig säsong för Gävlesonen i hemstaden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga