Nyheter

Dallas: Ett tillspezzat lagbygge redo att överraska

ANNONS

I takt med att förändringens vind blåst in över Dallas har Texaslaget tagit stora steg i rätt riktning. Efter fem år utan slutspelshockey såg nya coachen Lindy Ruff och nya general managern Jim Nill till att ta laget tillbaka till finrummet i våras – och mer är att vänta. Under sommaren har man rustat upp genom att hämta in storstjärnan Jason Spezza från Ottawa och det skulle inte förvåna om Stars fäller krokben för några stora elefanter i väst framåt vårkanten.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Anders Lindbäck, mv, Tampa Bay, Jussi Rynnäs, mv, Kärpät, John Klingberg, b, Frölunda, Julius Honka, b, Swift Current Broncos, Jason Spezza, fw, Ottawa, Aleš Hemský, fw, Ottawa, Patrick Eaves, fw, Detroit.
Förluster: Tim Thomas, mv, klubb ej klar, Cristopher Nilstorp, mv, Växjö, Aaron Rome, b, Detroit, Alex Chiasson, fw, Ottawa, Chris Mueller, fw, NY Rangers, Dustin Jeffrey, fw, Vancouver.

S9

S1Kari Lehtonen
Efter de många och ofta långdragna skadeproblemen kommer finländaren nu från en säsong där han kunde matchas frekvent. En säsong där han också visade för alla belackare vilken hög kapacitet han besitter bara han får vara frisk. 30-åringen har fantastiska reflexer och skaffar sig ofta mentalt övertag på skyttarna genom att han hela tiden är aggressiv och utmanar i kassen. Hans betydelse för Stars är enorm, då lagets försvar visar upp en helt annan trygghet när de har finländaren bakom sig.

S2Tyler Seguin
Den unge kanadensarens livsstil och attityd har ofta debatterats flitigt i hockeyvärlden. I Boston blev det Seguins fall, något som skulle visa sig bli en vinstlott för Dallas. I Texas blommade 22-åringen ut och visade genom hela den gångna säsongen upp den potential som han endast glimtvis visat i Beantown. Seguin är en spelare som sticker ut för att han kan göra allt i hög fart och genom det gör sina lagkamrater bättre. I och med forwardsstjärnans intåg växte hela Dallas flera nummer och kan Seguin fortsatt bara hålla sig i skinnet vid sidan av isen har Stars en toppcenter att bygga sitt lag runt för många år framöver.

S3Jamie Benn
Den 25-årige lagkaptenen ÄR Dallas Stars. Benn har burit det här laget på sina axlar många år och tagit steg framåt för varje säsong sedan han draftades av klubben 2007. Med sin kombination av tyngd, vassa händer och spelskicklighet är han otroligt svårstoppad och skapar genom det mycket utrymme för sina kedjekamrater. Han kommer från sin poäng- och spelmässigt bästa säsong i karriären och är bara genom sin professionalitet och sitt sätt att vara också en förebild för alla i och runt organisationen.

S4Jason Spezza
Dallas har under de senaste åren levt mycket på Benn och inte haft så många offensiva hot att komma med. Efter att man förra sommaren hämtade in Seguin lyckades Nill denna sommar knyta till sig ytterligare en stjärna till reapris. I Spezza får Stars en spelare som på egen hand kan bära en offensiv kedja och styra ett powerplay. Han har också erfarenheten och vet vad som krävs för att gå långt i ett slutspel, något som inte ska underskattas i en organisation som haft torka på slutspelsfronten under många år. 31-åringen är en fantastisk speluppläggare som störts en del av skador de senaste åren, men får han bara vara frisk kommer han på egen hand göra Stars några procent starkare.

S6

Tyler Seguin
84 poäng på 80 matcher redan förra säsongen och det känns fortfarande som att det finns mer att hämta av kanadensaren. Seguin är bara 22 år och har verktygen för att vara med och utmana i toppen på hela NHL:s poängliga på sikt, kanske redan i år. Utöver att han är en skarpskytt som kan göra mycket av väldigt lite har han också funnit en stark radarpartner i Benn som hjälper honom till en del enkla bonuspinnar.

S5Valerij Nitjusjkin
Spelade under långa perioder med Benn och Seguin redan förra säsongen och kommer sannolikt att få fortsätta i den miljön även i år. Trion hade en fin kemi och kompletterade varandra på ett väldigt bra sätt. Nitjusjkin påminner på många sätt om en ung Benn med sin storlek, styrka och vassa teknik och visade redan under förra säsongen prov på vad han är kapabel till. Kommer inom några år sannolikt att räknas till toppskiktet bland ligans ytterforwards och ett stort steg kan komma att tas redan i år. Den unga ryssen växte mycket allt eftersom säsongen som gick och kan han bara ta vid där han slutade blir han ett offensivt trumfkort för Lindy Ruff kommande vinter.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det går inte annat än att lyfta på hatten åt det fina arbete Jim Nill gjort med Dallas under sin korta tid i klubben. Inom loppet av två somrar har han sett till att Stars gått från att vara ett lag ämnat för den nedre halvan till att göra dem till en potentiell utmanare. Efter att Seguin anslutit förra sommaren står man nu redo att mönstra två offensiva toppformationer sedan Spezza och Hemský anslutit denna sommar. Man har också en väldigt bra balans i forwardsuppsättningen som även innehåller erkänt skickliga rollspelare som Fiddler, Roussel och Horcoff. Backsidan ser fortsatt något tunn ut, men rutin och kvalitet finns ändå hos spelare som Daley och Goligoski. Så länge Lehtonen och den välkomponerade offensiven svarar upp till förväntningarna har Dallas nu kapaciteten att på allvar sätta käppar i hjulen för de stora elefanterna i väst. Man pressade Anaheim i slutspelet redan förra säsongen och har sedan dess blivit klart bättre på pappret. Får man det bara att klaffa på isen kan det således bli en rolig hockeyvår i Texas värme.

FAKTA

General manager: Jim Nill (sedan 2013).
Coach: Lindy Ruff (sedan 2013).
Poängkung 2013/14: Tyler Seguin, 84 poäng (37+47).
Målkung 2013/14: Tyler Seguin, 37 mål.
Mest utvisad 2013/14: Antoine Roussel, 209 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Femma i Central Division (91 poäng), åkte ut ur Stanley Cup-slutspelets första omgång mot Anaheim, 2-4 i matcher.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
29) Anders Lindbäck
32) Kari Lehtonen

BACKAR:
3) John Klingberg
6) Trevor Daley
23) Kevin Connauton
24) Jordie Benn
33) Alex Goligoski
37) Patrik Nemeth
55) Sergej Gontjar

FORWARDS:
10) Shawn Horcoff ”A”
14) Jamie Benn ”C”
16) Ryan Garbutt
17) Rich Peverley
18) Patrick Eaves
21) Antoine Roussel
22) Colton Sceviour
38) Vernon Fiddler
43) Valerij Nitjusjkin
72) Erik Cole
83) Aleš Hemský
90) Jason Spezza
91) Tyler Seguin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 april
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch