Julius Hudacek.
SHL

En uppgradering för Örebro: ”Har bevisat att han kan leverera”

ANNONS

Julius Hudacek glänste i SHL-premiären för Örebro i går. I Närke anses den slovakiske målvakten vara den pusselbit laget har saknat för att ta nästa steg och etablera sig fullt ut i högsta ligan.
– Han har bevisat att han kan leverera på den här nivån, säger lagkaptenen Henrik Löwdahl till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Örebro Hockey klev in i SHL i fjol tog klubben en kalkylerad risk. Satsningen på Tim Sandberg och Henrik Lundberg var vansklig så till vida att duon nästan helt saknade erfarenhet från spel på den nivån. Sandberg hade å andra sidan en riktigt bra kvalserie bakom sig och hade därigenom visat att han var väl värd chansen.

Med facit i hand slog satsningen inte jätteväl ut. Örebro hade näst efter HV71 den sämsta räddningsprocenten i ligan och fick kvala för nytt kontrakt. När det gick vägen tog klubben beslutet att satsa på en mer rutinerad och beprövad sista utpost inför den här säsongen. Det jobbet gick till Julius Hudacek.
– Vi kanske inte riktigt nöjda med hur det såg ut, utan ville ha en målvakt som kunde bli en matchvinnare. Utan att kritisera för de andra målvakterna för hårt – vi har två av dem kvar (Lundberg och utlånade tredjekeepern Johannes Jönsson) och de är under utveckling – men vi ville ha in den där spetsen som vi saknade och vi tycker att Julius ger den, sade Örebrotränaren Kent Johansson i samband med upptaktsträffen härom veckan.

”EN EXTRA TRYGGHET DÄRBAK”

Henrik Löwdahl.

I sin SHL-debut för Örebro i går visade Hudacek just prov på den spetsen. 26-åringen stoppade 31 av 32 skott när Örebro vann med 3-1 mot Modo på bortais. Lagkaptenen och kulturbäraren Henrik Löwdahl ser Hudacek som en spelare som kan komma att betyda mycket för laget.
– Förhoppningsvis kan han skänka trygghet åt vårt försvar. Vi var lite darriga där i fjol, konstaterar Löwdahl.
– Kan han med sin pondus och sitt spel därbak ge trygghet till försvarsspelet kommer vi att bli lugnare allihopa. Då behöver man inte känna den där stressen över att ”nu måste vi hålla nollan”, utan man har en extra trygghet därbak. Det tror jag blir viktigt för oss.

Den där ”extra tryggheten” bygger på den erfarenhet som Hudacek skaffade sig under sin säsong i Frölunda 2012/13. Då hade han en räddningsprocent på 93,0 och tillhörde ligans bästa målvakter.
– Vi har sett och han har bevisat att han kan leverera på den här nivån. Förhoppningsvis kan han göra det över tid, för det är otroligt viktigt att ha en målvakt som kan hjälpa laget varje kväll, säger Henrik Löwdahl.

”VÅRA UTLÄNDSKA STJÄRNOR ÄR BÄTTRE ÄN I FJOL”

Julius Hudacek är inte den enda värvningen som gör att Henrik Löwdahl ser ljust på årets säsong. Han tycker över lag att Örebro är ett spetsigare lag än vad som vad fallet i fjol.
– Våra toppspelare som vi har här i år är bättre än de vi hade i fjol. Vi har fått in Ville Viitaluoma från start, en klasscenter. Vi har Derek Ryan här och Marko Anttila är också här från start, så jag tycker våra utländska stjärnor är klart snäppet bättre än i fjol.

Hur ser er målsättning ut?
– Vi har pratat mycket om att bli bättre varje år. Vår målsättning är alltså att höja oss ett snäpp och komma på play in-plats. Så vi har inte satt upp någon jättehög målsättning. Vi vet att det kommer att bli ett tufft år och är ruggigt ödmjuka. Vi har inte målat upp några större bilder att vi ska vinna SM-guld.

För egen del har Henrik Löwdahls karriär genomgått en slags metamorfos. I går inledde han sin 17:e A-lagssäsong i moderklubben. Under hela sin karriär har 33-åringen ALDRIG burit en annan klubbs tröja. Men efter att ha varit en poängstark förstacenter i både division 1 och Hockeyallsvenskan har han nu fått en mer tillbakadragen roll i SHL.
– Nu spelar jag ofta i en tredje- eller fjärdekedja. Jag vill bidra med hårt jobb och ett stabilt spel där jag kommer till jobbet varje kväll och levererar en liknande insats. Men förhoppningsvis kan jag vara med och peta in ett eller annat mål också.

Hur länge till kommer du att vara med och spela?
– Jag skrev på ett tvåårskontrakt så det är planen just nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch