SPÄNNANDE ROOKIE. Johnny Gaudreau gjorde mål i sin första NHL-match i våras. Fortsätter succén i år?
Nyheter

Calgary: Ursäkta röran, vi bygger om!

ANNONS

Det är en lång och bökig process att renovera och bygga om ett helt lag. Calgary Flames har kommit en bit på vägen, men kommer antagligen att behöva någon säsong till på sig innan man är framme. Under tiden kan man njuta av de unga spännande spelare som är på väg in i organisationen.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jonas Hiller, mv, Anaheim, Brad Thiessen, mv, Norfolk (AHL), Deryk Engelland, b, Pittsburgh, Sena Acolatse, b, San José, Sheldon Brookbank, b, Chicago (try-out), Corey Potter, b, Boston, Raphael Diaz, b, New York Rangers (try-out), Brandon Bollig, fw, Chicago, Mason Raymond, fw, Toronto, Sam Bennett, fw, Kingston (OHL), Devin Setoguchi, fw, Winnipeg. 
Förluster: Joey MacDonald, mv, Montréal, Chris Breen, b, Boston, Shane O’Brien, b, Florida (try-out), Chris Butler, b, St. Louis, Mike Cammalleri, fw, New Jersey, Ben Street, fw, Colorado, Blair Jones, fw, Philadelphia, T.J. Galiardi, fw, Winnipeg, Kevin Westgarth, fw, klubblös. 

S9

S1Jonas Hiller
Schweizaren lyfte aldrig på allvar efter att ha blivit förstamålvakt i Anaheim Ducks. I fjol förlorade han klubbens förtroende och fick lämna Kalifornien till förmån för en satsning på ynglingarna John Gibson och Frederik Andersen. I Calgary får han chansen att upprätta sitt rykte som en stabil keeper. Den här säsongen lär han vara sysselsatt så det räcker och blir över.

S2Mark Giordano
Lagkaptenen kan ha varit en av NHL:s mest underskattade backar inför förra säsongen. Nu är han det antagligen inte längre eftersom han svarade för karriärens tveklöst bästa säsong, gjorde 47 poäng och fick en hel del röster i kampen om Norris Trophy. Vid sidan av Jonas Hiller kommer Giordano att vara lagets viktigaste spelare i vinter.

S3Mikael Backlund
Genombrottet kom till slut. Efter en trevande start på fjolårssäsongen var det som om polletten äntligen trillade ned och Mikael Backlund började visa det spel som man länge har misstänkt att han har haft i sig. Nu kliver han in i årets säsong som förstacenter med ett helt annat självförtroende än tidigare. Ska utan tvekan kunna slå fjolårets personbästa på 39 poäng.

S4Curtis Glencross
Den karaktärsstarke forwarden hade en mardrömssäsong och missade mer än hälften av matcherna med knä- och fotledsbesvär. Om Glencross får vara frisk är han god för 25 mål och en stor dos attityd. Det här är nämligen en kille med mycket skinn på näsan.

S6

Jiri Hudler
Den spelskicklige tjecken samlade ihop 54 poäng i fjol och blev lagets interna poängkung på det. Känslan är att han har ytterligare en del poäng i sig och om Flames utvecklas som förväntat kommer han antagligen att kunna korsa 60-poängsplatån för första gången i sin karriär.

S5Johnny Gaudreau
Låt inte utseendet lura er – Johnny Gaudreau är en ulv i fårakläder. Han ser ut som en 15-åring, men spelar hockey som en mogen superstjärna. I fjol tokdominerade 21-åringen i NCAA och passade på att avsluta säsongen med att göra mål i sin NHL-debut och sedan ösa in poäng för USA under VM i Vitryssland. Kommer han rätt in i säsongen med Calgary Flames kommer han att vara en utmanare i kampen om Calder Trophy.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det har varit tio mestadels tuffa år för fansen i Calgary sedan Flames kom en seger från en Stanley Cup-titel i 2004 års final mot Tampa Bay Lightning. Klubbledningen har ofta uppträtt naivt och försökt blåsa upp mediokra lagbyggen till utmanare. Ungefär som att kasta ny färg på väggarna i en fallfärdig kåk och hoppas att det ska få den att stå kvar. Sedan Brian Burke kom in som ny president i klubben har det blivit lite mer ordning och reda. När Jarome Iginla trejdades till Pittsburgh Penguins våren 2013 blev det startskottet på en återuppbyggnad som har inneburit adjö till flera trötta veteraner. Dagens Flames är en ofärdig produkt, men har numera hörnstenar som gör att det finns gott hopp om en ljus framtid. I Sean Monahan, Johnny Gaudreau och sommarens draftfyra Sam Bennett har klubben tre synnerligen intressanta talanger att bygga laget kring. Klarar Mikael Backlund dessutom att bygga vidare på sin fina fjolårssäsong kan Flames snart vara ett lag att räkna med. Men just nu är laget alldeles för tunt och orutinerat för att kunna stå emot den fräna konkurrensen i vild västern.

FAKTA

General manager: Brad Treliving (ny för säsongen)
Coach: Bob Hartley (sedan 2012)
Poängkung 2013/14: Jiri Hudler, 54 poäng (17+37)
Målkung 2013/14: Mike Cammalleri, 26 mål.
Mest utvisad 2013/14: Brian McGrattan, 100 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Sexa i Pacific Division (77 poäng), missade slutspel.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Jonas Hiller
31) Karri Rämö

BACKAR:
4) Kris Russell
5) Mark Giordano ”C”
6) Dennis Wideman
7) T.J. Brodie
15) Ladislav Smid
26) Tyler Wotherspoon
29) Deryk Engelland
Sheldon Brookbank (try-out)
Raphael Diaz (try-out)

FORWARDS:
8) Joe Colborne
11) Mikael Backlund
16) Brian McGrattan
17) Lance Bouma
18) Matt Stajan ”A”
19) David Jones
20) Curtis Glencross ”A”
21) Mason Raymond
22) Devin Setoguchi
23) Sean Monahan
24) Jiri Hudler
25) Brandon Bollig
32) Paul Byron
53) Johnny Gaudreau

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch