Bergeron
Nyheter

Boston: En björntjänst gör ju ingen glad

ANNONS

Bäst av samtliga NHL-lag i grundserien i fjol för att sedan bli avslöjade av ett provokativt Montréal Canadiens i slutspelet. Stjärnfyllda Boston Bruins måste lära sig att hålla band på sina känslor om man ska kunna gå hela vägen till final igen.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jeremy Smith, mv, Columbus, Chris Breen, b, Calgary, Ben Sexton, fw, Clarkson University (NCAA), Brian Ferlin, fw, Cornell University, David Pastrnak, fw, Södertälje, Simon Gagné, fw, klubblös (try-out), Ville Leino, fw, Buffalo (try-out).
Förluster: Chad Johnson, mv, N Y Islanders, Andrej Meszaros, b, Buffalo, Blake Parlett, b, Florida, Corey Potter, b, Calgary, Mike Moore, b, Washington, Shawn Thornton, fw, Florida, Jarome Iginla, fw, Colorado.

S9

S1Tuukka Rask
Fick pris som NHL:s bästa målvakt förra säsongen efter en strålande grundserie. I slutspelet fick Rask se sig överglänst av Carey Price. Man kan bara förmoda att det kommer att göra finländaren ännu mer taggad inför den stundande säsongen. Rask har redan åstadkommit mycket i sin karriär, men det är svårt att bli en legendar om man inte vinner Stanley Cup. Det är vad Tuukka Rask måste göra för att bli odödlig.

S2Zdeno Chára
Lagkaptenen är fortfarande en av NHL:s mest fruktade och respekterade spelare. Men kanske försvann lite av respekten i slutspelet där Chára såg trött och mänsklig ut i serien mot Montréal. Han var också en av spelarna som pekades ut som syndabock när förlusten var ett faktum. Vid 37 års ålder är han fortfarande en spelare att räkna med, men hur länge till?

S3Patrice Bergeron
Världens bästa tvåvägsspelare? Ja, antagligen. Bergeron är mästerlig i båda ändarna av isen, vilket blev extra tydligt förra säsongen när han lyckades kombinera 30 mål med att vara i toppen av puckinnehavsstatistiken. Belöningen blev utöver Selke Trophy även äran att få pryda omslaget till NHL ’15.

S4Milan Lucic
Kraftpaketet är en komplicerad Dr. Jekyll och Mr. Hyde-personlighet. Å ena sidan är Lucic en av NHL:s bästa och mest kraftfulla powerforwards, men å andra sidan har han ett temperament som får det bättre av honom ibland. Hans utspel i handskakningskön efter förlusten mot Montréal i våras var lika delar pinsam och patetisk. Kanadensaren måste lära sig att balansera sig och kanalisera sin energi genom att vara en urkraft på isen i stället för att agera som en förfördelad gorilla. Klarar han det kommer Bruins att vara ett svårslaget lag.

S6

David Krejci
Den spelskicklige tjecken tycks vara på väg in i det bästa skedet av sin karriär. I fjolårets grundserie var Krejci briljant som playmaker i Bruins förstakedja. I slutspelet gick det desto trögare med bleka fyra assist på tolv matcher. Traditionellt sett har Krejci alltid klarat av att leverera i slutspel och det skulle vara förvånande om han inte klarar av att studsa tillbaka. Kommer säkert att vara uppe och snudda vid 50 assist i år också. Det nya långtidskontraktet, som börjar gälla från och med säsongen 15/16, är ett tydligt bevis på att Bruins tror på honom som sin ledande center under många år framöver.

S5Dougie Hamilton
2011 års draftnia har fått stå på tillväxt i två säsonger och har sakta men säkert börjat närma sig ett större genombrott. I Bruins ålderstigna försvar är Hamilton kronprinsen. Vid 21 års ålder är han antagligen mogen att ta nästa kliv och bli en av de ledande spelarna i backuppsättningen. Vågar vi tro på 35-40 poäng i år?


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Expertisen tycks vara överens om att det bara finns ett lag i den östra konferensen som har kapacitet att på allvar bråka med jättarna i väst. Det är Boston Bruins. För att kunna göra det krävs det emellertid en större grad av disciplin. Fjolårets slutspelsserie mot Montréal var ett typexempel på ett Bruins som inte klarade av motståndarnas provokationer, utan tappade fokus. Det var att begå en björntjänst mot sig själva och fansen. Det här i kombination med ett bättre målvaktsspel räckte för att fälla grundseriegiganten. Bruins kommer givetvis att vara ett topplag i öst även i år. Förlusten av Jarome Iginla är trots hans målskytte och ledaregenskaper överkomlig. Bruins har en avundsvärd bredd. Kommer Loui Eriksson upp i normal nivå samtidigt som stjärnorna fortsätter att leverera ser jag ingen anledning till varför Bruins inte ska vara en Stanley Cup-utmanare den här säsongen också.

FAKTA

General manager: Peter Chiarelli (sedan 2006)
Coach: Claude Julien (sedan 2008)
Poängkung 2013/14: David Krejci 69 poäng (19+50)
Målkung 2013/14: Patrice Bergeron och Jarome Iginla 30 mål.
Mest utvisad 2013/14: Milan Lucic 91 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Etta i Atlantic Division (117 poäng), åkte ut ur Stanley Cup-slutspelets andra omgång mot Montréal, 3-4 i matcher.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
40) Tuukka Rask
72) Niklas Svedberg

BACKAR:
27) Dougie Hamilton
33) Zdeno Chára ”C”
43) Matt Bartkowski
44) Dennis Seidenberg
47) Torey Krug (restricted free agent)*
54) Adam McQuaid
55) Johnny Boychuk
86) Kevan Miller

FORWARDS:
11) Gregory Campbell
17) Milan Lucic
18) Reilly Smith (restricted free agent)*
20) Daniel Paille
21) Loui Eriksson
23) Chris Kelly ”A”
25) Matt Fraser
34) Carl Söderberg
37) Patrice Bergeron ”A”
38) Jordan Caron
46) David Krejci ”A”
51) Ryan Spooner
63) Brad Marchand
xx) Ville Leino (try-out)
xx) Simon Gagné (try-out)

* – Har i skrivande stund inte skrivit på något nytt kontrakt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch