SHL

Leksand: I desperat behov av mer puck

ANNONS

Comebacksäsongen i SHL kallades succé. Leksand slutade sjua i tabellen, trots att man gjorde minst mål av samtliga lag. Det kan man till stora delar tacka Oscar Alsenfelts strålande målvaktsspel för. Den skicklige puckmotaren blir givetvis den stora nyckelspelaren den här säsongen också, men det krävs också att laget ökar sitt mediokra puckinnehav för att leendena i Leksand ska bestå. Annars är risken stor att laget får slåss för att undvika en plats i bottenskiktet av tabellen.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jonas Frögren, b, Skellefteå, Robin Jacobsson, b, Brynäs, Robin Gartner, b, Örebro, Brian Connelly, b, Rockford Icehogs, Viktor Mårtensson, fw, Västerås, Tomi Sallinen, fw, Espoo Blues, Jack Connolly, fw, Färjestad, Chris Connolly, fw, Iserlohn, Eric Himelfarb, fw, Linköping, Toni Käkhönen, fw, Kärpät, Veli-Matti Savinainen, fw, Jugra Chanty-Mansijsk. 
Förluster: Patrik Norén, b, Almtuna, Mattias Nilsson, b, Timrå, Tom Linder, b, Karlskrona, Matt Lashoff, b, Metallurg Novokuznetsk, Patrik Hersley, b, Sibir Novosibirsk, Jacob Blomqvist, fw, Brynäs, Mikael Johansson, fw, Rapperswil, Jens Jakobs, fw, Malmö, Gabriel Karlsson, fw, slutar, Jacob de la Rose, fw, Montréal Canadiens, Jon Knuts, fw, Malmö.

S9

S1Oscar Alsenfelt
SHL:s MVP på förra säsongens hockeygala är tillsammans med Modos målvakt Linus Ullmark den enskilda spelare som är viktigast för sitt lag i ligan. Man kan uttrycka det så enkelt som att Alsenfelts form avgör Leksands öde. Om han är lika vass som i fjol blir det en bra säsong, men om han tappar så mycket som ett par procent i sitt spel så kommer laget att få lida för det.

S2Kevin Kapstad
Med Patrik Hersley ute ur bilden kommer mer rampljus att sättas på Ryan Gunderson-kopian Kapstad. Hans rörlighet och spelsinne är en viktig ingrediens i framför allt powerplay. Kan få bra understöd av nye Brian Connelly, som påminner en hel del om Kapstad i spelsättet.

S3Johan Ryno
Hade någon för fem år sedan sagt att Johan Ryno skulle bli en producerande lagkapten i SHL hade jag antagligen fnyst. Nu är vi just där och det är en stor fjäder i hatten på den 28-årige centern, vars utveckling har tagit bra sedan flytten till Dalarna. Mitt tips är att Ryno spelar i NHL nästa säsong om han lever upp till sin potential den här säsongen. Har kapacitet att slå sig in bland de tio främsta i poängligan.

S4Tomi Sallinen
Kanske ingen poängspruta, men det viktiga defensiva samvetet som fungerar som kittet mellan mer offensivt starka krafter som Ryno och Jack Connolly. Bidrar också med viktig erfarenhet efter att ha spelat VM och gjort en hel del internationella matcher.

S6

Johan Ryno
Har förvisso tappat viktiga lekkamrater som Jacob Blomqvist, Mikael Johansson och Patrik Hersley, men Ryno kommer att klara sig bra ändå. Har numera både spelsinne och fysik för att vara en svårstoppad kraft i SHL.

S5Fredrik Forsberg
Är inte alls samma typ av spelare som sin storebror Filip, men Forsberg den yngre har ändå en hel del spännande kvalitéer som kan göra honom till en producerande center på sikt. Om det ska bli ett mindre genombrott den här säsongen måste han emellertid få spela. I nuläget finns det inte många tomma platser i laget, därmed kommer det sannolikt att krävas en del skador för att den riktiga chansen ska uppenbara sig.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Är man rationell är hockey en väldigt enkel sport. Den som har pucken mest och tar flest avslut har logiskt sett störst chans att vinna hockeymatcher. Fjolårets Leksand hade ett väldigt litet puckinnehav och var en anomali på det sättet. Som hockeyanalytikern Petter Carnbros analys av lagets spel i fjol visar fanns det vissa orsaker till det. Först och främst Oscar Alsenfelts starka agerande mellan stolparna, för det andra ett spel i numerärt över- respektive underläge som bidrog till lagets framgång. Alsenfelt kommer säkert att hålla en hög nivå i år också, men så kallade special teams är svårare att få stabilitet i när spelare kommer och går. I Leksands fall handlar det speciellt om powerplay där Patrik Hersleys högeffektiva slägga kommer att saknas den här säsongen. Leksand har värvat spelare för att kunna bli ett mer spelförande lag och för masarnas skull är det bara att hoppas att det slår väl ut. För om Leksand ska undvika en plats i bottenskiktet av tabellen kommer de att behöva öka puckinnehavet jämfört med förra säsongen. Om så inte blir fallet kommer man att tvingas förlita sig till att målvakten står på huvudet igen. Det är ett vanskligt spel i längden.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
41) Joel Gistedt
69) Oscar Alsenfelt

BACKAR:
4) Robin Gartner
7) Johan Svedberg ”A”
10) Brian Connelly
17) Simon Erlandsson
24) Jonas Frögren ”A”
29) Joonas Rönnberg
51) Kevin Kapstad
55) Robin Jacobsson

FORWARDS:
9) Eric Himelfarb
12) Fredrik Forsberg
19) Tobias Forsberg
20) Ryan Russell
22) Martin Grönberg
23) Pär Edblom
27) Viktor Mårtensson
32) Jens Bergenström
40) Tomi Sallinen
61) Johan Ryno ”C”
63) Fredrik Händemark
71) Chris Connolly
85) Toni Käkhönen
86) Veli-Matti Savianainen
89) Jack Connolly
96) Fabian Brunnström

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch