Nyheter

”Att inte ha med KHL-lagen är som att utesluta Spanien ur Champions League i fotboll”

ANNONS

Ni har hört honom kommentera flera matcher för SVT under inledningen av Champions Hockey League. Dusan Umicevic är positiv till inledningen av den nya mästerskapsligan, men tror att ett KHL-deltagande är nödvändigt på sikt.
– Att inte ha med KHL-lagen är som att utesluta Spanien och La Liga från Champions League i fotboll, säger Umicevic till hockeysverige.se.

CHL sparkade i gång med blandade framgångar för svensk lagen. Två lag, Luleå och Skellefteå, toppar sina grupper medan Frölunda och Linköping ligger tvåa i sina grupper. Växjö, Färjestad, HV71 och Djurgården hittar vi först på tredjeplats i sina respektive grupper. Poängbäst bland spelarna efter två matcher är Frölundas Andreas Johnson som svarat för två mål och totalt nio poäng. På andra plats hittar vi Stavangers Christian Dahl Andersen med sex poäng (1+5).

Intresset för CHL har för många varit överraskande stort. Visst, publiksiffrorna kanske inte har slagit i taket direkt, men då ska man lägga på minnet att vi pratar gruppspel i augusti. Men frågan är om CHL har kommit för att stanna? Hockeysverige.se skickade frågan vidare till SVT:s Dusan Umicevic som har funnits på plats som kommentator för tre av matcherna i CHL.
– Det hoppas jag att det har. Jag tycker att det är en intressant tanke att man ska sammanföra alla de bästa klubbarna i Europa. Nu finns visserligen inte KHL med, men det finns planer på att få med KHL som jag har förstått det. Skulle man lyckas med det så har man tagit ett stort kliv mot en turnering som definitivt är här för att stanna. Jag tror att det är lite avgörande för om det blir den utveckling som du frågar om, alltså att turneringen lever vidare och får statusen som en jämbördig liga med inhemska ligorna.
– Än så länge är det en turnering som för spelarnas del handlar om försäsong. När man varit nere på kontinenten och pratat med spelarna har jag förstått att i vissas ögon – då säger jag inte alla – är det fortfarande just en försäsongsturnering som går ut på att man ska hitta sitt spel mer än att vinna matcherna. Det är något som vi måste jobba bort.

Hur har intensiteten varit på isen i de matcher du har sett?
– Den har ändå varit bra. Jag har sett tre matcher och senast såg jag Zlin mot Djurgården. Där tycker jag att det var rätt bra fart. Sedan är det försäsong och man märker att spelarna inte har hittat linjerna i spelet riktigt. Många lag har nya spelare och det gäller att spela ihop sig innan det ser riktigt bra ut. Intensitetsmässigt tycker jag att det såg bra ut i just den matchen.
– Sedan har jag också kommenterat Frölunda mot Briançon och det var en helt annan grej. Briançon hör knappt hemma i den här turneringen. Man blir utklassade av Frölunda som tycktes spela på 60 procent av sin kapacitet och ändå vann med 7-1. Man kan väl säga att intensiteten har skiftat lite grann.


Foto: All Over Press/Daniel Malmberg

”DRAR IGÅNG INTRESSET TIDIGARE”

I just den matchen svarade Frölundas Andreas Johnson för inte mindre än sex poäng i form av två mål och fyra assists.
– Andreas Johnson var helt briljant. Det kanske framgick av kommenteringen också? Han hade 2+4 i den matchen och har nio poäng efter två matcher.
– Han är en otrolig talang och ett extremt fynd för Toronto Maple Leafs som plockade honom ganska sent. Jag tror att det var i sjunde rundan.

Dusan Umicevic tycker att intresset kring matcherna han varit på har varit relativit bra trots att det fortfarande är augusti.
– Jag har sett ganska fyllda hallar i matcherna jag kommenterat. Å andra sidan tog man bara in 2 000 personer i Briançon och det är en ganska liten hall.
– När Djurgården spelade i Zlin tycker jag att det såg ganska välfyllt ut. Jag tror att det var 4 000 åskådare på plats där, om jag nu inte är helt ute och cyklar. Trots allt är det en ganska bra publiksiffra och jag tror att det drar igång intresset ännu tidigare på säsongen med den här turneringen.

Behövs KHL-lagen i CHL och varför i så fall?
– Absolut. För att i första han höja kvalitén. Då kanske vi slipper se matcher som Briançon mot Frölunda eller Bolzano som föll med en hel del mål (0-9) mot TPS. Du har även Nottingham som förlorade med 10-1 mot Luleå.
– Det här är inga matcher man vill se och det är heller ingenting som är bra för hockeyn. Jag kan inte se att det skulle vara bra för de inblandade lagen heller. Man pratar om att sprida intresset för hockeyn, men hur sprider man intresset i sitt land när inte produkten är bättre än så? Jag ser i alla fall inte sådana matcher som en katalysator för spridningen av hockeyn i det landet.

”VARFÖR SKA MAN GAPA EFTER NHL?”

– Om nu SHL och Finland har åtta lag med och KHL kommer minst ha lika många så kommer man omedelbart höja nivån på turneringen. Varje match kommer att bli tuff och hård. KHL har dessutom fått ett rykte att vara den näst bästa ligan efter NHL och för att det ska kunna motiveras att det är bästa lagen i Europa som möts måste KHL vara med. Att inte ha med KHL-lagen är som att utesluta Spanien och La Liga från Champions League i fotboll. Hur skulle det fungera?


Foto: All Over Press

Kittlar det inte med ett slutspel mellan bästa CHL -och NHL-lagen?
– Nej, jag tycker inte att det låter så spännande faktiskt. Varför ska man hela tiden hålla på att gapa om möten med NHL? Se i stället till att fixa så att finalen i CHL blir en stormatch. Sluta blicka mot NHL på det sätt man gör hela tiden. Det tycker jag andas lite komplex faktiskt.

Ser du en risk i att SHL blir lite av en andraliga åt CHL på sikt?
– Jag tror att om man är toppspelare så tror jag inte att man bryr sig om själva ligan. Man försöker nog istället se till att komma till en storklubb i Europa. Exempelvis Eisbären Berlin eller Köln. Du har även Bern i Schweiz, Zürich och så vidare.
– Man kommer nog söka sig mer till topporganisationer i Europa än att exempelvis ”bara” spela i ligan SHL. Om man ska jämföra att spela i en bottenklubb i SHL med att spela i exempelvis Köln så är det som natt och dag om man kollar på organisation, vilka faciliteter man har eller vilken nivå man håller över huvud taget.
– Klart att hockeyn i SHL är lite bättre och det kommer förmodligen så alltid att vara. Men jag tror att toppspelarna kommer att söka sig till toppklubbarna i Europa. I Schweiz har det även blivit så att man har en tillräckligt bra liga också.

Dusan Umicevic ses ofta i Sportspegelstudion eller ute på spännande intervju-uppdrag i Sverige eller i Europa. Nu har han även fått debutera som kommentator, en insats han fått mycket fin kritik för.
– Känslan är helt otrolig. Vilken kick man får. Det är otroligt kul att kommentera. Sedan måste man väga sina ord på en liten våg eftersom det är många tittare där ute som följer sitt lag och som vill ha en respektfull och bra bevakning av matchen. Ibland, i min entusiasm, kan det bli lite så att man svävar iväg i det man säger. Jag kommer att jobba hårt med att göra en så rättvis bedömning som möjligt.
– Det här är ett av de roligaste uppdragen jag haft sedan jag började på SVT. Hockeyn ligger mig varmt om hjärtat och då är det extra kul att få jobba med den sporten på det sättet. Jag tycker att våra experter ”Challe” (Charles Berglund) och (Patrik) Ross skött sig otroligt bra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan