Nyheter

Norrlänningen som blöder för AIK: ”Den största föreningen”

ANNONS

Under sin senaste sejour som tränare för AIK gjorde Peter Gradin ett inhopp i elitserien – fem år efter att han lagt av. Det lär inte hända den här gången, men det innebär inte att han inte tänker gå långt för att göra laget till en vinnare i Hockeyallsvenskan.
– För mig är AIK den största föreningen och i alla fall klubben i mitt hjärta, säger västernorrlänningen som ska leda ”Gnaget” till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hockeyallsvenskan blir en profil starkare på ledarsidan inför årets säsong då en av AIK:s genom tiderna största spelare, Peter Gradin, återvänder till klubben för att bli en av två huvudtränare i klubben. Thomas Fröberg heter den andra huvudtränaren.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hockeysverige.se reste till Hovet för att få en pratstund med Peter Gradin inför seriestarten. När vi tar en sväng ut i ishallen berättar Gradin om några av sina tidiga möten med AIK då han själv spelade i Modo.
– Tredje gången jag var på Johanneshovs Isstadion var i en match med Modo mot AIK. Då var jag faktiskt ombytt som reservkeeper. Tommy Sandlin var tränare och han sa åt mig ”Ta för fan inte av dig masken för då skjuter dom sönder den andra målvakten och då måste du stå…” Ha ha…
– Ett annat minne jag har är från en match uppe i ”Kempis” i Ö-vik. Då fick jag i uppdrag att punktmarkera min bror (Thomas Gradin) som då spelade i AIK. Det skulle ju innebära att jag skulle få ganska mycket istid eftersom han spelade otroligt mycket. Thomas och jag är ganska olika till sättet. I alla fall började vi slåss nere i ena hörnet. Jag kommer ihåg det så väl. Det var nere där ismaskinen körde in och ut.
– Brorsan började klaga på domaren och åkte ut på tio minuter. Då fick jag också vila i tio minuter eftersom jag bara skulle spela när han spela. Så i princip åkte jag själv också ut på tio minuter. Det kanske inte var så smart av mig, skrattar Peter Gradin .

Vi kliver in i AIK:s fikarum och slår oss ner med en kopp kaffe och fortsätter att prata om vad Peter Gradin gjort sedan 2012 då han tränade Kramfors-Alliansen.
– Jag har varit länshundsbefäl inom polisen uppe i Västernorrlands län och familjefar. Jag har haft hand om tolv hundförare inom länet.
– Jag har skrivit ett plus ett år med AIK. Nu är jag tjänstledig till sista april så jag slipper organisationsförändringens alla rykten inom polisen hit och dit, vilket känns ganska bra.

Hur mycket har du följt hockeyns utveckling i Stockholm?
– Jag har följt hockeyns utveckling ganska allmänt, över alla hockeyligor egentligen. Jag har alla tv-kanaler hemma och ser säkert tio hockeymatcher i veckan.
– I världen där uppe där jag bor är det Timrå och Modo som gäller. Jag är väl en lite motpol i det systemet genom att jag är AIK:are.

”AIK MÅSTE HA EN EGEN IDENTITET”

Trots att Gradin är från Långsele och har spelat i Modo märks det att han är AIK:are långt in i själen.
– Jag har följt AIK mer eller mindre hela tiden, det måste jag vara ärlig och erkänna. AIK står mig varmt om hjärtat och jag vet vad som föregått i klubben. Jag har haft ganska bra kontakt emellanåt med AIK både genom (Anders) Gozzi och ”Rudan” (Daniel Rudslätt).

Vad är dina intryck om uppgången och fallet i klubben?
– Jag skulle nog säga att det har förändrats lite. Det var även upp och ner även då jag spelade. Man kan väl säga, att det krävs lite ordning och reda ibland. Det hoppas jag att vi tillsammans, hela organisationen, ska se till så att vi står på en fastare grund än vi gjort tidigare.
– Thomas Fröberg och jag är ganska enade i att AIK har ett spelsystem som ändras varje gång man byter tränare. AIK måste ha en egen identitet som säger att så här spelar vi hockey. Utifrån det anställer man hockeytränare.

Det är bara ett Stockholmslag i SHL för tillfället, hur tänker du som tidigare derbykille kring det?
– Man måste säga att det är förbannat tråkigt. Det är någonting som förenar på något vis. Visst är det tråkigt att det blir så, men det är också så att alla lag kommer hamna i en sådan här situation sett över årtionden. Det är inget konstigt med det egentligen.

Tror du att Djurgården saknar AIK och tvärtom?
– Vi saknar nog inte varandra på det sättet, men vi saknar nog derbyna, svarar Peter Gradin diplomatiskt med ett skratt.

Hur mådde du då AIK fick lämna SHL i våras?
– Ska jag vara ärlig så såg man tidigt att det här kommer att bli ganska tufft. Det såg inte ut att vara den här riktiga glädjen utan det blev bara mer och mer spänt, att inte göra istället för att våga göra. Men hur jag mådde? Klart att det var förbannat tråkigt.


Peter Gradin i AIK:s bås 1997. Foto: Bildbyrån

”JAG TÄNKTE ‘FÖRBANNADE DJURGÅRDARE'”

Peter Gradin har tröjan hissad i taket på Hovet och man ser att han trivs när han sitter framför AIK:s klubbmärke i fikarummet. Bredvid hänger dessutom en tavla där bland andra Peter själv, Bert-Ola Nordlander, Leif ”Honken” Holmqvist med flera är med.
– AIK har betytt mer för mig genom åren än vad många tror. Jag fick vara här i en tid där det började fantastiskt bra, men jag fick även vara med på resan då det gick lite utför. Jag har redan gjort den här berg- och dalbanan.
– För mig är AIK den största föreningen och i alla fall klubben i mitt hjärta. Det är ingenting att hymla med och jag är oerhört stolt över att det är som det är.

Gradin var assisterande tränare i AIK redan 1998 då Timo Lahtinen var tränare.
– Jag minns att vi hade tre klockor på väggen här med svensk, finsk och tjeckisk tid. Vi hade fyra tjecker och ett gäng med finnar i laget.
– Det var intressant eftersom man skulle göra det annorlunda igen, men det var för lite i AIK:s anda och byggt för mycket på enskilda individers prestationer.

Du gjorde comeback i en match då, kan vi förvänta oss att Peter Gradin hoppar in och spelar även den här säsongen?
– Nej, för helvete ha ha…
– Det var ett tok egentligen. Vi hade bara åtta forwards och det var lite en ”vi flyttar fokus från ett problem till någonting helt annat”. Det var så onekligen, men det blev egentligen inte bra. Jag skulle aldrig tillåta att samma sak händer i dag, inte ens med en sådan som ”Rudan” själv.

Peter Gradin lyckades i comebacken med att dra på sig två minuters utvisning i sitt första byte.
Christian Due-Boje stod i hörnet och jag tänkte ”förbannade Djurgårdare” (skratt). Även om han spelade i Södertälje då så var han djurgårdare för mig.

Vad fick dig att tacka ja till jobbet att nu försöka ta tillbaka AIK till SHL?
– Frågan fick jag i början i juni. När jag fick frågan fanns det över huvud taget ingen som helst tvekan. Jag skulle aldrig säga nej till att träna AIK. Det finns inte på min planet eftersom det varit lite av en dröm sedan jag började tränarkarriären uppe i Järfälla.
– Åren jag jobbade med Timo, fram till han fick sparken, hade jag väldigt lite som jag kunde påverka. Det var andra som hade det mandatet på något vis. Nu har jag och Thomas delat ansvar och dessutom är ”Rudan” ganska involverad i våra diskussioner.
– Det stod från början att det skulle vara ”Rudan” som tog ut laget och det kan jag säga att det är helt galet och fel. Vi kommer att hjälpas åt alla kring laget. Det inkluderar också att alla kring laget är involverade i det som händer och sker.

Berätta, Peter, vem är Thomas Fröberg?
-Thomas Fröberg är en liten juvel i sig. En fantastisk människa som har en härlig syn på livet och på hockeyn. För en AIK:are att jobba ihop med en färjestadare, det finns någon hatkärlek mellan Stockholm och Karlstad som jag inte vet vad det bottnar i, är speciellt och väldigt kul.
– Han har en skön dialekt som man inte fattar ett skit av. Vi ska skaffa oss ett dialektfilter.


Thomas Fröberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

”ANNARS HAMNAR MAN PÅ FLOSKELTOPPEN…”

AIK har inte någon speciellt namnkunnig trupp på pappret och jobbet för Gradin och Fröberg med att göra gruppen till en vinnande enhet pågår för fullt.
– Nyckeln är att skapa ett spel som vi alla känner oss hemma med. Det är den ena delen. Den andra är att skapa ett spel som står för AIK. Det ska vara jobbigt att möta AIK och då måste det avspeglas att det ska vara så här när AIK spelar. Vi ska vara först. Vi ska vara det lag som åker mest skridskor. Det måste också ske på hockeyplanen och inte bara vara tomma ord. Annars hamnar man på floskeltoppen i stället.

Hur långt har ni kommit i det här jobbet?
– En bit på väg i alla fall. Sedan är det så att truppen ska formas och bli klar i det stora hela och foga samman på ett bra sätt. Det har vi också några veckor på oss att göra.
– Sedan är det kombinationen av ungdomlig entusiasm och en hel drös av Stockholmspojkar som är här, vilket gör att det känns mycket inspirerande. Det ska bli väldigt kul att se vad vi kan göra.

Vem eller vilka är det som ska bära AIK kommande säsong?
– Jag hoppas att det är fyra enheter av fem som kommer att göra det. Vi pratar ofta om första- och andraliner hit och dit och det ska vara produktion. En av nycklarna Skellefteå hade är att det inte bara är förstafemman som producerar utan det produceras hela vägen.
– Får man till det så är det mycket lättare. Samtidigt, har man en av världens bästa femmor så är det lätt för den tredje att producera eftersom man vet att förstafemman gör tre mål. Nu kanske SHL ett kvitto på hur stark egentligen Skellefteå är.

Fredrik Hynning blev klar för AIK förra veckan och mycket talar även för att Michael Nylander kommer att spela kommande säsong. I helgen blev det dessutom klart att Alexander Nylander ansluter till AIK:s J18.
– Hynning är klar och kommer att spela för oss. Nylander tränar med oss. Som läget är i dag tror jag inte att det är några fler på väg in.

Det var en ganska stukad grupp du tog över, hur är känslan i laget idag?
– Känslan är otroligt stark skulle jag vilja säga. Det har blivit en väldigt homogen grupp på kort tid. Vi ser den här lilla knutna näven på många håll. Vi ser även att dom yngre, som varit lovande på olika sätt i andra lag, kliver fram och tänker ”jag ska vara med på det här”. Den biten känns otroligt bra och det är en förbannat bra moral i den här gruppen måste jag säga.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch