Winnipeg

Den stora minstingen jagar JVM-plats: ”Tror jag överraskat många”

Han hade aldrig tidigare testats i juniorlandslaget innan Juniorkronornas turnering i Lake Placid tidigare i månaden. Men så är inte Axel Blomqvist spelaren som kommer in genom ytterdörren heller. Vare sig det handlar om NHL-kontrakt eller juniorlandslagsspel har han hittat alternativa vägar till framgång.
– Jag är en spelare som är svår att stoppa, säger han till hockeysverige.se.

Känner du inte igen namnet Axel Blomqvist? Det kan bero på att han lämnade Sverige redan som 17-åring för två år sedan. Efter att ha blivit svensk U18-mästare med Rögle 2012 beslöt han sig för att åka i storebror Albin Blomqvists skridskoskär och flytta till Kanada för spel i juniorligan WHL. Bröderna spelade tillsammans i Lethbridge Hurricanes innan Albin tragiskt tvingades avbryta karriären och flytta hem till Sverige till en följd av sina hjärnskakningsbesvär.

För Axel har flytten till Nordamerika varit desto mer lyckad. Efter en lovande första säsong i Lethbridge fick han i fjol NHL-kontrakt med Winnipeg Jets. Men inte på det sedvanliga sättet. Han sajnades nämligen utan att ha blivit draftad av klubben.
– Jag trodde att jag skulle bli draftad, men blev aldrig det. I stället fick jag en inbjudan till deras träningsläger och där gick det väldigt bra. Jag fick till och med spela en träningsmatch mot Ottawa och möta Erik Karlsson och de där killarna, berättar Axel Blomqvist hemifrån Osby där han förbereder sig inför säsongen.
– Om jag blev överraskad att de sajnade mig? Nej, inte särskilt… Det gick ju bra på lägret. Jag tyckte att jag förtjänade ett kontrakt.

Nästan månad väntar ett nytt träningsläger med Winnipeg Jets. Innan dess ska den 19-årige skåningen, som mäter 198 centimeter i strumplästen och beskriver sig som ”en skridskostark powerforward som är svår att stoppa”, stärka sina aktier inför vinterns JVM i Toronto och Montréal. Vid turneringen i Lake Placid tidigare i månaden begick han landslagsdebut. Om knappa två veckor får han en ny chans att visa upp sig i blågult när Juniorkronorna spelar en fyrnationsturnering i Jönköping.
– Det var väldigt roligt att spela i Lake Placid. Jag var lite nervös i de första matcherna, men så fort jag blev bekväm funkade spelet bra, säger han.

Och precis som med NHL-kontraktet planerar han att ta bakvägen in i JVM-truppen. För trots den lilla erfarenheten han har av spel i landslagströjan tror han att han har goda möjligheter att ta sig hela vägen till Toronto.
– Absolut. I Lake Placid började jag som extraforward och avslutade i en kedja med Jacob de la Rose och Lucas Wallmark, så det gick verkligen framåt. Jag tror att jag har överraskat många.


Axel Blomqvist efter att ha vunnit J18-guld med Rögle. Foto: Bildbyrån

LED AV ATT SE STOREBROR MÅ DÅLIGT

Tanken är att Axel Blomqvist ska återvända till Victoria Royals, WHL-klubben som han trejdades till av Lethbride i fjol. Men i och med att han har en NHL-camp framför sig utesluter han inte möjligheten att spela AHL-hockey med Winnipegs farmarlag St. John’s Icecaps.
– Det lutar väl åt att det blir Victoria, men i och med att det är camp så kan jag sikta högre än så. Annars är målsättningen den här säsongen att komma med till JVM, det vore en dröm. Om jag åker till Victoria vill jag göra mycket poäng där och vara en ledande spelare.

Om Axel Blomqvist tar sig hela vägen till NHL kommer han att ha mycket att tacka sina äldre bröder för. Utöver Albin Blomqvist har han även den fem år äldre brodern Anton, som representerar Oskarshamn i Hockeyallsvenskan efter att tidigare ha spelat i Malmö. De äldre brödernas stundtals omilda behandling har hjälpt honom att bli den spelaren han är i dag.
– De har påverkat mig mycket. Jag hängde ju på dem när jag var liten och spelade hockey på lilla rinken i Osby varje dag efter skolan. Både Anton och Albin kom med i Skånelaget när de var yngre och då blev det ett mål för mig. Det har varit tävling och det har hjälpt mig mycket och säkert dom också.
– Framför allt Albin har varit till stor hjälp. Han är en stor förebild för mig. Han sitter uppe på nätterna och tittar på mina matcher och kommer med bra råd och tips. Han kan så mycket om sporten så jag lär mig mycket av honom.

Du spelade tillsammans med Albin i Lethbridge under din första säsong i Kanada. Hur var det för dig som lillebror, ny i ett nytt land, att se honom bli illa skadad?
– Det var otäckt. Han låg på sitt rum under en lång tid, mådde dåligt och var väldigt ledsen. Det suger att se sin storebrorsa må så dåligt.
– När vi åkte hem till jul stannade han kvar hemma och det var jobbigt att komma tillbaka till Kanada utan honom. Tidigare hade vi ju tillbringat 24 timmar om dygnet tillsammans och inte bara varit bröder, utan även bästa kompisar. Det var tungt, men jag kunde inte göra något annat än att köra vidare.

Det ryktas att du är en olidligt dålig förlorare, att du inte ens kan ta ett nederlag i ett brädspel för barn utan att bli riktigt arg. Stämmer det?
– (skratt) Det är väl ett problem jag har, skulle man kunna säga. I alla fall i sådana sammanhang. Jag hatar att förlora och är en riktigt dålig förlorare, så har det varit ända sedan vi var små.
– När jag och Albin var små och spelade tennis, eller vad som helst, kunde jag bli helt tokig när jag förlorade – vilket jag ofta gjorde då eftersom han är två år äldre – och ibland blev det riktiga slagsmål. Jag minns nån gång när vi stod och kastade sten på varandra (skratt).
– Men Albin har ändå alltid varit den snälla storebrodern som lät mig vara med han och hans kompisar, så jag ska inte klaga.

Det lär inte Albin eller Anton heller göra. Speciellt inte om deras stora lillebror tar sig hela vägen till JVM.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten