Sök
Nyheter

Malmös backstjärna om karriärens vändpunkt: ”Jag hittade glädjen i Frankrike”

Under sista året i Södertälje hamnade Jens Olsson i frysboxen och fick aldrig det förtroende han önskat. Glädjen över att få ha hockey som sin sysselsättning försvann och backen var beredd att lägga av för att komma undan eländet. En flytt till Frankrike blev vändpunkten på karriären och nu är skåningen av Hockeyallsvenskans bästa backar.
– Jag hade nog inte spelat hockey i dag om jag inte kommit bort från SSK, säger Malmös backstjärna.

Två poäng var allt som skiljde Malmö från en SHL-plats i Kvalserien i våras. En trepoängare i hemmamatchen mot Djurgården i näst sista omgången, en match som skåningarna förde, hade räckt för att säkra det efterlängtade avancemanget. Trots att man var så oerhört nära menar dock lagets backstjärna Jens Olsson att det kändes långt borta, detta då man underpresterat när det gällde som mest.
– Vi klarade målet att vinna grundserien, men i Kvalserien var vi inte tillräckligt bra. Även om det hade räckt med tre poäng till kändes det inte som att vi var bara tre poäng ifrån. Det kändes aldrig som att vi var i närheten och vi nådde aldrig upp till samma nivå som i grundserien, säger Olsson till hockeysverige.se från ett sommarvarmt Malmö.

Just med tanke på att laget inte motsvarat sina egna förväntningar menar Olsson att besvikelsen efter den sista matchen mot Örebro inte var allt för stor.
– Vi gjorde kanske fem riktigt bra matcher i Kvalserien och hade behövt göra många fler. Med tanke på att vi sumpat det långt tidigare än sista matchen så var inte besvikelsen så stor efter matchen mot Örebro. Det var hemmamatcherna mot Rögle och Djurgården och bortamötet mot Djurgården som var de stora besvikelserna. Det är lag vi måste vinna mot om vi ska nå SHL.

Malmös starka grundserie och det faktum att man ända in i sista omgången av Kvalserien var med och konkurrerade om en plats till SHL var ändå ett steg i rätt riktning för klubben jämfört med tidigare år.
– När jag skrev på för Malmö berättade Patrik Sylvegård att man hade en treårsplan för att nå SHL, det var också därför jag skrev på ett treårskontrakt. Första året var inte bra, andra klart bättre, nu gäller det att vi tar ytterligare ett steg och ser till att fixa målsättningen detta år, säger Olsson.

”OM MAN INTE KLARAR PRESSEN SKA MAN INTE SPELA PÅ DEN HÄR NIVÅN”

Att man faktiskt var uppe och nosade på en SHL-plats redan i våras är också något som ger trygghet inför stundande säsongen.
– På något sätt var det ett kvitto på att spelsystemet är bra. Vi hade inget stjärnspäckat lag i fjol, men trots att vi inte hade de största stjärnorna presterade vi på en hög nivå ändå.
– Nu känns det som att vi spetsat till det ytterligare. Vi har fått in flera spelare som vet hur det är att spela avgörande matcher och de spelare som var med i laget i fjol har fått känna på hur det är. Sedan är det ingen kvalserie i år, utan det blir playoff-spel i stället, vilket är något nytt för mig också. Jag har bara spelat slutspel i Frankrike tidigare och det här blir nog matcher av slutspelskaraktär.

Foto: Bildbyrån

Hur ser du på att ni kanske inte ens behöver ställas mot ett SHL-lag för att gå upp? Känns det som att ni har en stor press på er att leverera nu?
– Jag tror vi har dragit lärdomar från i fjol och även om det kanske räcker att bli etta eller tvåa i grundserien och sedan gå direkt upp via playoff är det inte lätt. Nu har man dock två chanser om man kommer topp två i serien och går man inte upp nu ska man väl kanske inte gå upp heller.
– Det här är en otrolig möjlighet och det är klart att det känns som att det är lite nu eller aldrig för Malmö. Det skulle betyda enormt mycket för både Malmö Redhawks och Malmö Stad om vi gick upp och det är klart att det är en stor press. Samtidigt är press bara inspirerande och det är därför man håller på. Om man inte klarar av det kan man gå ner och spela på amatörnivå i stället.

Olsson själv var Hockeyallsvenskans poängbästa back i fjol och toppade dessutom seriens plus- och minusliga med fantastiska +36 på 51 spelade matcher. 29-åringen tillskriver dock lagkamraterna i allmänhet och Johan Björk i synnerhet en stor del av framgången.
– En stor del i att det gick bra för mig var att laget presterade så bra. Du är självklart väldigt beroende av dina lagkamrater och din backpartner om du ska kunna leverera. Samtidigt känns det som att min karriärskurva pekat uppåt ända sedan jag lämnade SSK och jag hade inte varit där jag är i dag utan året i Frankrike.
– Jag fick också möjligheten att spela med Johan Björk och vi fann dynamiken ihop redan första träningen. Johan var en grymt bra backpartner och vi fick mycket förtroende och speltid av tränarna. Det känns också som man behöver den speltiden för att prestera och man får den heller inte utan att man faktiskt gör något bra. På så sätt var det väl ändå ett kvitto på att man stod för en stark insats.

”HADE JAG BLIVIT KVAR I SSK HADE JAG LAGT AV”

Olssons framgångsrika parhäst, Johan Björk, kom dock aldrig överens med Malmö om ett nytt kontrakt och har nu lämnat klubben för österrikiska Innsbruck.
– Det känns självklart jävligt tråkigt, framförallt för mig personligen. Vi såg fram emot att spela ihop en lång tid till framöver, men tyvärr löste det sig inte. Vi hittade som sagt varandra tidigt och trivdes väldigt bra ihop.
– Samtidigt måste man gå vidare och det har kommit in många nya intressanta backar också. Jag tvekar inte på att även de kommer prestera på ett bra sätt.

Foto: Bildbyrån

Du säger att du inte hade varit där du är i dag om det inte vore för året i Frankrike. Kan du utveckla vad tiden utomlands betydde för dig?
– Det sista året i Södertälje hamnade jag i ett fack och det kvittade vad man gjorde så var man osynlig för tränarna. Jag hade fortfarande ett år kvar på kontraktet med SSK men kände att det var ohållbart att fortsätta där. Hade jag inte kommit bort därifrån tror jag inte att jag hade spelat hockey i dag, det var helt enkelt inte roligt längre.
– I Frankrike fick jag tillbaka glädjen till sporten och fick vara med att vinna något. Det gav mycket självförtroende och det är väl framförallt det som gjort mig till en bättre spelare i dag. Spelmässigt är det väl tekniken jag förbättrat något, annars är det att jag nu tror så hårt på det jag gör som gjort mig till en bättre spelare än vad jag var innan jag lämnade Sverige.

Att det blivit en markant skillnad i Olssons prestationer är också tydligt. På de fyra åren i Södertälje svarade skåningen för tolv poäng på 170 matcher, under de två åren i Malmö sedan han återvänt från Frankrike och Tyskland har han svarat för 67 poäng på 102 matcher. Olsson har gått stadigt framåt under fyra års tid och han vet också vad han vill fortsätta att förbättra.
– Min lägstanivå måste bli högre om jag ska klara att ta steget till SHL så småningom. Min högstanivå har varit bra ända sedan jag kom till Malmö, men min lägstanivå är något som inte var jättebra i början men som jag har förbättrat. Björn (Hellkvist, tränare) har varit en bra hjälp där och jag siktar på att bli ännu bättre gällande den biten kommande säsong.

Olsson är född i Malmö och spenderade många av sina ungdomsår i klubben. Att det skulle vara av stor betydelse för 29-åringen att få vara med och föra upp sitt hjärtas lag till SHL är således knappast någon överdrift.
– Ända sedan jag lämnade Malmö för tio-tolv år sedan har jag velat komma tillbaka för att göra något för föreningen. Jag är heller inte den enda som tycker att Malmö hör hemma i SHL och det skulle vara grymt häftigt och grymt kul att få vara med och bidra till att vi tar steget upp igen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten