Nyheter

Malmös backstjärna om karriärens vändpunkt: ”Jag hittade glädjen i Frankrike”

ANNONS

Under sista året i Södertälje hamnade Jens Olsson i frysboxen och fick aldrig det förtroende han önskat. Glädjen över att få ha hockey som sin sysselsättning försvann och backen var beredd att lägga av för att komma undan eländet. En flytt till Frankrike blev vändpunkten på karriären och nu är skåningen av Hockeyallsvenskans bästa backar.
– Jag hade nog inte spelat hockey i dag om jag inte kommit bort från SSK, säger Malmös backstjärna.

Två poäng var allt som skiljde Malmö från en SHL-plats i Kvalserien i våras. En trepoängare i hemmamatchen mot Djurgården i näst sista omgången, en match som skåningarna förde, hade räckt för att säkra det efterlängtade avancemanget. Trots att man var så oerhört nära menar dock lagets backstjärna Jens Olsson att det kändes långt borta, detta då man underpresterat när det gällde som mest.
– Vi klarade målet att vinna grundserien, men i Kvalserien var vi inte tillräckligt bra. Även om det hade räckt med tre poäng till kändes det inte som att vi var bara tre poäng ifrån. Det kändes aldrig som att vi var i närheten och vi nådde aldrig upp till samma nivå som i grundserien, säger Olsson till hockeysverige.se från ett sommarvarmt Malmö.

Just med tanke på att laget inte motsvarat sina egna förväntningar menar Olsson att besvikelsen efter den sista matchen mot Örebro inte var allt för stor.
– Vi gjorde kanske fem riktigt bra matcher i Kvalserien och hade behövt göra många fler. Med tanke på att vi sumpat det långt tidigare än sista matchen så var inte besvikelsen så stor efter matchen mot Örebro. Det var hemmamatcherna mot Rögle och Djurgården och bortamötet mot Djurgården som var de stora besvikelserna. Det är lag vi måste vinna mot om vi ska nå SHL.

Malmös starka grundserie och det faktum att man ända in i sista omgången av Kvalserien var med och konkurrerade om en plats till SHL var ändå ett steg i rätt riktning för klubben jämfört med tidigare år.
– När jag skrev på för Malmö berättade Patrik Sylvegård att man hade en treårsplan för att nå SHL, det var också därför jag skrev på ett treårskontrakt. Första året var inte bra, andra klart bättre, nu gäller det att vi tar ytterligare ett steg och ser till att fixa målsättningen detta år, säger Olsson.

”OM MAN INTE KLARAR PRESSEN SKA MAN INTE SPELA PÅ DEN HÄR NIVÅN”

Att man faktiskt var uppe och nosade på en SHL-plats redan i våras är också något som ger trygghet inför stundande säsongen.
– På något sätt var det ett kvitto på att spelsystemet är bra. Vi hade inget stjärnspäckat lag i fjol, men trots att vi inte hade de största stjärnorna presterade vi på en hög nivå ändå.
– Nu känns det som att vi spetsat till det ytterligare. Vi har fått in flera spelare som vet hur det är att spela avgörande matcher och de spelare som var med i laget i fjol har fått känna på hur det är. Sedan är det ingen kvalserie i år, utan det blir playoff-spel i stället, vilket är något nytt för mig också. Jag har bara spelat slutspel i Frankrike tidigare och det här blir nog matcher av slutspelskaraktär.

Foto: Bildbyrån

Hur ser du på att ni kanske inte ens behöver ställas mot ett SHL-lag för att gå upp? Känns det som att ni har en stor press på er att leverera nu?
– Jag tror vi har dragit lärdomar från i fjol och även om det kanske räcker att bli etta eller tvåa i grundserien och sedan gå direkt upp via playoff är det inte lätt. Nu har man dock två chanser om man kommer topp två i serien och går man inte upp nu ska man väl kanske inte gå upp heller.
– Det här är en otrolig möjlighet och det är klart att det känns som att det är lite nu eller aldrig för Malmö. Det skulle betyda enormt mycket för både Malmö Redhawks och Malmö Stad om vi gick upp och det är klart att det är en stor press. Samtidigt är press bara inspirerande och det är därför man håller på. Om man inte klarar av det kan man gå ner och spela på amatörnivå i stället.

Olsson själv var Hockeyallsvenskans poängbästa back i fjol och toppade dessutom seriens plus- och minusliga med fantastiska +36 på 51 spelade matcher. 29-åringen tillskriver dock lagkamraterna i allmänhet och Johan Björk i synnerhet en stor del av framgången.
– En stor del i att det gick bra för mig var att laget presterade så bra. Du är självklart väldigt beroende av dina lagkamrater och din backpartner om du ska kunna leverera. Samtidigt känns det som att min karriärskurva pekat uppåt ända sedan jag lämnade SSK och jag hade inte varit där jag är i dag utan året i Frankrike.
– Jag fick också möjligheten att spela med Johan Björk och vi fann dynamiken ihop redan första träningen. Johan var en grymt bra backpartner och vi fick mycket förtroende och speltid av tränarna. Det känns också som man behöver den speltiden för att prestera och man får den heller inte utan att man faktiskt gör något bra. På så sätt var det väl ändå ett kvitto på att man stod för en stark insats.

”HADE JAG BLIVIT KVAR I SSK HADE JAG LAGT AV”

Olssons framgångsrika parhäst, Johan Björk, kom dock aldrig överens med Malmö om ett nytt kontrakt och har nu lämnat klubben för österrikiska Innsbruck.
– Det känns självklart jävligt tråkigt, framförallt för mig personligen. Vi såg fram emot att spela ihop en lång tid till framöver, men tyvärr löste det sig inte. Vi hittade som sagt varandra tidigt och trivdes väldigt bra ihop.
– Samtidigt måste man gå vidare och det har kommit in många nya intressanta backar också. Jag tvekar inte på att även de kommer prestera på ett bra sätt.

Foto: Bildbyrån

Du säger att du inte hade varit där du är i dag om det inte vore för året i Frankrike. Kan du utveckla vad tiden utomlands betydde för dig?
– Det sista året i Södertälje hamnade jag i ett fack och det kvittade vad man gjorde så var man osynlig för tränarna. Jag hade fortfarande ett år kvar på kontraktet med SSK men kände att det var ohållbart att fortsätta där. Hade jag inte kommit bort därifrån tror jag inte att jag hade spelat hockey i dag, det var helt enkelt inte roligt längre.
– I Frankrike fick jag tillbaka glädjen till sporten och fick vara med att vinna något. Det gav mycket självförtroende och det är väl framförallt det som gjort mig till en bättre spelare i dag. Spelmässigt är det väl tekniken jag förbättrat något, annars är det att jag nu tror så hårt på det jag gör som gjort mig till en bättre spelare än vad jag var innan jag lämnade Sverige.

Att det blivit en markant skillnad i Olssons prestationer är också tydligt. På de fyra åren i Södertälje svarade skåningen för tolv poäng på 170 matcher, under de två åren i Malmö sedan han återvänt från Frankrike och Tyskland har han svarat för 67 poäng på 102 matcher. Olsson har gått stadigt framåt under fyra års tid och han vet också vad han vill fortsätta att förbättra.
– Min lägstanivå måste bli högre om jag ska klara att ta steget till SHL så småningom. Min högstanivå har varit bra ända sedan jag kom till Malmö, men min lägstanivå är något som inte var jättebra i början men som jag har förbättrat. Björn (Hellkvist, tränare) har varit en bra hjälp där och jag siktar på att bli ännu bättre gällande den biten kommande säsong.

Olsson är född i Malmö och spenderade många av sina ungdomsår i klubben. Att det skulle vara av stor betydelse för 29-åringen att få vara med och föra upp sitt hjärtas lag till SHL är således knappast någon överdrift.
– Ända sedan jag lämnade Malmö för tio-tolv år sedan har jag velat komma tillbaka för att göra något för föreningen. Jag är heller inte den enda som tycker att Malmö hör hemma i SHL och det skulle vara grymt häftigt och grymt kul att få vara med och bidra till att vi tar steget upp igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL