Nyheter

Hockeysverige.se på besök hos Sweden Hockey Institute

ANNONS

Det är ett av Sveriges främsta hockeyläger och drivs av erfarna och meriterade ledare. Hockeysverige.se begav sig till Tullinge för att besöka Sweden Hockey Institutes sista sommarcamp.
–  Vi har hela tiden hållit på konceptet där vi vill ge individen mera fokus, säger Mats Emanuelsson till hockeysverige.se.

TULLINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sweden Hockey Institute avslutade sin sista sommarcamp i fredags. Man har haft fyra veckors hockeyläger för tjejer och killar ute på Brantbrinks IP i Tullinge. Hockeysverige.se reste ut till ”Brantan” för att få en pratstund med två av dom som ligger bakom SHI, Mats Emanuelsson och Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe.
– Ursprungstanken med dom här camperna vi anordnar är individuell träning för både utespelare och målvakter. Det var där det började och det är där vi är i dag. Vi har hela tiden hållit på konceptet där vi vill ge individen mera fokus, berättar Mats Emanuelsson för hockeysverige.se.

Sweden Hockey Institute är ett bolag som drivs av bland andra Emanuelsson och Stefan Ladhe.
– Det är ett aktiebolag och det drivs av oss två, Thomas Magnusson och Anders Alsing. Alsing är vår ”kontorsnisse” som sköter marknadsföring, ekonomi och sådana saker. Han är en gammal lagkamrat till Mats från Almtuna, berättar Stefan Ladhe

Stefan, i vad ligger inriktningen för målvakterna under en veckas camp?
– Vi har elva ispass för målvakterna på en vecka. Man hinner bita av varje liten del för sig. Det är ju tematräningar i första hand. Temat kan exempelvis vara att agera med händer, benen och fötterna på skott från slottet. Att komma ut, agera och verkligen rädda pucken.
– Ett annat tema kan vara att man kommer in från någon vinkel och spelar närspel. Där jobbar man med att målvakterna bara håller tätt. På ett ispass riktar vi in oss på en specifik detalj och så jobbar vi intensivt med den. Nästa pass är det något annat som är väldigt viktig att lära sig och som man får gnugga igenom ordentligt.
– Individuella inriktningen bygger mycket på en bra feedback. Då behövs det att vi har många duktiga instruktörer på plats. Oftast är instruktörerna gamla elever till mig som jag antingen haft på campen här tidigare eller i något klubblag. Dom vet då redan pedagogiken utefter hur jag eller Thomas jobbar. Det ska bli lika oavsett vem som pratar.

Mats, hur bygger ni camperna för utespelarna?
– Det fungerar så att vi har en zon för målvakterna ute på isen och två zoner för utespelarna…

Ladhe:
– Målvakterna har sin camp för sig och utespelarna sin för sig. Sedan har vi skyttar för målvakterna och ”sparrismålvakter” som vi kallar dom.

Sparrismålvakter?
– Sparring på is blir ju sparris…
– Dom målvakterna som är med exempelvis Mats får ingen utbildning, men dom får en gratis vecka här i stället så att säga.

Patrick Galbraith instrueras av Stefan Ladhe.

Mats, i vad ligger fokusen på utespelarnas camp?
– Det har växlat lite kan man säga. Det har ändå blivit så att vi jobbar väldigt mycket med teknik. Sedan har det kommit till att vi har en helhetssyn i utbildningen och där vi pratar med spelarna om hur det mentala påverkar spelet. Sedan har vi även det här med speluppfattningen och seendet.
– En av veckorna har vi något som heter SHI League där vi bara spelar. Då handlar det bara om taktik och speluppfattning. Då pratar vi inte alls teknik. Att träna fys har vi försökt koppla bort från dom här campveckorna.

Vilka är det som söker sig hit dom här veckorna då det är drygt 30 grader ute och en Piggelin känns betydligt naturligare än ett par skridskor?
– Det är spelare från hela Sverige, från Norge, Schweiz, USA, Kanada och så vidare. Det är en bra blandning och det finns alltid några med på campen som inte pratar svenska. Dessutom är det väldigt många som kommer tillbaka, berättar Stefan Ladhe och fortsätter:
– Vi har sagt att den yngsta som kan vara med ska vara runt tio ”bast” (år) just på grund av mognad. Men kommer det en förälder och säger att min grabb är så pass mogen att han kan ta in information trots att han bara är åtta eller nio år så funkar det också. Trots allt finns det 11-åringar som tittar i taket istället för att koncentrera sig på träningen.
– Den äldsta vi har haft med är någon femtioåring…

Femtio?
– Ja, en veteran som var med på en juniorcamp i maj, skrattar Emanuelsson.

Ladhe forsätter:
– Jämför man med det vanliga hockeyskolakonceptet är vi ganska långt ifrån dom. Vi har exempelvis inte en massa aktiviteter på kvällarna där vi grillar korv, åker båt och sådana saker.
– Vi tycker att vi ska ha fokus på hockey samtidigt som man får mycket information under en dag. Då tycker vi att det är viktigare att man går hem och sover. Det är tuffa dagar.
– Vi får hit många spelare som vi känner på olika sätt. Niclas Bergfors och Patrick Galbraith är på isen nu. Linus Klasen var med förra veckan, Henke Karlsson var här innan han drog iväg till Finland, Richard Gynge har varit här, Jhonas Enroth brukar alltid komma hit, men nu var han i Norrtälje i ställer och så vidare. Dom killarna är inte här för att säga – tjena tjena – och sedan skriva en autograf, utan för att dom vill börja sin säsong och aktivt vara med på isen och köra.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur mycket tjejer är det med?
Mats Emanuelsson:
– Det är tyvärr inte många procent. Vi har också provat att haft camper för enbart tjejer. Vi hade det förra året, men i år var intresset för lågt så vi ställde in den.

Ni är här och jobbar under fyra veckor med SHI, vad händer resten av året?
Ladhe:
– Det här är femdagarscamper. Sedan har vi tvådagars alla lov plus en juniorcamp i maj. Då kan vem som helst komma hit.
Emanuelsson:
– Vi har också camper där vi åker ut till föreningarna. Nu ska jag och Ladhe till Bålsta för en camp vecka 33. Mitt i den campen bryter jag för att åka till Sparta, Sarpsborg på en camp där i två dagar.
– Man åker runt på olika camper och då har man köpt in oss så att säga. Exempelvis ska vi till Skara där dom vill ha en utespelarinstruktör och en målvaktsinstruktör. Där gör dom en camp, sedan driver vi så att säga isen. Vi står på isen hela tiden, så sköter dom det som är utanför isen.

Niclas Bergfors

Stefan Ladhe ser vi alltid i samband med att Tre Kronor spelar. Mats Emanuelsson jobbar även under säsongen med några av våra största NHL-spelare.
– Ett av mina uppdrag är att vara mentor. Det betyder att jag följer spelare under ett år. Dom mest kända som jag jobbar med är bröderna Sedin och Micke Backlund. Jag pratade med Danne igår och nästa träff med dom kommer att bli under vecka 32.

Efter pratstunden i solen med Mats Emanuelsson och Stefan Ladhe letar sig hockeysverige.se in i ishallen och där träffar vi på Niclas Bergfors, som till vardags spelar i Admiral Vladivostok.
– Varför jag är här? Det är bara för att köra, komma igång och vara på is. Ladhe välkomnade mig till att vara med och det är jag jättetacksam för.
– Det är kul och det blir mycket skott på en och en halv timme när man ska träna en målvakt. Samtidigt är det kul att se unga målvakter.

Borde inte du vara i Vladivostok redan?
– Jo, men det har varit lite strul med visumet, men det ska väl komma i dag eller i morgon så jag kan åka och vara i Ryssland nästa vecka åtminstone.

Patrick Galbraith

Även Karlskronas danske landslagsmålvakt Patrick Galbraith slår sig ner för en pratstund.
– Jag var här i fjol för första gången. Anders Palm, som är en av huvudinstruktörerna här, är min målvaktstränare i Karlskrona. När jag kom hit i fjol var det för att lära känna honom innan säsongen drog igång.
– Sedan fick jag samma erbjudande i år och det går bara inte att tacka nej. Det är bra förutsättningar här, bra instruktörer och bra killar som man får träna med.

Vilka är dina intryck?
– Det är väldigt koncentrerat på många viktiga saker i målvaktsspelet. Sedan har jag ju haft Ladhe i danska landslaget för några år sedan och han gav mig många bra förutsättningar som jag fortfarande jobbar efter. Tyvärr har han gått över till fiendesidan Sverige, skrattar Galbraith.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL