Nyheter

Lillebror Steens udda äventyr: ”Finns inget plexi bakom målen”

ANNONS

Medan Alexander Steen firar stora framgångar i NHL och St. Louis Blues har hans lillebror Sean Hamilton Steen tagit en annan väg inom hockeyn. I stället för glamouren i NHL har han hamnat i Sydney, Australien, av alla ställen. Den här säsongen representerar han Sydney Bears i AIHL.

– Det stämmer. Jag har alltid velat åka hit till Australien och när jag fick reda på att man spelade hockey här också så blev det verklighet att bo och spela här. Jag kontaktade några klubbar och hoppades på att komma till en klubb som har möjlighet att vinna ligan. Nu har vi vunnit några matcher, men det är inte så enkelt att vinna en liga. Vi får se hur det går, säger Steen när hockeysverige.se når honom ”down under”.

Vilken nivå håller ligan i Australien?
– Jag vet inte riktigt vad man ska jämföra med. Jag tror ändå att ligan är helt okej och du måste vara ganska bra tränad för att ta en plats i något av lagen, men det är ändå svårt att beskriva nivån på ligan.

Hockeyn som spelas i ligan, är den mer influerad av Nordamerika eller mer av europeisk hockey?
– Vi har stora rinkar onekligen, men några av rinkarna har inte plexiglas bakom målen så det blir lite annorlunda. Det är självklart något som du vänjer dig vid. Det är skillnad men vi har lag i flera av dom stora städerna här i Australien: Perth, Canberra, Adelaide och Melbourne och det är bra.
– Vi har inte några egna omklädningsrum här eftersom man tjänar mer pengar på allmänhetens åkning än vad man gör på hockeylagen. På det viset är det ganska tufft att vara hockeyspelare här. Vi hade isbanor överallt i Kanada. Där kan du åka skridskor var som helst på vintern och på sommaren finns det massor av inomhushallar. Så är det inte här.

SÄLLSKAP AV SVENSK MÅLVAKT

Daniel Palmkvist.

Sean Hamilton Steen är kanadensisk medborgare, men det finns en svensk i laget. Det handlar om målvakten Daniel Palmkvist som senaste säsongen spelade för Nittorp i division 1. Säsongen 2007/08 var han tredjemålvakt i Västerås bakom Jens Holmström och Johan Thalberg. Säsongen 2006/07 fick han chansen i Sveriges U-16 landslag tillsammans med bland andra Niklas Svedberg, Mikael Backlund, Oscar Möller och Simon Hjalmarsson.
– Daniel är en bra kille och en bra målvakt. Han är en kul kille att umgås med. Vi är tre importer som håller ihop en del, Daniel, jag och Ben DiMarco (Vallentuna säsongen 2012/13). Det är alltid kul att få prata lite om Sverige och även prata lite svenska. Alltså det jag fortfarande kommer ihåg av språket, haha…

Steen spelade under en kort period i Modos J18-lag, men redan samma säsong, 2008/09, flyttade han vidare till Charleswood Hawks i MMJHL.
– Det var en bra tid i Modo och en kul erfarenhet att vara med där. Man spelade på ett annat sätt än vad jag var van vid så det var ganska tufft att komma in i det. Ibland är det så att det bara inte fungerar och då får du istället titta efter något som passar bättre för dig.
– Jag pratar fortfarande med några av killarna från den tiden lite till och från. Samtidigt är det så att dom är upptagna med sina liv och jag med mitt. På det viset kan det vara lite svårt att hålla kontakten. Men jag är säker på att skulle jag åka tillbaka dit och träffa grabbarna från laget igen så skulle det antagligen vara som vi aldrig hade varit ifrån varandra.

Hur ofta är du och hälsar på i Sverige?
– Jag har nog inte varit där sedan jag var 18 år, alltså fem år sedan. Innan det var jag i Sverige varje år, bland annat bodde jag i Göteborg i sju år mellan jag var åtta och 13 år, tror jag att det var. Jag håller fortfarande kontakten med några kompisar från den tiden.

Känner du dig med som en kanadensare eller svensk idag?
– Mest som kanadensare måste jag ändå säga eftersom jag bott där senaste fem åren och även tidigare under sex år. När jag bodde i Sverige kände jag mig så klart mer som en svensk. Det handlar mycket om vart man bor för tillfället. Jag kan tänka mig att min bror (Alexander Steen) känner sig mer svensk än vad jag gör.

HÖLL PÅ BÅDE KANADA OCH SVERIGE

Sean Hamilton Steen.

Alexander Steen spelar som bekant i St. Louis Blues. Förra säsongen var han bästa målskytt och poängplockare i Blues med 33 mål och totalt 62 poäng på 68 matcher. Sean Hamilton Steen följer sin brors framfart både i NHL och Tre Kronor och är imponerad.
– Jag försöker att se Alex spela några gånger om året och vi försöker ses en del när det inte är hockeysäsong, men vi ringer också varandra och pratar ett par gånger i veckan. Tidsskillnaden gör det lite tufft att höras oftare.
– Visst, vi pratar en del hockey, men det finns även mycket annat som vi pratar om då vi hörs. Han har haft ett bra år och det är givetvis kul att det gått så bra för honom.

Följde du Tre Kronor i OS?
– Ja, jag var faktiskt i Thailand under OS. Jag fick lite av Stockholmssyndromet när jag såg Kanada och Sverige spelade. Jag klappade händer och skrek båda lagen gjorde mål, ha ha…
– Finalen var lite av en ”win win-situation” för mig. Oavsett vilka som skulle vinna så kunde jag fira.

Vilka är dina intryck av svenska laget?
– Jag tycker att dom gjorde det bra. Sverige har bra spelare på alla positioner. Tyvärr förlorade man finalen och även om jag känner mig som kanadensare vill jag ju att min bror skulle få vinna.

Kommer Alexander eller pappa Thomas Steen ner och hälsar på i Sydney framöver?
– Min pappa har sagt att han vill göra det, men vi får se vad som händer framöver och om han kommer ner någonting.


Sydney Arena – Sean Hamilton Steens hemmaarena den här säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL