Nyheter

I natt ska Rangers fixa finalplatsen: ”Haft övertag i de flesta matcherna”

ANNONS

I natt svensk tid kan New York Rangers kvalificera sig för Stanley Cup-final för första gången sedan 1994. Då krävs de att man slår Montréal Canadiens hemma i Madison Square Garden. Vid Montrealvinst har i stället kanadensarna fördel av hemmaplan i den sjunde och avgörande konferensfinalen.

Anders Hedberg, en av svensk hockey riktigt stora spelare, spelade för Rangers 1978 och 1985. Sedan 2007 har han jobbat i klubbens organisation som Director of European Scouting. Hockeysverige.se fick en pratstund med honom inför nattens match.
– Även om alla matcher gick på tv även då jag spelade så har ju mediaintresset kring hockeyn och Rangers generellt ökat. Men det fanns en kärna av hockeysupportrar även då. Klart att det är mycket mer fokuserat i dag, utan tvekan. Plus en sak som är stor skillnad är den europeiska resefrekvensen. Hur många européer eller bara svenskar åker inte till New York och hur många går då inte på Madison Square Garden? Det tycker jag också att man ska göra. Även om det inte är hockey så tycker jag att man ska gå dit. Du måste gå på Broadway och du måste gå på Madison Square Garden, tycker jag, om du besöker New York, säger Anders Hedberg till hockeysverige.se.

Anders Hedberg.

Hur hög tror du hockeyfebern är just nu på Manhattan?
– Det är inte så att alla är engagerade i Rangers, absolut inte, men du har en jättestark kärna som är jätteintresserade. Runt Midtown och runt Madison Square Garden i eftermiddag så ser du massor med Rangers-tröjor överallt naturligtvis.

Ny coach för säsongen i New York Rangers är Alain Vigneault och hans sätt att leda laget tror Anders Hedberg kan vara en av nycklarna till att laget gått så pass långt i slutspelet.
– Han har absolut tillfört en större tolerans när det gäller att få göra misstag. Han uppmuntrar spelarna till att vara mer konstruktiva.
– En puck ska gå till ett blad. Den behöver inte hela tiden chippas in eller chippas ”out”. Han har skapat ett kreativt och spännande Rangers på så sätt. Det innebär givetvis inte att du får åka runt och dribbla på felaktiga ställen. Det finns ändå en större möjlighet för lirarna i laget och vi har också flera lirare i laget än vad vi haft tidigare.

Kan man säga att just den här acceptansen en stor del i Rangers framgångar den här säsongen?
– Jag tror att det egentligen är nyckeln till alla lags framgång. Det vill säga om du inte är väldigt begränsad i din kreativitet.
– Det är ju skillnad på spelare. En del är mer kreativa och kan göra helt andra saker än vad andra kan göra. Du måste också utnyttja ditt material och som jag sa tidigare så har vi mer kreativa spelare i laguppställningen idag än vad vi hade för ett år sedan.

Vad är Montréals styrka som lag?
– Det är egentligen samma saker. Dom har fart och det är speeden som är det intressanta och svårhanterliga då det gäller Montreal. På så sätt finns det ganska många likheter mellan Montréal och Rangers.

Foto: All Over Press

Hur viktig är Henrik Lundqvist för New York Rangers?
– Det finns ingen spelare i ett lag som är mer viktig än en målvakt. Det som borde väga över till Rangers fördel är att den målvakt som är motsvarande viktig för Montreal, Carey Price, inte har varit med. Han gjorde illa sig redan i första matchen.
– Egentligen har man en tredjemålvakt (Dustin Tokarski) som står. Det borde betyda att Rangers har större chanser att vinna och då också att Henke vinner match i matchen mot Tokarski.

Du som känner Henrik Lundqvist ganska bra, hur tror du att han hanterar den uppmärksamhet där kring honom?
– Han är så väldigt rutinerad nu vad det gäller uppmärksamhet. Är det någon som ska fixa det så är det Henrik Lundqvist med sin bakgrund och erfarenhet. Om det är någonting som han alltid har lyckats sköta om så är det fokuseringen. Har han haft en dålig match, den senaste var för övrigt inget bra från hans sida, studsar han alltid tillbaka och är lugnet själv.
– Det här lugnet kring honom sprider sig rakt igenom hans eget lag. Samtidigt skapar det en respekt hos motståndarna.

Foto: All Over Press

I Rangers spelar även backen Anton Strålman och Carl Hagelin som båda har en hög status i laget enligt Anders Hedberg.
– Dom tillför olika saker. Coachen skriver in dom i varje match om dom är friska. Det är egentligen en fantastisk status bara det.
– Strålman har spelat i princip med (Marc) Staal hela säsongen som ordinarie runt tjugo minuter varje match. Det är status om något.
– Hagelin tillför speed. Hans status i laget är också relaterad till hur mycket benen går på honom. Dels då istid men dels också hur han utnyttjas för att medspelarna ska känna ”Nu är Hagelin på gång, jäklar vad benen går på honom”. Det driver på saker i laget som är väldigt intressant. Plus att han dödar tid och är farlig på utvisningarna. Det vill säga att han kan bryta ett pass och sedan sticker han. Hela tiden kan han skapa för Rangers något som är oroande för motståndarna som ofta spelar offensivt och kan ha forwards på backplats. Det där skrämmer motståndarna otroligt mycket och det är Hagelin bra på.

Vad talar för att vi får se Rangers i final och inte Montreal?
– För det första att Rangers leder med 3-2 och det är två matcher kvar. Någonstans har ändå Rangers, inte dominerat, men man har haft ett övertag i dom flesta av matcherna. Kanske är ändå det allra viktigaste att det är Henrik Lundqvist mot Montreals icke första målvakt. Det borde väga över om något till Rangers fördel.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch