Nyheter

Helgonet – St-Louis sköt Rangers mot Stanley Cup-final

Han hade gäckats av motståndarmålvakten Dustin Tokarski i två raka matcher. I slutändan fick Martin St-Louis ändå det sista skrattet. Med sitt övertidsmål i natt såg veteranen till att ta New York Rangers en match från Stanley Cup-final.
– Jag hade tur som lyckades få pucken förbi honom den här gången, säger St-Louis efter nattens 3-2-vinst.

Martin St-Louis har varit i NHL-händelsernas centrum under ett par veckors tid nu. Först på grund av sin mor hastiga bortgång, därefter på grund av hur hela New York Rangers svetsades samman kring hans sorg och lyckades vända underläge 1-3 i serien mot Pittsburgh Penguins till ett oväntat avancemang.

I natt skrev 38-åringen ett nytt kapitel i sin redan händelserika slutspelsroman. Med sitt övertidsmål fram till 3-2, 6.02 in i den fjärde perioden, sköt St-Louis New York Rangers till matchboll i konferensfinalserien mot Montréal Canadiens. Stanley Cup-mästaren från 2004 fick en öppnande passning av Carl Hagelin och pricksköt segermålet bakom Dustin Tokarski från sin position till höger i anfallszonen. Målet var hans sjätte i slutspelet.

För St-Louis var det välkommen utdelning. Både under match tre och tidigare under match fyra var det som förgjort för veteranen. Tokarski hade svarat för flera fenomenala räddningar och hållet honom utanför målprotokollet. Nu prickade St-Louis äntligen rätt.
– Jag blev bara ren, säger Martin St-Louis till AP.
– Jag försökte lita till mina instinkter. Jag hade haft en del bra chanser och han hade gjort några bra räddningar. Jag hade tur som lyckades få pucken förbi honom den här gången.

MOT FÖRSTA FINALEN PÅ 20 ÅR

Det blev ännu en mycket jämn och oviss match mellan de båda lagen som bortsett från den första matchen, som Rangers vann med 7-2, har matchat varandra bra. Carl Hagelin öppnade målskyttet med sitt sjätte slutspelsmål när han frispelades av Brian Boyle i ett numerärt underläge och satte pucken mellan benen på Tokarski.

Veteranbacken Francis Bouillon, tillbaka i laget efter att ha varit petad ända sedan andra matchen i serien mot Boston Bruins, kvitterade till 1-1 i den andra perioden innan comebackande Derick Brassard återgav Rangers ledningen med 56 sekunder kvar att spela av mittenakten. 2-1-målet tillkom efter att Henrik Lundqvist startat en spelvändning genom att spela pucken till backen Dan Girardi. Han friställde Brassard med en lång passning från egen zonen och Rangerscentern bombaderade in pucken med ett slagskott.

2-2-kvitteringen kom sedan från P.K. Subbans klubba i tredje perioden, i vanlig ordning ett tungt slagskott som gav utdelning i spel fem mot fyra.

Serien återvänder nu till Bell Centre i Montréal, där New York Rangers har chansen att säkra sin första finalplats i Stanley Cup på 20 år. Match fem spelas natten mot onsdag.
– Nu måste vi visa att vi kan avsluta det här också, säger Martin St-Louis.

N Y Rangers – Montréal 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 1-0)