Nyheter

Efter den ekonomiska krisen kommer hopp: ”AIK har ett väldigt stark varumärke”

ANNONS

Den värsta krisen är avstyrd, men AIK har fortfarande en lång väg att vandra innan klubben är på fötter rent sportsligt. I en intervju med hockeysverige.se talar sportchefen Daniel Rudslätt ut om turbulensen i klubben efter degraderingen till Hockeyallsvenskan.
– För att inte äventyra framtiden har vi satt en budget som är lite mindre än vad som tidigare varit brukligt när AIK spelat i Hockeyallsvenskan, säger Rudslätt.

Daniel Rudslätt har ett av dom kanske tuffaste jobben i Hockeyallsvenskan. Som sportchef för ett AIK som just har gått igenom en rejäl ekonomisk kris har han fått göra många övertidstimmar de senaste månaderna. Nu tycks AIK hamnat på fötter igen och lagbygget som ska ta klubben tillbaka till SHL har börjat falla på plats. Men första säsongen som sportchef i AIK har inte direkt varit en resa på en blomsterbädd.
– Jag tog över i ett läge som var ganska tufft om man ser till dom förutsättningar vi hade. Om man sedan summerar det här året så är det klart att vi hade ett jobbigt år både sportsligt och organisatoriskt. Resultatet där vi degraderades till Hockeyallsvenskan är vi självklart inte nöjda med, säger Daniel Rudslätt när hockeysverige.se får en pratstund mitt i hans späckade schema.
– Man kan sammanfatta det med att vi det var ett händelserikt år med många svåra beslut som skulle tas under vägen, men att vi också har lärt oss väldigt mycket.

Hur delaktig hann du bli i fjolårets lagbygge?
– Det är klart att det inte var mycket som jag kunde påverka. Till största delen, 85-90 procent, var truppen satt, så det var inte många kronor som vi hade att röra oss med.
– Jag tycker ändå att vi fick ihop ett lag som skulle kunna prestera, men vi fick inte ut det vi hade hoppats på.

Du nämnde tuffa beslut, hur kändes det att ge Rikard Franzén beskedet att han inte får vara kvar som coach för A-laget?
– Det är aldrig roligt att behöva göra sådant. Nu kände jag och sportrådet att vi var tvungna att försöka göra någonting. Det var ett desperat beslut. Sedan vet vi alla att förändringar på ledarsidan hade varit på gång ganska längre.

”HAN KÄNDE EN BESVIKELSE”

Trots att Rikard Franzén (bilden) fick lämna tränaruppdraget jobbar han i dag kvar inom AIK:s organisation.
– Rikard jobbar kvar som utvecklingsansvarig på AIK. Vår relation i dag är bra. Vi hade ett prat med varandra när han tillsattes som tränare att det här kan bli fallet. Att vara SHL-tränare på högsta nivå innebär att sådana här situationer kan uppkomma.
– Han kände en besvikelse självklart. Det ska man också göra när man inte får vara kvar, men någonstans hade ändå resultatet uteblivit.

Varför åkte AIK ur SHL?
– Vi har analyserat säsongen och kommit fram till vissa punkter. Man kan aldrig trycka på enbart en punkt och säga att det här berodde det på. Det är ett antal olika saker som jag tror i slutändan gjorde att vi inte lyckades nå upp till vår målsättning.

Utveckla vilka punkter du syftar på.
– Jag tycker aldrig att vi hittade en trygghet i spelsystemet. Kravställningen var kanske lite för låg för att lyckas. Vi hade ett lag som kanske materialmässigt inte var på högsta nivå, men vi hade en tillräckligt bra trupp för att kunna lyckas. Fast det fick vi inte ut av laget.
– Samtidigt, när vi kom in i säsongen att vi fick ganska mycket skador som slog hårt på en del nyckelspelare. Självklart påverkar det när inte spetsen som skall göra det inte finns med på planen.

Nu är Daniel Rudslätt uppe i jobbet att bygga ett helt nytt lag i en ny serie och med helt andra ekonomiska muskler gentemot förra säsongen.
– Där har vi tillsammans sagt hur vi ska göra en resa tillbaka. Det är ganska viktigt att det blir en långsiktig tanke med den. Jag vet att det är många som säger att det är två lag till som ska upp och, självklart, spelar du i AIK så är det automatiskt en hög kravställning och du vill vinna matcher.
– Jag tror att det är felaktigt att säga att vi ska gå upp i år. Vi måste planera för att bygga långsiktigt. Det har vi börjat med nu också med många unga hungriga spelare med bra karaktär. Det känns som det är ett spännande läge nu i AIK Ishockey.

”SKA HA EN EKONOMI I BALANS”

Trots den ekonomiska turbulensen i AIK Ishockey senaste säsongen upplever inte Rudslätt i någon stor utsträckning att spelarna tackar nej av osäkerheten kring just klubbens ekonomi.
– AIK har ett väldigt stark varumärke. Sedan kommer självklart ekonomin in då du ska rekrytera spelare. Det jag märker är från att det var ganska tufft att få dom spelarna man ville ha i SHL så har vi blivit attraktiva i Hockeyallsvenskan. Om du frågar spelarna var dom vill åka och spela så är vi nog rankade ganska högt. Det är fördelen.
– Det är en annan verklighet som man lever i om man spelar i Hockeyallsvenskan. Nu har styrelsen tagit ett beslut att AIK ska ha en ekonomi i balans och stabilitet. Där kommer vi inte äventyra framtiden. Vi ska kunna betala den dagliga driften. Då har vi satt en budget som är lite mindre än vad som tidigare varit brukligt när AIK spelat i Hockeyallsvenskan. Samtidigt bygger vi om med ett nytt tänk så på sikt kan vi bli väldigt framgångsrika.

Hur det kommer att se ut på tränarsidan, en, två eller tre tränare, är Daniel Rudslätt inte på det klara med riktigt ännu.
– Det är mer vilka egenskaper och karaktärer dom har än antal tränare som vi tittar på så det kommer att visa sig sedan i slutändan.

Är det viktigast att knyta upp spelare från fjolårstruppen som kan laget och klubben eller tittar du mest på nya spelare utifrån?
– Nu har trupp bygget pågått ett tag och det är relativt många spelare som är från fjolåret. Jag tror att det är viktigt att ha en kärna som är AIK:are. Även om dom ännu inte hunnit blivit det ännu så kommer dom bli kulturbärare samtidigt som dom brinner för klubben.
– När vi rankar hur vi vill rekrytera spelare till AIK är det främst AIK:are, i andra hand stockholmare och efter det svenskar och sedan utlänningar vi tittar på. Vi vill bygga vårt lag i grunden med i första hand svenska spelare.

I dag presenterade AIK ett nyförvärv i form av David Lillieström (bilden) som senaste säsongen spelade med Huddinge i division 1.
– Han passar bra till den här karaktären som vi eftersträvar. Han har farten och är en träningsvillig person som hela tiden vill bli bättre.
– David hade otur senaste året som han tillhörde A-lagstruppen i AIK genom att han fick några skador. Nu har han varit skadefri under ett år i Huddinge där han fått förtroende och spelat mycket. Han är väldigt revanschsugen och glad över att komma tillbaka till AIK.

Är Mattias Janmark definitivt förlorad för AIK?
– Ja, vi ser honom som förlorad.

Hinner du ta helg nu eller hur ser dygnet ut den här årstiden?
– (Skratt) Det är mycket telefon, samtal och möten. Jag har en del att göra om man säger så.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL