SDHL 1

Kim Martin om framtiden: ”Känner att jag har mer och ge”

ANNONS

Kim Martin Hasson är svensk damhockeys mest meriterade målvakt. Hon har vunnit både OS-silver (2006) och OS-brons (2002), dessutom två VM-brons (2005 och 2007). Två gånger har hon utsetts till världens bästa kvinnliga hockeyspelare. I våras var hon dessutom med och förde sitt Linköping till SM-guld efter en både omtalad och dramatisk final mot Modo.
– Det som tog oss till SM-guldet tror jag var att vi har en väldigt bred trupp. Jag menar att vår tredje och fjärde femma är, tycker jag, riktigt bra om du jämför med motsvarande femmor i andra lag. Sedan har vi också en väldigt bra spets i laget som kan gå in och avgöra matcher, berättar Kim Martin Hasson för hockeysverige.se.
– Vi har haft en bra känsla i laget under hela säsongen samtidigt som vi har haft kul och en bra kemi. Det betyder givetvis jättemycket det också. Det är inte bara att gå in och spela utan man måste få ihop laget också.

Finalen mot Modo avgjordes först efter förlängning där Linköping i spel fem mot tre kunde avgöra.
– Det var en spännande final och jag tycker att det var grymt kul att det kom så mycket publik för att stötta damhockeyn. Modo gjorde ett väldigt bra arrangemang kring det hela.
– Sedan blev det en väldigt spännande final som gick till ”sudden” och jag tror att det var en ganska underhållande match för publiken.

Kim Martin Hasson känner också att folket i Linköping visade en bra uppskattning för guldlaget när man bärgat föreningens första SM-guld någonsin inom seniorhockeyn.
– Jag tycker att vi blev väldigt välkomnade och hyllade i Linköping. Det var många på stan som kom fram och sa grattis samtidigt som det var mycket middagar och så vidare. Dessutom fick vi gå ut på isen i en av herrmatcherna och där var det mellan sju och åtta tusen åskådare som jublade åt oss. Det var grymt kul.

Direkt efter SM-guldet var det tal om att Kim Martin Hasson skulle sluta spela, men idag har hon kommit på bättre tankar.
– Jag kände väl att jag varit mycket skadad och det har varit jobbigt att komma tillbaka från många av dom. Det är alltid lite segt, men när man väl kommer tillbaka från en skada blir det kul igen.
– Jag känner att jag har mer och ge. Så länge jag är skadefri och kan ligga på en bra nivå vill försätta och det är fortfarande kul att spela.

Har du skrivit kontrakt på ett år eller längre?
– Ett år bara.

Du är bara 28 år, men har spelat VM, OS, varit i USA och spelat och så vidare. Hur motiverar du dig år efter år att gå ut och köra den tuffa sommarträningen inför varje säsong?
– Jag är sådan att jag får ångest om jag inte tränar så det är inga problem. Det är mer hur kroppen ska klara av det.
– Det kanske är svårt att ligga där på toppen och träna hårt hela tiden, men det är något som jag måste göra för att kunna spela varje säsong. Jag måste lära mig att träna hårt, men ändå på en bra nivå.

”ÅTERVÄXTEN ÄR VÄLDIGT BRA”

Kim Martin Hasson, Sara Grahn och Valentina Lizana Wallner var Sveriges tre målvakter i OS, men Martin Hasson tycker att det även ser bra ut underifrån på målvaktssidan.
– Jag tycker att återväxten är väldigt bra. Det ska bli intressant att se när dom här yngre målvakterna får chansen i landslaget. Det är kanske lite kvar för dom flesta.
– Vi tre som är i landslaget nu har varit det under ganska många år och jag tycker att alla tre gör det fantastiskt bra när vi väl får chansen. Det är en väldigt hård konkurrens mellan oss tre. Sedan är det kanske ett glapp där efter, men dom är absolut på väg.

Kan du peka på vem eller vilka vi antagligen kommer att få se vakta målet i Damkronorna framöver?
– Framför allt dom som varit med i U18-landslaget, Julia (Åberg) och Sara (Berglind), och som gjort det bra där. Dom har även varit bra i Riksserien.
– Jag tycker även att det finns potential i andra målvakter och det är alltid svårt att säga när dom är ganska unga vilka som kommer att klara sig. Det är ganska stor skillnad mellan att spela i klubblaget och i landslaget. Det handlar bland annat om hur man kan hantera stress och den nivån som man kommer att komma till då. När man spelar stora matcher blir det mentalt en annan nivå.

Kim Martin Hasson har valt att starta Kim Martin Goalie Academy under vecka 27 i Linköping.
– Jag känner att det är jättekul att träna målvakter. Det är många som sagt till mig att jag borde starta en målvaktsskola. I år kände jag att det var dags att börja när man börjar komma i slutet på sin karriär, sedan vet jag inte om jag spelar ett eller fyra år till.
– Det är ändå kul att starta någonting när man är igång och kör. Nu startade jag den i år och jag hoppas att den kommer att bli ännu större framöver. I år är den bara under en vecka i Linköping. När jag sedan lägger av kan det vara spännande att köra privatlektioner samtidigt som det är kul att bara kunna hjälpa till.

Intresset för hennes målvaktsskola har också varit väldigt stort.
– Platserna tog slut efter två eller tre veckor. Det är tjugo målvakter och dom flesta kommer från Östergötland. Nästa år vill vi köra två veckor så vi kan ta emot dubbelt så många målvakter eftersom det var flera som hörde av sig men som inte fick plats.
– Helst skulle man vela ha att alla som vill fick komma. Men det kanske är bra att starta upp med en vecka för att känna på hur det är att ha ett läger.

Kim, vi pratade landslag tidigare, ser du även en fortsättning där om Leif Boork vill?
– Absolut. Spelar jag hockey så ska jag ligga på den nivån. Annars känner jag att det inte är någon idé för mig att köra. Jag vill ligga på den nivån som jag gjort tidigare och vara med och utmana dom bästa i världen.

Är Leif Boorks ankomst till Damkronorna en inspirationskälla?
– Ja, jag tycker att han har varit jättebra. Det är jättekul med lite nytt. Det är alltid bra att det kommer in lite nya personer då och då samtidigt som det blir en lite ny känsla i gruppen. Klart att det skapar motivation för mig att spela.

Du har en hund som heter Bauer, men du spelar i skydd från Reebook…
– (Skratt) Det var mer att min man (Jay Hasson) som tyckte att Bauer passade bra. Vi är båda hockeytokiga så det blev ett hockeynamn. Bauer är kanske ändå ett av dom bättre hockeynamnen som man kan ha på en hund. Reebook finns ju också, men det kanske inte riktigt passar på samma sätt på en hund.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga