VM 2014

Från syndabock till hjälte – på 57 sekunder

Mattias Ekholm kastades mellan helvete och himmel inom loppet av en minut. Först orsakade han straffen som gav Vitryssland chansen att ta ledningen. 57 sekunder efter att Anders Nilsson räddat den svarade Ekholm för ett offensivt initiativ som i stället gav Tre Kronor segern – och en semifinal mot Ryssland.
– Jag har nog aldrig haft en så turbulent period i min karriär, säger Ekholm till TV4 efter 3-2-segern.

Det blev spännande värre när Tre Kronor besegrade hemmanationen Vitryssland med 3-2 i torsdagskvällens VM-kvartsfinal. Det var först i den andra halvan av den tredje perioden som svenskarna lyckades avgöra matchen till sin fördel och säkra en semifinal mot Ryssland på lördag.

Mannen i fokus för kvällen var backen Mattias Ekholm. Vid ställningen 2-2 med drygt sju minuter kvar att spela drällde han med pucken i egen zon och blev överspelad av den vitryska kaptenen Aleksej Kalyuzjny som stoppades av Anders Nilsson. Ekholm hann dela ut ett rapp över vitryssens klubben innan avslutet kom och därför tilldömdes Vitryssland en straff. Kalyuzjnys straff var dock allt annat än vass och Nilsson avfärdade enkelt försökte.

Mindre än en minut senare tog Mattias Ekholm gruvlig revansch för sitt misstag. Med en fräck soloräd bröt han runt motståndarkassen och trädde in pucken bakom målvakten Kevin Lalande via köksvägen. 3-2 till Sverige och semifinalplatsen var i hamn.

”HADE INTE VARIT KUL ATT ÅKA UT OCH BLI SYNDABOCK”

Efter matchen hade Ekholm svårt att sätta ord på upplevelsen.
– Om jag kunde förklara… Jag har aldrig haft en så turbulent period i min karriär. Jag får tacka Anders som räddar både friläget och straffen och ger mig chansen att revanschera mig, säger han till TV4.
– Det var en omtumlande två minuter. Man känner glädje samtidigt som man nästan pustar ut. Det hade inte varit kul att åka ut och bli syndabock på en straff, då är det roligare att avgöra.

Sverige spelade propagandahockey i första perioden och hade 1-0 med sig in i paus efter Nicklas Danielssons powerplay-mål. Vitryssland spelade avsevärt bättre i andra perioden samtidigt som svenskarna gick ned sig ordentligt. Inspirerade av den fanatiska hemmapubliken gick Vitryssland både ikapp och om Sverige via två mål. Jimmie Ericsson stoppade blodflödet efter att ha styrt in Magnus Nygrens slagskott från blålinjen.

Pär Mårts var nöjd med inställningen även om Sverige hade en rejäl dipp i matchen.
– Jag är glad att vi tar oss samman och hittar en väg att vinna. Det är många i det här laget som inte har varit med om de här stunderna tidigare. Vi gör för enkla misstag i andra perioden, men är i slutändan det bättre laget och krigar ned dem, säger Mårts till TV4.

Sverige spelar sin semifinal mot det ryska stjärnlaget på lördag klockan 13.45.