Nyheter

Studspucken studsade Chicagos väg

Chicago Blackhawks slog ut Los Angeles Kings ur konferensfinalspelet i fjol. Nu har man för avsikt att göra det igen. På söndagskvällen tog de regerande mästarna kommando över serien efter att en knasig studspuck blivit avgörande.
– Jag hade lite tur att den gick in, konstaterar backen Duncan Keith efter 3-1-vinsten.

I det klassiska gamla Nintendospelet Ice Hockey kunde man knäppa in en kod som gjorde att man spelade med en studspuck. När Duncan Keith smällde in det avgörande 2-1-målet i söndagskvällens 3-1-vinst mot Los Angeles Kings i den första konferensfinalen tycktes han ha fått tillgång till just en sådan studspuck.

Efter att ha avfyrat ett hårt slagskott från sin backposition fick Norris Trophy-finalisten se pucken studsa via Kingsforwarden Trevor Lewis klubba, rakt ner i isen och sedan studsa rakt upp i krysset bakom Jonathan Quick i gästernas kasse.
– Den studsade till rätt bra där och jag hade allt lite tur att den gick in, sade Keith till NBC efter matchen.

Chicago inledde matchen bäst och fick utdelning i powerplay med drygt fem minuter kvar av första perioden. Marían Hossa snattade åt sig pucken i anfallszonen och serverade Nick Leddy på blålinjen. Den unge backen tog några snabba kliv inåt i banan innan han sköt ett hårt skott som Brandon Saad styrde in mellan benen på Quick.

SJÄLVMÅL DÖMDES BORT

Blackhawks tycktes gå fram till 2-0 i den andra perioden efter att Jonathan Toews brutit in på kassen och Kings back Slava Vojnov styrt in pucken i egen kasse med ena skridskon. Målet hamnade dock under granskning och dömdes snabbt bort efter att domarna fastställt att Toews hade haft kontakt med Jonathan Quick innan pucken passerade mållinjen.

En olycka kommer sällan ensam. Det fick hemmalaget uppleva en dryg minut efter det bortdömda målet när Tanner Pearson elegant rundande sin försvarare och serverade Tyler Toffoli till 1-1. Kings hade därefter några utomordentligt bra chanser att sno åt sig ledningen, men Corey Crawford i hemmakassen radade upp ett gäng fina räddningar ända till dess att Duncan Keith bombade in 2-1.

I den tredje perioden fick Jonathan Toews upprättelse för det bortdömda målet när han framspelad av Johnny Oduya punkterade matchen med sitt sjätte slutspelsmål med 3.50 kvar att spela. Chicago tar därmed med sig en 1-0-ledning in i match två som spelas på hemmais i United Center natten mot torsdag.

Chicago – Los Angeles 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)