Nyheter

Det är superstjärnorna som bär Chicago Blackhawks i slutspelet. Efter att Jonathan Toews iklätt sig hjälterollen i den femte konferenssemifinalen mot Minnesota Wild var det Patrick Kanes tur att bli matchvinnare. Med sitt andra övertidsmål i årets slutspel skickade Kane Blackhawks vidare i slutspelet.
– Han är en speciell spelare, säger coachen Joel Quenneville efter 2-1-vinsten som tar de regerande mästarna till konferensfinal.

Minnesota Wild hade fem raka slutspelssegrar hemma i Xcel Energy Center inför nattens drama. För Chicago Blackhawks krävdes det två turliga studsar för att få stopp på den sviten.

Kris Versteeg gav gästerna ledningen tidigt i matchen med ett avslut ur dålig vinkel som studsade in bakom Ilja Bryzgalov efter viss kalabalik framför målet. När Patrick Kane sedan dödade matchen – och hela serien – i förlängningen var det resultatet av en märklig sargstuds i kortplanket som ställde Minnesotaförsvaret och gav Chicagostjärnan fritt fram att lyfta in 2-1-målet. Ett grymt slut på en häftig slutspelsresa för Minnesota Wild.
– Det verkade inte som vi hade någon tur i kväll. Vi träffade några tolpar i tredhe perioden och de fick sina mål efter galna studsar, sade Bryzgalov till AP efter nederlaget.

Målet i förlängningen var Kanes fjärde övertidsmål i slutspelssammanhang, hans andra i årets slutspel.
– Han är en speciell spelare och killar som har den där instinkten är bra på att få loss sådana där puckar. De vill vara därute och de vill göra mål, säger Blackhawks coach Joel Quenneville till AP.

”LIGANS BÄSTA MÅLVAKT”

I Chicagos kasse fick Corey Crawford slita ordentligt. 29-åringen stoppade 34 av 35 skott och var vass i framför allt tredje perioden när Wild låg på för ett segermål. Crawford, som var starkt ifrågasatt tills han vann Stanley Cup i fjol, har en räddningsprocent på 93,1 i slutspelet och har släppt in färre än två mål per match så här långt.
– Han gjorde det som han gör bäst. Han är en fantastisk målvakt och frågar du killarna i det här laget anser vi att han är bäst i hela ligan, säger Patrick Kane till nhl.com.

I Chicago hade det svenska backparet Niklas Hjalmarsson och Johnny Oduya båda två en hel del speltid. Hjalmarsson spelade nästan 24 minuter medan Oduya kom närmare 25. Marcus Krüger spelade nästan 17 medan Joakim Nordström stannade på 6.57. Jonas Brodin hade näst mest speltid i Minnesota efter Ryan Suter, 28.24.

För Chicago Blackhawks väntar nu vinnaren i serien mellan Anaheim Ducks och Los Angeles Kings. Ducks leder med 3-2 i matcher och har chansen att döda serien i natt. Om Ducks vinner kommer de att han hemmaplansfördel gentemot Chicago, men om Kings vänder blir det Blackhawks som inleder konferensfinalen på hemmais.

Minnesota – Chicago 1-2 (0-1, 1-0, 0-0, 0-1)