Pittsburgh

Jisses, Jussi – i fjol petad, nu slutspelshjälte

Pittsburgh Penguins håller på att göra processen kort med New York Rangers. I natt gick laget fram till 3-1 i matcher efter en ny seger i Madison Square Garden. Och ännu en gång var det finnen Jussi Jokinen som visade vägen.
– Skickar man pucken på mål händer det bra saker, säger Jokinen som har blev matchvinnare i nattens 4-2-seger.

I fjol var han petad i sju av Pittsburgh Penguins 15 slutspelsmatcher efter att ha kommit till klubben i en bytesaffär med Carolina Hurricanes. Den här säsongen har Jussi Jokinen bidragit desto mer. Han gjorde sin poängmässigt sett nästa bästa NHL-säsong i karriären med 57 poäng (21+36) och följer nu upp det med ett synnerligen produktivt slutspel.

När Penguins skaffade sig matchboll i serien mot New York Rangers i Madison Square Garden i natt sköt Jokinen sitt ligaledande sjätte mål på tio slutspelsmatcher. Hans 3-1-mål i den tredje perioden blev matchvinnande och gav honom poäng för sjunde matchen i rad. Tre av hans mål har varit matchvinnande.

Nattens fullträff var inte hans snyggaste i slutspelet, men den visar med all önskvärd tydlighet att det är en bra idé att skjuta pucken på mål när man är het. Jokinens till synes ofarliga avslut från vänsterkanten styrdes i mål bakom Henrik Lundqvist via backen Marc Staals skridsko.
– Lägger man den där pucken på mål hoppas man på en retur eller att det finns en kille där. Ibland går de in via deras egen spelare. Skickar man pucken på mål händer det bra saker, säger Jokinen till nhl.com.

NASH – DEN STORA MÅLSUMPAREN

Penguins stjärnduo Sidney Crosby och Jevgenij Malkin hade också en produktiv kväll. Crosby följde upp sitt första slutspelsmål i match tre med att svara för två assist i natt. Malkin satte 1-0 med sitt femte slutspelsmål och spelade fram till Chris Kunitz avslutande 4-2-mål. Penguins har därmed två kedjor som producerar just nu medan Rangers i princip inte har någon alls. Exempelvis har Rick Nash, den tilltänkta topproducenten, fortfarande inte gjort mål i årets slutspel – eller i någon av sina 14 senaste slutspelsmatcher med Rangers.
– Rick försöker verkligen. Han hade den del bra chanser. Han känner naturligtvis en hel del press på sig just nu och kämpar på. Kanske kan vi ena oss kring det och göra en bra match i Pittsburgh, säger coachen Alain Vigneault om stjärnan som trots måltorkan toppar slutspelets skottliga med 45 avslut på mål.

Carl Hagelin bröt i alla fall Rangers måltorka när han sköt lagets första mål på 145 minuter och 30 sekunder i och med sitt kvitteringsmål fram till 1-1 i den andra perioden. Mats Zuccarello satte 2-3-reduceringen i tredje perioden efter förarbete av Anton Strålman. Totalt sett sköt Rangers bara 15 skott på mål mot Marc-André Fleury. Alldeles för få för att få med sig en viktig seger till Pittsburgh.

Henrik Lundqvist hade inte heller någon av sina bättre slutspelskvällar. Han släppte in fyra mål på 27 skott. Jesper Fast var tillbaka på läktaren efter att ha spelat i match tre. Nu ersattes han av Daniel Carcillo igen.

Match fem spelas i Pittsburgh natten mot lördag.

N Y Rangers – Pittsburgh 2-4 (0-1, 1-1, 1-2)