Sök
Tyska ligan

En riddares historia: ”Namnet gör att folk reagerar”

Efter ett händelserikt år i tyska ligan står det klart att Stefan Ridderwall vaktar Rögles kasse kommande säsong. Hockeysverige.se åkte in till centrala Stockholm för att träffa målvakten och snacka om hockeylivet i Tyskland, den nya klubben –och inte minst kraven som efternamnet Ridderwall bär med sig.
– Det var lite jobbigt när jag var yngre och man fick höra mycket, säger Stefan Ridderwall.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
I dag presenterade Rögle Stefan Ridderwall som ny målvakt inför nästa säsong. Närmast kommer Ridderwall från tyska Düsseldorf men han har även spelat i elitserien med både Djurgården och Timrå tidigare.

Bild: All Over Press

Hockeysverige.se åkte till kungliga Djurgården för att få en pratstund med Stefan Ridderwall om tiden i Tyskland, relationen till kusinen Calle Ridderwall och flytten till Ängelholm och Rögle.

Stefan, Calle spelade i Düsseldorf säsongen innan du kom dit, var tanke från början att han skulle vara kvar där även den här säsongen?
– Nej, det var det väl inte. Han hade inte klart med någonting men det var underförstått att det skulle bli något annat. Först och främst hade Calle mycket intresse från andra lag i tyska liga. Sedan började komma intresseförfrågningar både från KHL och Schweiz så man förstod ganska snabbt att det skulle bli svårt att behålla honom i laget.

Var han delaktig i att du hamnade i Düsseldorf?
– Tränarna frågade Calle lite om mig och jag antar att han inte sa allt för mycket negativa saker, hoppas jag i alla fall. Sedan kollade tränaren på lite DVD och sådan grejer, men jag tror nog ändå Calle lade in ett gott ord.

”KÄNNER CALLE MER SOM EN BRORSA”

Stefan och Calle Ridderwall är uppväxta i Älvsjö i södra Stockholm. Båda är födda 1988. Stefans pappa är Rolf Ridderwall, tidigare stormålvakt i AIK och Djurgården, medan Calles pappa, Jan Ridderwall, var en duktig back i Mälarhöjden/Västertorp.
– Vi båda var väldigt tajta när vi växte upp. Vi gick i samma klass, våra familjer hade landställe tillsammans och vi bodde nästan grannar i Älvsjö. Jag känner nog Calle mer som en brorsa än en kusin och vi umgås fortfarande mycket när vi båda är hemma i Stockholm.

Calle Ridderwall.

Calle Ridderwall spelar Gagarin Cup-final i KHL med sitt Lev Prag, men någon större koll på hur det gått för honom under säsongen har inte Stefan.
– Jag har faktiskt ingen aning, skrattar Stefan Ridderwall och fortsätter:
– När jag pratar med honom är han ganska självkritisk, men av det jag har förstått har han spelat mycket bättre än vad statistiken (50 7+9=16) visat. Han har haft lite svårt att få in pucken och inte haft det rätta flytet.
– Samtidigt har han inte fått spela så mycket powerplay heller. Då blir det svårt att få samma produktion som du får om du spelar mer regelbundet.

Namnet Ridderwall är sedan lång tid tillbaka ett aktat hockeynamn, har namnet varit en dörröppnare för dig eller mer ett tungt ok att bära på?

– Jag ser det inte som ett problem längre. Det var lite jobbigt när jag var yngre och man fick höra mycket. Det är tjugo år sedan pappa slutade spela hockey. Jag är stolt över honom och jag ser det inte längre som en jobbig grej när folk frågar om det.
– Dörröppnare vet jag inte. Namnet gör kanske att folk reagerar och tittar extra noga. Är man dålig just då får man extra mycket skit, men är man bra kanske man får extra mycket positivt. Det är nog både upp och ner när det gäller den biten.

Bild: All Over Press

”ALDRIG NÅGONSIN HAFT SÅ MYCKET ATT GÖRA”

Stefan Ridderwall spelade 21 matcher i tyska DEL gånga säsongen och hade drygt 90 i räddningsprocent.
– Jag tycker personligen att det gick bra. Vi hade det väldigt tufft, med betoning på väldigt. Jag tycker att vi klarade oss ganska bra dom 35-40 första matcherna. Sedan kändes det som att luften gick ur. Vi hade väldigt mycket skador under hela året och vi var även innan det bottentippade.
– Det var jobbigt, men samtidigt var det grymt lärorikt. Jag måste ändå säga att det var kul att spela eftersom jag aldrig någonsin haft så mycket att göra.

Du fick kriga om målvaktsspeladen med Bobby Goepfert som är en stor idol hos fansen, hur upplevde det?
– Han har varit där länge och vill säkert avsluta sin karriär där även om han inte är så gammal (30 år). Det blev så att jag spelade på bortaplan och han på hemmaplan i stort sätt hela tiden. Fansen kanske hade gjort uppror om han inte spelade hemma, ha ha…
– Han var väldigt bra, men det blev tufft för mig att bara spela på bortaplan. Samtidigt förstår jag situationen eftersom han trivs bra att spela på hemmaplan.

Hur fungerade det socialt att bo i Düsseldorf?
– Skitbra! Jag kände mig hemma ganska snabbt. Nästan ingen av mina riktigt nära kompisar bor i Stockholm längre eftersom dom är borta på olika ställen och spelar hockey eller gör andra grejer. Sista veckorna i Düsseldorf kändes mer hemma än vad det gör här i Stockholm nu då jag går runt själv hela dagarna. Düsseldorf är en grym stad och man har härliga fans.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Det spelade inga ytterligare svenskar i Düsseldorf, men tre nordbor som alla spelat i Sverige, Andreas Martinsen, Ken André Olimb och Mads Bödker, fanns i laget.
– Jo, men det är klart att vi umgicks en del. Det blir så att importerna hänger med varandra, men jag tycker ändå att vi hade ett bra lag på det sättet att vi gjorde saker allihop.
– Det blir ofta en språkmässig barriär. Tyskarna har inte riktigt samma engelskkunskaper som vi uppe i Norden har.

Du har bara haft svenska tränare tidigare, hur skulle du då beskriva tysken Christian Brittigs ledaregenskaper?
– Det var väldigt speciellt. Han är grymt engagerad och det man ändå måste ge honom är att tränare ofta kan bli överambitiösa, men han accepterade att vi inte kunde spela bättre. Vi fick försöka döda matcherna och skrälla. Det var inget han hymlade med. På så sätt var det bra och han är en bra kille.
– Sedan var det mycket som också var annorlunda. Man är van med att kunna ha en dialog med tränaren. Det funkade ibland, men ganska ofta inte.

”RÖGLE VAR MITT FÖRSTAVAL”

Nu är det alltså klart att Stefan Ridderwall nästa säsong kommer att spela för Rögle i Hockeyallsvenskan där hans pappa Roffes kompis från Tre Kronor och Team Boro, Anders ”Masken” Carlsson är sportchef.
– Jag hade ett möte med Rögle för någon månad sedan och fick en jättebra känsla för klubben och deras tankar kring den och satsningen. Jag hade också ett bra surr med målvaktstränaren (Magnus Wennström). Ganska snabbt fick jag en bra känsla samtidigt som Rögle var mitt förstaval så jag är jättenöjd att det blev som det blev.

Vad vet du om Rögle BK historiskt?
– Inte jättemycket. Det har varit lite upp och ner mellan elitserien och allsvenskan i några års tid. Man satsar på att gå upp igen och stabilisera sig i SHL. Men, som sagt var, det har varit lite jojo mellan elitserien och allsvenskan senaste åren. Ur ett allsvenskt perspektiv är det stark att hela tiden klara av att gå upp, men man vill också hålla sig kvar när man väl gått upp.

Har ni pratat om du ska vara förstamålvakt eller hur har samtalen kring det varit?
– Det blir en konkurrenssituation. Jag vet inte vem den andra blir, men vem det än blir så antar jag att den som är bäst. Det är så man är van att det funkar.

Har Djurgården funnits med som ett alternativ?
– Nej, inte i år. Jag sajnade ganska tidigt för Düsseldorf inför förra säsongen. Jag pratade med ”Challe” Berglund om lite andra grejer, lite om spelare som jag har spelat med som han undrade över. Han undrade om jag var sugen på att komma hem, men då hade jag sajnat redan vilket var lite tråkigt, avslutar Stefan Ridderwall.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten