Nyheter

”En nödvändig verklighetsanpassning för AIK”

ANNONS

Sponsorintäkterna har varit för små och publikintresset för litet. Det i kombination med dåliga förutsättningar att driva elitverksamhet i Stockholmsregionen är anledningen till att AIK spelar i Hockeyallsvenskan nästa säsong, anser tränaren och styrelsemedlemmen Mattias Norström.
– Det här är kanske en nödvändig verklighetsanpassning för AIK Hockey, säger Norström till hockeysverige.se.

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev fyra säsonger i elitserien/SHL innan AIK tvingades kliva tillbaka ned i Hockeyallsvenskan. Efter gårdagens förlust i Ängelholm väntar en ny verklighet för Solnaklubben. Inte minst då rent ekonomiskt.

AIK har under hela sin vistelse i högsta serien haft svårt att konkurrera med övriga klubbar när det gäller de ekonomiska förutsättningarna. På så vis blir degraderingen till allsvenskan en slags ”verklighetsanpassning”, som tränaren, styrelseledamoten och sportkommittémedlemmen Mattias Norström kallar det.
– Tittar man historiskt sett har AIK Hockey funnits sedan 1921 och överlevt både sämre och bättre spelare och tränare. Hockeyn kommer att överleva i någon form, men sedan är en större fråga vad som håller på att hända med hockeyn i Stockholm och möjligheterna att bedriva den här typen av elitverksamhet, säger Norström till hockeysverige.se.

Inom ishockeyn har Stockholmssyndromet kommit att betyda något helt annat jämfört med vad termen ursprungligen användes för. Här handlar det om en beskrivning av fenomenet där unga killar lämnar huvudstaden med omnejd för att bege sig ut på landsorten och få sin hockeyutbildning där. Krasst sett för att de ekonomiska förutsättningarna och möjligheterna att bedriva bra juniorverksamhet är betydligt bättre utanför storstadsområdet.
– I dagsläget har vi anläggningar för junior- och ungdomsverksamhet som kanske håller allsvensk klass. Vi har ett kansli som håller allsvensk klass och en lönebudget som absolut inte kan konkurrera med topplagen i SHL:s. Kontentan är att vi har haft en verksamhet och möjlighet att bedriva saker som en klubb som håller god allsvensk klass, men har samtidigt haft ett lag som spelar i SHL, konstaterar Mattias Norström ärligt och rakt.

”DET HÄR ÄR VÅR NYA VERKLIGHET”

Norström säger att ”verkligheten har kommit ikapp AIK”. De små resurserna och de jämförelsevis dåliga tränings- och utbildningsförutsättningarna har tagit ut sin rätt.
– Det här är ett hemskt tråkigt tillfälle, men samtidigt kanske en nödvändig verklighetsanpassning för AIK Hockey där man måste titta på vad man har för möjligheter.
– Vi har tydliga bevis för vad vi har för typ av publikstöd i Stockholm på Hovet och ännu tydligare siffror på vad vi attraherar för sponsorer. Det är dessa två intäktsben vi har utöver tv-pengarna som kommer att krympa till en tiondel i allsvenskan. För mig är det inte så svårt att göra upp den balansräkningen även om jag inte är ekonom: det här är vår nya verklighet. Nu får vi anpassa vår A-lagsverksamheten efter det och framför allt då budgeten för spelarköp. Det kommer att bli en jättestor skillnad, men det är enda sättet om man ska titta på det här långsiktigt.

Efter nästa säsong kommer SHL att utökas med två nya lag. Det innebär en jättechans för de allsvenska klubbarna att ta steget uppåt innan det kommer att bli betydligt tuffare att avancera under säsongen 2015/16. Mattias Norström menar att det inte finns någon anledning för AIK att försöka göra en storsatsning inför nästa säsong. Klubben måste få växa sig större i sin egen takt om man inte ska göra om misstaget som ledde till en tvångsdegradering till division 1 för tio år sedan.
– För mig blir det sekundärt att titta på att möjligheterna att gå upp när SHL blir större nästa år, säger Norström.
– Även om vi skulle ta steget tillbaka upp så kan vi ändå inte konkurrera om vi inte har ordning på resten av verksamheten. Dit har vi fortfarande en bra bit.

För egen del kommer Mattias Norström inte att finnas med i AIK:s bås kommande säsong. För det första har han inte utbildningen som krävs för att fortsätta – i kvalserien fick han dispens att agera tränare – och för det andra har han inga tränarambitioner.
– Jag är inte intresserad av att vara tränare och har gjort klart för AIK för länge sedan hur jag står, klargör han.
– Samtidigt känner jag ett väldigt stort ansvar. Jag sitter både i styrelsen och sportkommittén och kommer alltid att ställ upp för ett AIK som jag älskar. Men jag har inte startat någon tränarkarriär på grund av det här inhoppet.

Hur har det varit att stå i båset under de här tuffa omständigheterna de här veckorna?
– Det rent egoistiska svaret är att det har varit kul. Jag älskar sporten, men sedan hade jag inga illusioner kring att tränarjobbet skulle vara enkelt. Lite på skämt kan man säga att man som tränare skulle behöva vara frånskild och ha vuxna barn för att det ska funka.
– Som tränare gör man det dubbla tidsmässigt som man gjorde som spelare. Min familj har inte sett mig på de här veckorna som jag har jobbat med det här, men jag har ändå haft deras stöd. Samtidigt är det ett av skälen till att jag inte vill fortsätta som tränare.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan