Rögle BK

”Det känns som en match sju i en Stanley Cup-final”

ANNONS

I kväll får vi svaret om Rögle kommer att göra en Örebro. Det vill säga att ta sig från Förkvalserien hela vägen till SHL. Vid vinst i kväll med fler antal mål som Djurgården eventuellt vinner med mot Västerås så är det klart.

Är det rent av en fördel att gå den långa vägen via Förkvalserien eller inte? Frågan är befogad efter att Rögle och Örebro tagit den vägen upp i finrummet de två föregående åren. Hockeysverige.se skickar frågan vidare till Rögles lagkapten Andreas Lilja.
– I början har man så klart nytta av det i och med att man är igång och har spelat matcher hela tiden. Nu spelar det ingen roll. Alla lag har kommit igång som man ska så det är mindre viktigt nu. Första två, tre matcherna tror jag ändå att det var ganska viktigt.

Hur tycker du att Rögle förändrats under kvalserierna och växt ihop som lag?
– Jag skulle nu vilja säga att vi förändrats under senaste 30 matcherna. Vi har hittat vårt spel och hittat vad vi måste göra för att vinna matcher.
– Det är den här gamla klyschan att man måste göra det enkla jobbet, man måste göra dom små arbetena och man måste jobba för varandra. Det är enormt viktigt. Så fort man inte gör det rasar korthuset ihop.
– Det gäller att alla köper in på vad tränaren säger, på vilket system man ska spela och hur man ska agera i egen zon. Man måste spela tvåvägshockey och inte bara åt ett håll.

Blev det en väckarklocka när tränaren Dan Tangnes fick sparken?
– ”Wake up call” skulle jag inte säga. Vi visste redan innan vad vi skulle göra, men vi fick inte riktigt fram det. Det är en helt ny grupp och det tar lite tid att spela ihop ett lag. Vi spelade stundtals bra i början också, men vi måste göra det i sextio minuter.
– Klart att när det kommer en ny tränare börjar alla om på noll. Alla måste visa att man förtjänar att spela och är värda en plats.

Tror du att det var många av spelarna i laget som inledningsvis hoppades på att du och Michael Nylander skulle fixa det här nästan själva?
– Nej, det tror jag inte. Som jag sa innan så när man bygger ihop ett lag så tar det tid helt enkelt. Sedan kvittar det var du har för hörnstenar om det ändå rasar i mitten. Du måste få tid att spela ihop laget.
– Det var inte heller helt lätt när man skrev upp oss på det sättet som man gjorde i början. Att vi skulle gå rakt igenom hela Hockeyallsvenskan och mer eller mindre direkt kvalificera oss för SHL. Det är journalister i ett nötskal som inte kollat på vad vi har för trupp.

”BARA ATT NJUTA AV LÄGET”

Andreas Lilja hade själv en trög inledning av Hockeyallsvenskan men har efter hand vuxit i sin roll som en ledande back för Rögle. Speciellt överraskad över kvalitén på serien har han egentligen aldrig varit.
– Jag visste att kvalitén skulle vara bra. Det finns inga dåliga lag i Sverige om man ser det till SHL och Hockeyallsvenskan. Jag visste att det skulle vara tufft och jag visste att lagen som vi skulle spela mot var bra. Lagen är ju här av någon anledning.
– Jag var inte alls överraskad och det var bara att försöka komma in i det så gott det gick i början. Sedan blir det bättre och bättre ju längre det går.

Trots 580 NHL-matcher, en Stanley Cup-ring med Detroit Red Wings 2008 så har han inte känt några motivationsproblem när det gäller spel i Hockeyallsvenskan.
– Motivationen har jag. Annars skulle jag inte vara här. Jag älskar fortfarande att spela hockey och det finns inget bättre än att vinna hockeymatcher.
– Motivationen är där till 110 procent och har varit det från början. Det handlade bara om att jag skulle hitta mitt spel i den här serien. Det spelet jag har spelat där borta i 13 år är lite annorlunda.

Nu ska ni försöka gå ut och göra er match i första hand, men hur mycket kommer du kika på resultattavlan för att veta vad som händer på i första hand Hovet?
– Vi får försöka att inte titta på den alls. Egentligen skulle jag vilja att dom inte visade resultaten över huvud taget. Det kanske är bättre om bara tränarna har koll på vad det står i matcherna om man behöver coacha på något speciellt sätt under matchen.
– Det bästa är att vi bara koncentrerar oss på det vi gör. Vi måste trots allt slå AIK. Gör vi det så har vi chansen.

Ni möter ett AIK som fortfarande har chansen på en plats i SHL medan Djurgården möter ett avsågat Västerås. Vilket lag tror du har bäst förutsättningar att vinna sin match av Rögle och Djurgården?
– Jag tror att det är ganska lika. Kommer Västerås ut och kör som man gjorde mot oss så har dom stor chans att slå Djurgården.
– Hockeyspelare har en stolthet i sig. Det kvittar om man är avsågad eller om man har någonting att spela för. Jag hoppas innerligt att dom kommer att köra som fan där uppe.

Du är lagkapten för Rögle, vad kommer du säga till killarna i laget innan matchen?
– Försök bara slappna av och ha roligt. Sådana här viktiga matcher får man inte många i sin karriär. Det känns som en match sju i en Stanley Cup-final och det är enormt roligt att få vara med om sådana här grejer.
– I stället för att bli nervös, gå ut och har roligt och slappna av. Fortfarande tycker jag att vi inte har något att förlora utan vi har allt att vinna. Det är bara att njuta av läget.

Kvällens matcher
SM-slutspel
Färjestad – Växjö (Kanal 9)

Kvalserien
Djurgården – Västerås (S24)
Rögle – AIK (Viasat)
Örebro – Malmö (Viasat)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL