SHL

Experten säker på sin sak: ”Rögle till SHL!”

ANNONS

”There can be only one!” Ett klassiskt citat från kultfilmen Highlander som nu kan appliceras på kvalserien, där endast ett av fyra lag följer med Örebro upp till SHL. Hockeysverige.se bad Viasat-experten Johan Tornberg analysera de fyra SHL-jagande lagens chanser. Han tror på segeryra i Ängelholm när kvalserien ska till att avgöras.
– Dels för att dom har två hemmamatcher men dels också för vad man har presterat så här lång, säger Tornberg.

I kväll kan kvalserien till SHL avgöras, men kvällen kan likväl sluta med att det fortfarande är fyra lag som slåss om den sista SHL-platsen. Örebro är som bekant klara för spel i SHL sedan tidigare medan Västerås ligger sist och inte heller längre har någon chans att ta klivet upp den här säsongen.

Hockeysverige.se bad tidigare storspelaren och tillika Viasat Hockey-experten, Johan Tornberg, syna dom fyra lagen som är inblandade i slutstriden.

RÖGLE

Kevin Lindskoug.

– Styrkan i Rögle tycker jag har varit maskineriet samtidigt som bortaspelet har tagit sig om man jämför med vad som hände under starten av Hockeyallsvenskan. Att kunna vinna så många bortamatcher i en kvalserie som man gjort är starkt. Jag pratar då om förståelsen av hur man vinner matcher vilket man till en viss del fått med sig från playoff- serien där man vände på många 0-1- och 0-2-underlägen till oavgjort, straff och sudden-segrar.
– Man har hittat lite av en kultur att vinna bortamatcher och det handlar om en laginsats. Visst, vissa spelare kliver fram, men jag tycker att det ser ut som att spelarna känner att dom som lag kan vända på matcher och att man har spelare som producerar.
– Rögle har gått ner sig någon match, men i det stora hela är det ett maskineri som har studsat tillbaka.

Tornbergs matchvinnare i Rögle:
– Det är svårt att inte säga Kelsey Tessier. Han har varit en matchvinnare när det framförallt gäller dom här viktiga bonuspoängen.
Niklas Hansson och Eric Martinsson, det unga backparet, är kanske det stora och häftigaste med Rögle. År efter år plockar man fram en massa backtalanger där den ena överraskar mer än den andra. Sedan har man farfar Andreas Lilja som, lite skämtsamt säger jag, stapplar omkring och stöttar upp dom. Att dom här unga backarna kan prestera på en sådan hög nivå i match efter match är starkt. Det gäller givetvis att ha kvalité som spelare, men det gäller också att ha fått en jäkla massa förtroende, vilket dom också har tagit.
– Ingen trodde på Kevin Lindskoug som målvakt, men honom får vi absolut inte glömma bort heller.

DJURGÅRDEN

– Försvarsspelet där Stefan Nyman får jättemycket beröm av Hans Särkijärvi är en av lagets styrkor. Nyman fick egentligen beröm för det tidigare också med den uppstyrning han har gjort med dom unga backarna som är där och sättet dom har kunnat hantera det här med att inte släppa in mål. Det är inget flashigt på något sätt utan stabilt och enkelt. Man har släppt till en del målchanser, men grunden har varit ett försvar och backspel som varit lysande tycker jag.
Adam Reideborn har fått en trygghet med det backspelet där man plockar bort blad, klubbor, skaft, returer och kroppar framför honom. Vilket gjort att han kunnat ta förstaskottet. Det tycker jag är en stor styrka.

Dustin Johner.

– Vi hade ett moment i början där Djurgården förlorade tre av fyra matcher i kvalserien innan man vände matchen mot AIK vilket var stormatchen för dom. Där började spelare som man behöver att få igång produktionen. Jens Jakobs kommer igång med målskyttet, Dustin Johner kommer tillbaka efter lite skador och gör mål direkt. Även Emil Lundberg gör mål. Man hade problem med produktionen, men nu kom den in i bilden och var med där hela vägen fram till Örebromatchen i förra omgången. Man kom inte åt Örebro eftersom dom var för bra. Med Marcus Högström har man dessutom fått igång ett powerplay som är otroligt lyckosamt. Lag och arbetsinsatsen hos Djurgården har imponerat på mig.

Johan Tornbergs matchvinnare i Djurgården:
– Jens Jakobs men även Marcus Sörensen. Jakobs känns som matchvinnare just nu med tanke på hur han har varit mot slutet.

MALMÖ

– ”Varannan-match-laget”. Det är precis vad det handlar om. Vinst, förlust, vinst och förlust hela tiden. Om det ska fortsätta så kommer Djurgården åka på pumpen ikväll, men det gäller att kunna hantera det på hemmaplan för Malmö.

Joey Tenute.

– Jag har inte riktigt fått grepp om Malmö när det gäller just det här studsandet fram och tillbaka. Matcherna är så pass jämna men Malmö hittar inte riktigt den här jämnheten vilket kanske också nu är dilemmat för dom. Inför förra matchen mot Rögle hade man bullat upp ordentligt för att kunna göra något riktigt stort i Malmö. Det blev i stället torsk och man släpper dessutom in fem mål på hemmaplan. Det grusar lite grann.
– Sedan har inte heller målvaktsspelet fungerat. Det kan ingen sticka under stol med. Man har fått byta målvakt och vänt och vridit på målvakterna. Dom har inte strukit ut och tagit någon rubrik, en förstasida efter ha blivit matchvinnare som jag ser det. Det har varit lite för lättvindiga mål i en del matcher. Visst, man har haft några oturliga studsar men man har inte haft den stabilitet som man vill ha.
– Laget jobbar kopiöst hårt. Man rör på sig mycket och har en hög frekvens i spelet, men man kanske inte riktigt har skickligheten i spelet och spelarna. Jag pratar då om det här med blad blad och så vidare. Jag tycker inte att det riktigt funnits där.

Johan Tornbergs matchvinnare i Malmö
Joey Tenute eller Daniel Viksten skulle jag nog säga. Av dom båda säger jag nog Viksten. Det känns som att han kan sätta dit några puckar.

AIK

Brett Carson.

– Det största problem för AIK är att man inte gjort mål. Man har fortfarande chansen att ta SHL-platsen. Den är liten, men den finns. Tittar vi på hemmaplan vad AIK har producerat så har dom spelat fyra hemmamatch och bara gjort sex mål. Med det facit förstår jag varför AIK ligger där dom ligger.
– Dom har skjutit en del och tycker själva att dom skapat en del. Visst kan det handla om en del oflyt också, men då det kommer till vitala faktorerna som släppa puckar i avgörande lägen måste man kunna hantera den pressen också. Det har man inte kunnat göra i AIK utan i stället hamnat i en problematik. Jag tycker ändå att dom har målvakten (Daniel Larsson).
– För AIK handlar det om att målskyttet fallerat. Man har gjort det bra i två matcher, Malmö och Västerås borta. Har man två bortasegrar så ska man kunna vara med som tidigare SHL-lag, men dom har helt enkelt inte fixat trycket på hemmaplan.

Johan Tornbergs matchvinnare i AIK
– Gör man inte mål så är det svårt att hitta matchvinnare. Jag vill gärna kunna säga att Christian Sandberg är en matchvinnare för AIK. Brett Carson har gjort två mål och det är till stor del AIK:s backar som har producerat. I så fall kan man tycka att det är dom som skulle vara matchvinnare. Jag säger ändå Mattias Janmark. Hans tid är kommen att kliva fram i dom två matcherna som är kvar om AIK ska ha en chans.

Vilket lag följer Örebro upp i SHL till nästa säsong?
– Jag tror att det blir Rögle BK. Dels för att dom har två hemmamatcher men dels också för vad man har presterat så här lång.

Kvällens matcher
SM-slutspelet
Skellefteå – Linköping (Kanal 5)

Kvalserien
Malmö – Djurgården (Viasat Hockey)
Rögle – Västerås (Kanal 10)
AIK – Örebro (S24)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL