Nyheter

Collegehockey – vägen till NHL och en utbildning

För några leder vägen hela vägen till NHL. För andra leder det till en utbildning och ett högavlönat jobb. Collegehockeyn har blivit ett allt större mål för svenska spelare – oavsett avsikterna.
– Om spelare som Jonathan Toews och Zach Parisé kan spela collegehockey kan det inte vara en dålig idé för någon annan heller, säger Daniel Ljung Scandinavian Hockey Consulting.  

Backar vi bandet tio år var collegehockeyn ett relativt okänt alternativ för många svenska juniorspelare. Få kände till vad det var, få kände till vilken nivå det höll. Svensk juniorhockey var samtidigt på dekis och kvalitén på spelarna var väl i ärlighetens namn inte särskilt intressanta för ett resultatdrivet universitetslag – men det var tio år sen.

I dag ser situationen annorlunda ut. Den ena svenska spelaren efter den andra tar klivet från collegehockeyn till NHL och gör succé. Carl Hagelin är New York Rangers egen lilla dynamo och i Detroit bär Gustav Nyquist ett skadedrabbat Red Wings på sina axlar – och fler är på gång.
– Intresset att gå på college har ökat i och med att spelare som Carl Hagelin och Gustav Nyqvist har visat att det går. Det har blivit en legitim väg att gå, säger Daniel Ljung.
– Det har även visat sig vara en effektiv väg för spelare som inte blev NHL-draftade och behöver mer tid för utveckling. Christian Folin från UMass Lowell är ett lysande exempel på en sådan spelare som tagit den ”långa” vägen, via juniorligorna USHL och NAHL, till NCAA och nu ett kontrakt i NHL med Minnesota Wild.

Av dagens NHL-spelare har drygt 30 procent ett förflutet i National Collegiate Athletic Association (NCAA) – collegehockeyns seriesystem. Det innefattar bland annat stjärnor som Chicago Blackhawks kapten Jonathan Toews och Los Angeles Kings Conn SMythe Trophy-vinnare Jonathan Quick.
Daniel menar att NHL-klubbarna i allt större utsträckning fått upp ögonen för collegehockeyn och fördelarna i utbildningssystemet.
– För NHL-klubbarna betyder spel på college att du har en spelare som kan utvecklas i ytterligare fyra år. Är han tillräckligt bra efter ett eller två år så kan han ju gå. Samtidigt betyder det för dig som spelare att du köper dig tid genom att gå på college samtidigt som du får dig själv en utbildning som du sedan kan falla tillbaka på.

HÖGAVLÖNADE JOBB
I dag spelar runt ett femtiotal svenskar i NCAA-ligorna D1 och D3 och den yngsta är född 1994, de äldsta 1989. För många av dem kommer drömmen om NHL, eller SHL för den delen, stanna vid just en dröm – men det var nödvändigtvis inte målet heller.
– Det finns många killar som går klart en D1-skola eller D3-skola som väljer att ta ett högavlönat jobb istället för att harva runt i ECHL eller CHL där du som rookie får cirka 400 dollar i veckan.
– Det blir en fråga om; ska jag leka hockeyspelare i de lägre ligorna och fördröja det verkliga livet eller ska jag ta ett välbetalt jobb istället och bygga en stabil karriär, berättar Daniel.

Oavsett om du väljer att gå på en D1-skola eller D3-skola har studierna lika stor prioritet som idrottsliga prestationerna. För att få utöva din sport på college måste man som elev upprätthålla ett visst betygssnitt. Visst kan det vara svårt men som med mycket annat handlar det om planering.
– Skolorna är utformade så att du ska kunna vara hundraprocentig student och hundraprocentig idrottare. Det finns en rad spelare som tagit examen från Princeton och Harvard som tagit sig till NHL så det går ju att kombinera. Men är man bara någorlunda strukturerad som människa och spelare klarar man av det, säger Daniel och fyller i:
– Samtidigt är collegehockey inte lämpad för alla. Om du enbart vill fokusera på hockey då ska du inte spela på college.

Oavsett om du väljer att spela på college för att i slutändan ta dig till NHL eller för att skaffa dig en bra utbildning kommer du få en upplevelse som du har med dig livet ut menar Daniel som själv spenderade fyra år på Lawrence University i början av 2000-talet.
– Det mest positiva med att gå på college är att du kan fortsätta att spela hockey och du får en helt ny upplevelse. Sen tror jag att du växer som människa oavsett om du blir hockeyspelare eller inte.

Låt oss säga att jag är en 96:a som spelar i en andra- eller tredjekedja i ett SuperElit-lag men gärna vill gå på college. Hur går jag till väga?
– Om jag var i den åldern skulle jag försöka komma i kontakt med så många skolor som möjligt på en gång då rekrytering ofta ligger 2-3 år före. Vi har vårt camp på College Hockey Sweden i Norrtälje dit tränare och ledare från NCAA D1 och D3 samt USHL och NAHL kommer och undervisar. Det är ett bra sätt att lära sig hela processen, alltifrån det akademiska till det hockeymässiga, och en bra chans att göra avtryck. Som spelare på campen får man en klar bild av vad collegehockey innebär och vad som krävs för att nå dit.

GUIDE:

Akademiska krav och hockeymeriter:
Beroende på om du vill spela collegehockey på D1-nivå eller D3-nivå finns det olika krav som du som spelare måste uppfylla.
D1: För att spela på D1-nivå måste du gå igenom NCAA Eligibility Center där det krävs godkänd examen med goda betyg i grundämnena samt att du klarat av amerikanska högskoleproven SAT eller ACT.
Om du spelar i Sverige bör du som spelare ligga i toppen av din årskull eller över medel, gärna på landslagsnivå (dock inget krav). Väljer du däremot att flytta över för att spela i någon av de amerikanska juniorligorna är chansen större att universitet och tränare kan scouta dig och på så sätt erbjuda dig en plats. Majoriteten av spelarna i NCAA har spelat juniorhockey i Nordamerika innan college.

D3: För att spela på D3-nivå behöver du inte gå igenom Eligibility Center. Det betyder dock inte att betygen kan se ut hur som helst. Många D3-skolor har högre akademiska krav än vad NCAA EC kräver.
Nivån som spelare skiftar beroende på lag. Men om du satsar på ett topplag i D3 bör du vara av SuperElit-klass för att chans att slå dig in. Men det finns plats för spelare från toppspelare i SuperElit och neråt. Det viktigaste är trots allt vad man presterar på isen och vad som står i ditt CV.

Vad det kostar att spela på College:
Kostnaden för att spela på college skiftar beroende på skolan. Men kostnaden ligger allt ifrån 20 000 dollar till upp mot 50-60 000 dollar per läsår. De mest prestigefyllda skolorna, som exempelvis Harvard, kostar uppemot 60 000 dollar.
På D1-skolor kan du få idrottsstipendier för att spela. Det kan vara allt ifrån en procent upp till fullt stipendium, vilket betyder att skolan betalar hela skolgången. Det är dock få spelare som får fullt stipendium vilket betyder att 50 procent stipendium fortfarande innebär en kostnad på upp mot 25-30 000 dollar per läsår. Det flesta lag har 18 fullstipendium att fördela på hela truppen.

På D3-skolor finns inte chansen till idrottstipendier. Däremot finns det akademiska och internationella stipendier för att minska kostnaden.

Exempel på svenska spelare som gått via college:
Viktor Stålberg
Carl Hagelin
Gustav Nyquist
Erik Gustafsson
Douglas Murray
Christian Folin
Gustav Olofsson
Calle Ridderwall
Ludwig Karlsson
Sebastian Stålberg
Nils Bäckström
Alexander Fällström

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 augusti
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten