Nyheter

Elias Lindholms nya lekkamrat: ”En av de snällaste personerna jag träffat”

ANNONS

De är båda unga och har bara skrapat på ytan av sin potential. I Jeff Skinner och Elias Lindholm har Carolina Hurricanes ett radarpar som på sikt kan sätta eld på NHL.
– Våra spelstilar passar varandra bra, säger Elias Lindholm till hockeysverige.se.

När Elias Lindholm lämnade Brynäs efter förra säsongen var det många som såg en spelare som skulle få tillbringa åtminstone en säsong i AHL innan han skulle få den stora NHL-chansen. Visserligen har det blivit sex matcher i farmarlaget Charlotte, men 19-åringen har redan etablerat sig i Carolina. På 52 matcher har han svarat för åtta mål och totalt 19 poäng.

Elias Lindholm.

När Carolina i senaste matchen mötte Pittsburgh svarade Lindholm två mål och utsågs till matchens första stjärna. Detta trots att han bara spelade 14.03 minuter. Så lite istid var det länge sedan han hade.
– Jag tycker att det har fungerat bra nu på slutet. Det är många matcher som man spelat bra men varken fått in pucken eller fått dom här lilla poängen. Jag vill givetvis producera mer, men det har inte blivit så mycket av det, berättar Elias Lindholm för hockeysverige.se.
– Jobbar jag hårt i varje match så vet jag att poängen kommer och mot Pittsburgh i tisdags fick jag lite utdelning av det jobbet. Nu gäller det att fortsätta på den vägen.

Elias Lindholm gjorde 2-1 framspelad av Jeff Skinner och Andrej Loktjonov och drygt sex minuter senare 3-1, framspelad av Skinner även denna gång. Carolina vann till slut matchen med 4-1.
– Innan det första målet pratade faktiskt jag och Jeff Skinner om att vi skulle göra den där varianten där han går bakom mål och lägger upp pucken mot första stolpen. Vi gjorde den även precis innan jag gjorde mål men då fick jag inte upp pucken. Vi gjorde samma grej igen och då satt den där vilket var skönt.
– Andra målet lyckas jag få fram en klubba och stoppa ett uppspel i deras zon. Skinner kommer och hjälper till. Jag petar fram pucken och får på ett helt okej skott som sitter där.

Det blev väldigt tyst i Consol Energy Center, Pittsburghs hemmaarena, när du gjorde 1-1.
– Ja, det har varit mycket snack om att vi ska komma upp dit. Det är inte så lätt att komma flygande dit och sedan möta Pittsburgh. Jag tycker att dom hade första tio minuterna, men sedan tycker jag att vi har kontroll på hela matchen. Samtidigt har inte Pittsburgh så mycket att spela för eftersom dom är klara för slutspelet. Det kan vara orsaken att det var lite tyst där inne, men jag vet inte.

Hur fungerar det att spela med Jeff Skinner?
– Det har funkat bra. Han är en bra målskytt och en skicklig spelare. Våra spelstilar passar varandra bra. I grund och botten är väl jag en framspelare och han en målskytt. Jag tycker att det funkar bättre och bättre samtidigt som vi hittar varandra mera.
– Jeff är nog en av dom trevligaste och snällaste personerna som jag någonsin träffat. Jag har hängt med honom ganska mycket. Han är en av dom yngre i laget, men ändå har han spelat några år i ligan.

”BRIND’AMOUR HAR VARIT BETYDELSEFULL”

Elias Lindholm är ensam svensk i Carolina Hurricanes, men även om det var lite tufft just när han kom över dit så ser han inte det som något problem i dag.
– Jag tycker att jag har kommit in i laget bra och kom igång snabbt med att prata engelska, men sedan skulle det såklart vara skönt med en svensk till i laget. Jag tycker ändå inte att det har varit några problem. Det var kanske lite första veckorna, men vi har några yngre spelare i laget som gjorde att jag kom in i det väldigt snabbt.

Jag tittade på namnen i er ledarstab, Kirk Muller, Rod Brind’Amour, John MacLean, Ron Francis, Jim Rutherford och så vidare. Hur märks det på organisationen att det är så många NHL-rävar kring laget?
– Brind`Amour har varit väldigt betydelsefull för mig. I och med att jag var lite skadad i början så var det han som skötte fysbiten. Han har varit lite av en mentor för mig och har kommit med lite tips och visat lite bilder och så där från matcherna på saker som jag kan rätta upp till nästa match.
– Sedan märker man på stämningen runt om att det är killar som vet vad dom pratar om. Jag vet inte exakt, men alla du nämner har väl nått minst 800 NHL-matcher.

Pappa Lindholm tillsammans med Wayne Gretzky.

Elias Lindholms pappa Mikael Lindholm spelade i NHL och Los Angeles säsongen 1989/90. Bland hans lagkamrater där kan nämnas Bernie Nicholls, Luc Robitaille, Larry Robinson och inte minst Wayne Gretzky. Det händer ibland att Elias Lindholm uppmärksammas i samband med att just pappan tidigare har spelat i NHL.
– Ja, jag får den frågan lite då och då. Dom flesta i laget vet nog om det, men jag vet inte riktigt. I alla fall får jag frågan då och då om han har spelat i L.A.

Elias Lindholm är inte den enda från Brynäs som i spelar i NHL i dag. Bland annat spelar hans kusin Calle Järnkrok där liksom Jacob Markström, Jakob Silfverberg, Anders Lindbäck, Mattias Ekholm, Eddie Läck och Niklas Svedberg. Men någon större kontakt med dom killarna har inte Lindholm under säsongen.
– Det blir mest när vi möts. Silfverberg surrar jag väl lite med när vi mött Anaheim och så vidare.
– Calle har jag ändå surrat med rätt ofta. Det kan bli två, tre gånger i veckan, Vi är ändå kusiner. Det är kul att det gå så bra för Calle nu också. Han har fått komma upp och visa vad han går för och verkligen tagit vara på den chansen.

Det ser ganska tufft ut för Carolina att gå till slutspel, hur tänker du kring sista omgångarna i grundserien?
– Vi har inte vunnit matcherna vi verkligen behövt. Det ser väl rätt mörkt ut. Vi har sex poäng upp tror jag och tolv poäng kvar att spela om, men vi försöker ta en match i taget och se vad som händer efter vi har spelat dom sex matcherna som är kvar, om vi lyckats ta oss till slutspel eller inte.

Om ni inte går till slutspel, lockar spel i VM då?
– Ja, absolut. Det vore en stor ära att få vara med där och jag har alltid sett det som en stor ära att representera Tre Kronor.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL