SHL

Svartvadet om situationen i Modo: ”Det finns inga lik någonstans”

ANNONS

Det blir Modolegendaren Per Svartvadet som ersätter Markus Näslund som general manager i klubben. Svartvadet är glad att det är en god vän han efterträder.
– Det känns tryggt för mig att ta vid där Markus slutade. Jag vet att han lämnar efter sig perfekta grejer överallt. Det finns inga lik någonstans.

I dag presenterade Modo vem som efterträder avgående General Managern Markus Näslund. Det blev inte oväntat tidigare NHL- och landslagsspelaren Per Svartvadet, som har varit junioransvarig i Modo under de senaste två åren.

Hans bakgrund vet säker många om sedan tidigare, men för er som inte vet det så gjorde hockeysverige.se en lång intervju med Svartvadet 2012 då hans tröja hissades till taket på Fjällräven Center i Örnsköldsvik.

Varför valde Per Svartvadet att tacka jag till det ganska utsatta jobbet som GM i Modo? Hockeysverige.se ringde upp Svartvadet själv och ställde den frågan till honom.
– Jag har jobbat nära Markus (Näslund) i två år med min roll i klubben, så vi har pratat mycket om alla saker som tillhör det jobbet under resans gång. Att arbeta med hockey är alltid kul. Det finns olika nivåer att göra det. Från assisterande tränare, GM till materialare. Jag har haft jättekul dom här två åren som jag har jobbat med juniorbiten tillsammans med Markus.
– Det kändes som ett bra läge att tacka ja till det här jobbet nu när han ska hitta på något annat.

Hade du en dialog med Markus Näslund innan du tackade ja till jobbet?
– Självklart! Markus är en av mina bästa kompisar så vi har haft dialog före, under och kommer definitivt ha det efter också. Det känns tryggt för mig att ta vid där Markus slutade. Jag vet att han lämnar efter sig perfekta grejer överallt. Det finns inga lik någonstans.

Per Svartvadet gjorde sin sista säsong som spelare 2010/11, men han har aldrig släppt engagemanget i hockeyn och framför allt då hos Modo.
– Jag har varit junioransvarig för spelare, ledare och rekrytering till juniorlagen i Modo. Sedan har jag hjälpt Markus lite grann på seniornivå med det han har velat ha hjälp med.
– Huvuddelen har ändå varit att utveckla vår spelare och ledare på juniornivå och, som jag sa, rekrytering.

”VI SER HOCKEY PÅ SAMMA SÄTT”
Kvar på ledarsidan i Modo blir Peter Forsberg som fortsätter sitt jobb som assisterande general manager.
– Peter är också en jättebra kille och även han är en av mina bästa kompisar. Vi ser hockey på samma sätt. Vi har en bra relation och Peter är en fantastisk ikon både i Sverige och internationellt. I och med att vi känner varandra bra, pratar mycket hockey och jobbar bra ihop så är det jättepositivt att han blir kvar.

Modo har oftast haft en mycket fin juniorverksamhet, hur ska ni jobba för att ha en fortsatt bra kontinuitet där?
– Det handlar mera om att ha en stark produkt som attraherar duktiga hockeyspelare. Sedan också att man har ledare, faciliteter och grejer som gör att spelarna känner att det här är en bra miljö att utvecklas in.
– Jag tycker att vi visat framförallt det här året att unga spelare är välkomna. Det kan vara en autobahn upp till A-laget om man är sugen att träna hårt och man utvecklas i rätt takt. Jag tror att det ena ger det andra. Det gäller bara att dom som kommer hit är beredda att lägga ner tid och kraft på att träna.

Är Anders Forsberg, Modos A-lagstränare, en bra förebild då det gäller att plocka upp unga spelare i A-truppen?
– Ja, det tycker jag. Det har han visat både åren som han har varit i Skellefteå och även året som han varit här. Han har visat att han litar både på äldre och yngre spelare.
– Spelare som är unga och har passionen, men gör något misstag ibland ser han mellan fingrarna med bara killarna har rätt fokus.

Vad behövs justeras i A-truppen för att ni ska bli ännu starkare till nästa säsong?
– Det som misslyckades den här säsongen var att några amerikanska värvningar inte levererade på den nivå som både dom och vi tyckte att man skulle ha gjort. Vi saknade egentligen ledande toppspelare och det är väl vad vi ska fylla på med.
– Truppen i sig ser relativt bra ut för den här årstiden på många positioner så det är ingen panik. Jag har varit med Markus i diskussionerna om vilka spelare som kan vara aktuella att spela här nästa säsong. Det är inte så att jag börjar på ett helt nytt papper från dag ett. Det har varit en process och jag tycker att det känns bra. Jag tror att vi kommer få ihop en bra trupp och vi har några juniorer som provat på A-laget redan i år. Vi har även några ytterligare som kommer att slå sig in redan nästa säsong och som idag är topp i Sverige i sin årskull.

Kommer ni försöka scouta annorlunda den här säsongen med tanke på det du säger om några misslyckade värvningar av importer?
– Jag vet inte exakt hur du menar med scouting, men det är klart att vi hoppas att dom spelare vi tittar på och tar hit ska leverera bättre. Säker kan man ändå aldrig vara fast man har scoutat spelarna jättemycket, pratat och bjudit hit dom så är det ändå inte säkert att dom levererar.
– Självklart vill man inte gå på sådan mina att man tar hit en spelare som inte levererar. Vi ska bli bättre på den biten och mer noggrann kanske.

När börjar du ditt nya jobb som general manager?
– På pappret är det 1 maj, men jag tror att jag började redan för några dagar sedan utan att jag själv visste om det.
– Det blir en mjuk övergång och Markus kommer slutföra dom förhandlingar och kontakter han redan har påbörjat. Kommer det upp nya förhandlingar tar vi dom därifrån. Det här känns som en bra lösning både för mig, Modo och Markus hoppas jag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch