SHL

Franzén efter avskedandet: ”Det har varit en tuff uppgift”

ANNONS

Rikard Franzén fick i går sparken som tränare för AIK efter en svag inledning på årets kvalserie. När hockeysverige.se får en pratstund med Franzén dagen efter avskedet är det ändå en samlad och positiv AIK-legendar som vi möts av.
– Jag mår bra och jag har varit med förr, säger Franzén.

– Man får lära sig att hantera dom här smällarna. När man är med i den här branschen får man tåla en del. Sedan är det klart att det är tråkigt att när man inte får vara kvar och slutföra det arbete som man har börjat på, fortsätter Franzén.
– Jag vet att det finns en hel del kvar i den här truppen, men killarna själva måste släppa handbromsen lite och börja göra mål. Vi har skapat mycket chanser och jag tycker att vi kunna haft två segrar till mot Västerås och Rögle. Framför allt mot Västerås tycker jag att vi gör en av våra bättre matcher och skapar otroligt mycket lägen, men man måste också göra mål och vinna matcherna.

Hur tacklade du beskedet att du inte skulle få vara kvar som tränare i A-laget?
– Vi har vridit och vänt på alla stenar samtidigt som vi hela tiden har haft en bra dialog med sportrådet. Klart att vi inte är nöjda då vi inte vunnit flera matcher i kvalserien. Samtidigt tycker jag att vi gjort vad vi kunnat. Det sista lilla nu är att grabbarna ska släppa loss på isen och börja slappna av.
– Oavsett om jag står i båset, ”Notan” (Mattias Norström), ”Rudan” (Daniel Rudslätt) eller vem det nu är så måste killarna göra det själva. Jag tycker att vi ledare gjort vårt jobb så gott vi kunnat. Sedan är vi inte nöjda givetvis.

AIK har inte bara haft en tuff säsong poäng och placeringsmässigt. Säsongen har också varit kantad av spelare som valt att hoppa av och en uppsjö av skador.
– Det har varit en tuff uppgift. När jag klev på det här jobbet visste jag att vi hade den lägsta budgeten av lagen i SHL, att vi var tippade längst ner och mycket väl kunde hamna i den situationen. Då hade vi en typ av lag och vi började serien ganska bra. Sedan blev vi av med en förstafemma som levererade ganska mycket poäng.
– Efter det har vi inte haft kontinuiteten riktigt på träningar och matcher under en period. Klart att det också är en bidragande orsak också till dom dåliga resultaten. Som jag sa så har vi inte heller haft samma ekonomi som andra klubbarna. Titta på HV 71 som tog in ett par killar vilket också var nyckeln till att dom tog sig vidare till både play-in och slutspel.

”INTE HAFT EN LEADING-LINE”
– Det skilde inte så många poäng när vi mötte HV 71 och vi hade faktiskt ett mål inne på Hovet då det var två sekunder kvar som dömdes bort. Hade det blivit mål där hade det skilt två poäng när vi åkte ner dit för ny match mot HV 71.
– Vi har inte riktigt haft den där ”leading line” som har hela tiden gjort poäng och som vi har kunnat förlita oss till både i powerplay och spelet fem mot fem.

Ni har inte haft kontinuiteten nämner du, hur jobbar man som tränare när man inte får in den i laget?
Vi har fått jobba med laget. Nu har vi jobbat mycket med försvarsspelet och där har vi blivit mycket bättre efter jul i alla fall. Defensiven har varit bra mot slutet, men i stället har vi gjort avkall på det offensiva. Jag har hoppats på att man ska börja sätta dit chanserna, men jag tror att vi under en period bara gjorde 15 mål framåt på 18 matcher. Som jag sa har det även varit så i kvalserien att vi haft många bra chanser utan att sätta dit dom.
– Då får man i stället jobba med gruppen, hålla en bra stämning vilket jag tycker att vi har haft hela vägen. Jag tycker också att jag har haft gruppen med mig och känt deras förtroende hela vägen. Jag har också fått höra av grabbarna efteråt att det varit så. Jag har också sagt till sportchefen att den dagen jag inte har gruppen med mig och dom inte har mitt förtroende så ska jag inte vara kvar.
– Att man nu väljer att peta in nya röster kan jag köpa och att man försöker göra en sista liten grej.

Har du fått mycket feedback från spelarna i laget efter att du blev uppsagd?
– Ja, det har kommit in en hel del. Även från killar som inte är kvar i landet men som har varit med i truppen. Framför allt har jag fått mycket feedback från fans runtomkring. Det blir annars lätt att man bara hör dom här som skriker avgå och man tror att det bara är det som gäller.
– Jag måste få passa på att tacka för alla mejl och sms som jag har fått under säsongen men även under gårdagen efter att det här beskedet kom ut.

Ett orosmoment under slutet av säsongen har varit om Per Bäckman ska kliva in i tränarrollen eller inte. Tidigare i dag berättade Daniel Rudslätt i en intervju med hockeysverige.se att det var klart med Bäckman, men att det ändå sprack.
– Inga kommentarer på den frågan. Jag vet inte om det är något som säger att det var klart?

Enligt Rudslätt skulle det ha varit så, men att det ändå sprack.
– Jag kan väl säga så här; jag har varit involverad i det mesta, men sedan säger jag inget mer just nu, säger Franzén med ett lätt skratt.

Om några timmar släpps pucken i säsongens sista derby mellan Djurgården och AIK, hur kommer du följa matchen?
– Jag kommer att se matchen och jag kommer att hålla tummarna för AIK. Det kommer bli en tuff match, men jag är övertygad om att grabbarna kommer att greja det. Därifrån kommer dom resa sig ta en plats SHL vilket jag är övertygad om att det här laget kan göra.
– Vi måste börja få lite medstuds nu vilket vi inte haft riktigt tidigare, avslutar Rikard Franzén som nu återgår till jobbet som utvecklingsansvarig inom AIK Hockey.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL