Nyheter

Sportchefen hoppar av: ”Ser mig inte som en sportchef”

ANNONS

Det blir ingen fortsättning i Mora för sportchefen Patric Wener. Det bekräftar han för hockeysverige.se nu på morgonen.
– Det är klart till 99 procent att jag lämnar Mora, säger Wener.

Efter två år i Dalarna om tränare och sportchef för Mora IK kommer värmlänningen Patric Wener att se sig om efter en ny utmaning. För hockeysverige.se berättar han hur han ser tillbaka på sina år i Mora.
– Jag tog den här chansen att flytta hem till Sverige efter tolv år i utlandet och då framför allt i Österrike, säger Wener.
– När jag kom hit till Mora hade jag vetskapen om att man haft en stor omsättning bland tränarna. Man har haft tjugotvå tränare på A och J-lagen på senaste fem åren. Jag visste att det skulle bli två år här och jag såg det som en stor chans att jobba med svensk hockey och få komma hem.

Patric Wener inledde säsongen som tränare för Mora i Hockeyallsvenskan, men i januari klev han av jobbet för att enbart kunna koncentrera sig på jobbet som sportchef. Ny tränare i Mora blev istället tidigare spelaren Jeremy Colliton.
– Det var en fruktansvärd resa i höstas. Vi byggde ett fantastiskt bra lag i somras och vi kände att vi hade ett lag som kunde vara med och konkurrera i toppen av den här serien. Sedan tappade vi plötsligt Patrik Andersson, Mikael Wikstrand, Ryan Thang, Jeremy Colliton, Alexander Hilmerson, Tomas Larsson, Jonathan Johansson med flera.
– Mitt uppdrag blev egentligen enbart att hitta ersättare till dom här skadade spelarna. Jag kände i slutet av januari att jag faktiskt inte orkade mer. Det var bättre att vi hade coacher som koncentrerade sig på coachningen och en sportchef som fokuserar på att hitta ersättare till alla skador som vi haft.

Den här säsongen har ni haft stor omsättning på spelare tack vare skador och förra säsongen var det lockouten och en del skador och dåliga prestationer som gjorde att omsättningen blev stor. Har det varit svårt att bygga en stabil trupp i Mora?
– Ja, det tycker jag och det är ingenting som man vill som tränare. Du vill ha samma lag att jobba med under flera säsonger och kanske bara byta ut en eller två spelare till varje år för att få in det här fräscha igen och den här spetskompetensen.

Hur har relationen till klubbdirektören Peter Hermodsson varit under dina två år i klubben?
– Den har varit bra. Jag och Peter fungerar jättebra ihop och det har fungerat hur bra som helst under två års tid.

Hur ser du på dina två år i Mora, vad tar du med dig för starka minnen därifrån?
– Prestationen vi gjort med tanke på hur förutsättningarna förändrats under resans gång. Mora är ett väldigt härligt ställe att leva och bo i. Jag ser tillbaka på två intensiva men härliga år i Mora.
– Jag tror att föreningen måste satsa på kontinuitet vilket jag sett under mina år här. Man måste försöka bygga på samma lag och med samma tränare år efter år för att kunna nå framgångar.

Mora tog sig till playoff-serien den här säsongen, men där slutade laget på sista plats. En säsong som Patric Wener trots allt är ganska nöjd med även om han, som sagt var, inför säsongen hoppades att man skulle kunna bli ett topplag.
– Prestationen tycker jag är enormt stark. Vi gjorde det väldigt bra fram till i mitten på januari någon gång. Sedan dippade vi lite på grund av alla skador samtidigt som Lukas Bengtsson och dom här var på JVM.
– Sedan reste sig laget igen då Gustav Rydahl kom tillbaka och vi även fick Anton Karlsson från Frölunda och så vidare. Tomas Larsson och Alexander Hilmersson kom dessutom tillbaka och då började det vända igen. Med tanke på hur det varit så tycker jag att prestationen varit enorm hela säsongen.

I fjol hade du NHL-stjärnan Anze Kopitar i laget, hur var det att coacha honom?
– Underbart! Anze är en fantastisk människa och en kille som leder laget både på träning och match. Jag lärde mig en hel del av honom.
– Man ser inte honom som en storstjärna och han tar inte så mycket plats medvetet. Han är en kille i laget, men samtidigt en fantastisk ledare att ha i ett lag och den bästa spelare som jag någon gång tränat.

Vad händer nu för Patric Wener?
– Nu ska jag ta det lite lugnt och fundera. Jag har lite förfrågningar från både svensk hockey och utlandet. Jag kommer inte ta något hastigt beslut utan jag kommer ta ett beslut som växer fram och känns rätt.

Du har halvrötter i Österrike, i alla fall är din fru från därifrån, är det tränarjobb i Sverige eller Österrike som lockar mest?
– Det är både och. Utefter vad som känns bäst för mig och familjen kommer vi att fatta det beslutet.
– Det är en tränarroll jag vill ha. Jag ser inte mig själv som någon sportchef utan jag har varit tränare i femton år och det är tränarjobbet som jag brinner för eftersom jag tycker att det är roligast helt enkelt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch