Nyheter

Målvaktsstjärnan som gör Kärpät till favoriter

ANNONS

Den stora skrällen inför årets uppgörelse i kvartsfinalerna i finska Liiga är att både HIFK och Jokerit missade en plats bland de åtta främsta. Inför årets kvartsfinaler har förhandssnacket ändå mest handlat om Kärpät och Tappara som bägge har en lysande grundserie bakom sig. Jens Wickholm ger hockeysverige.ses läsare förutsättningarna inför det finska slutspelet som startar i kväll.

Att både Jokerit och HIFK inte skulle spela slutspel i år var det inte många som hade trott på förhand. HPK skrällde i kvalet till kvartsfinalerna genom att slå ut Jokerit med 2-0 i matcher förra helgen och HIFK fick i sin tur avsluta säsongen efter två raka förluster mot grundserieåttan Pelicans.
– Visst är det här en enormt stor besvikelse. Vi lyckades inte ta oss direkt till kvartsfinal och så åker vi ut i ”tröstplayoff”. Om jag skulle säga att vi lyckades, skulle jag snacka skit, säger Jokerits chefstränare Tomek Valtonen till hbl.fi.

Jokerit avslutade med andra ord nu sitt sista år som finskt ligalag med att inte ens nå kvartsfinal. Nu väntar en KHL-flytt till nästa höst och laget har med andra ord mycket att jobba på inför det kommande äventyret.

En som dock får lite plåster på såren är Jokerits juniorstjärna Teuvo Teräväinen som nu kommer att packa hockeytrunken för en sejour i Chicago Blackhawks. Han ser fram emot den nya chansen men var riktigt besviken över det tidiga uttåget.
– Vi lyckades inte svetsa ihop oss så bra som det krävs för att vinna. Jag trodde ännu på vårt lag då de tog ledningen i matchserien men vi lyckades helt enkelt inte utjämna. En stor besvikelse, säger Teuvo Teräväinen till hbl.fi.

”STÄMNINGEN VAR ENORM”
Han hyllar samtidigt sina motståndare.
– Jag måste säga att det var fint att se HPK:s grymma form. Stämningen var enorm, fortsätter han.

Teräväinen, som draftades av Chicago som 18:e spelare i första rundan 2012, kommer att ansluta till Blackhawks under den här helgen. JVM-stjärnan som fanns med i Finlands guldlag i år har efter den riktigt lyckade turneringen i Malmö fortsatt producerat i den inhemska ligan. Han var bästa poängplockare i Jokerit i grundserien med sina 44 poäng (9+35) på 49 matcher och slutade sjua i den totala poängligan.

HIFK:s supportrar har i sin tur fått nog av klubbens prestationer de två senaste säsongerna. Pressen är alltid stor hos HIFK som senast vann guld 2011 men fansen vill ha mer. Efter förlusten i kvalet till kvartsfinalerna planerar nu supportrarna en demonstration i fredligt syfte utanför HIFK:s kontor vid Ishallen i Helsingfors.
– Vi är trötta på hur likgiltigt man sköter HIFK. För klubbens ledning gäller bara ett gott ekonomiskt resultat. Det idrottsliga framgångarna spelar ingen roll, säger Christer Kasurinen som är eldsjälen bakom demonstrationen.

För HIFK var den här våren tänkt som det perfekta avslutet för ikonen Ville Peltonen som nu avslutar sin karriär vid 40 års ålder. Många hade säkert hoppats på ett mer värdigt avslut för den gamle veteranen som genomfört över 400 matcher i FM-ligan, nästan lika många i NHL och som gjort över 140 A-landslagskamper i lejontröjan.

I Jokerits och HIFK:s frånvaro står nu Kärpät och Tappara högt i kurs till att ta hem guldet. Sex andra lag står redo att utmana och sätta stopp för deras guldplan, där HPK redan visat skrällvarning efter segern över Jokerit.

VASA SPORT FICK PLATSEN
Gällande Mestis, Finlands näst högsta serie, så har kvalet i år slopats helt. KalPa som slutade sist i grundserien tvingas alltså inte till kval och får spela i ligan även nästa säsong.

I slutet av februari stod det också klart att Mestis-laget Vasa Sport kommer att ta över Jokerits plats i högsta ligan säsongen 2014-2015 efter att föreningen till slut fick sin ansökan för ligaspel godkänd.

De övriga kandidaterna som ansökte om ligaplatsen tillsammans med Sport var KooKoo, TuTo och Jukurit, men Sport visade sig ha de bästa förutsättningarna för ligahockey bland de fyra lagen.

Beslutet innebär alltså att FM-ligan även nästa säsong kommer att bestå av 14 lag. Laget som sedan vinner Mestis säsongen därpå kan i sin tur ansöka om en ligaplats till säsongen 2015-2016.

Nedan följer en tippning på årets fyra kvartsfinalmöten.

KVARTSFINAL 1 (bäst av 7 matcher)

Kärpät (1) – HPK (10)
Grundserievinnarna Kärpät vill spinna vidare på sin kanonsäsong. Det blev till slut 131 poäng på 60 omgångar och laget går för guldet. HPK slog ut Jokerit och har gett en skrällvarning. Dock har jag svårt att tänka mig att laget även skulle slå ut Kärpät.
Jussi Rynnäs i Kärpät som varit ligans bästa målvakt den här säsongen kan bli spelaren som blir tungan på vågen i mötet med HPK och är en spelare som har kapacitet att stjäla matcher.
På pappret sett ska HPK inte ha någon chans mot Kärpät. Tror dock att laget kan trötta ut serieettan i åtminstone en match men i de övriga kommer det att vara Kärpät för hela slanten. Skulle HPK åka ut i den här matchen skulle säsongen ändå klassas som klart godkänd.

Mitt tips: Kärpät vidare med 4-1 i matcher

Svenskar: Adam Masuhr (B), Kärpät

KVARTSFINAL 2

Tappara (2) – Pelicans (8)
Tappara tog sig ända till final i fjol men föll där mot Ässät där den största orsaken då stavades Antti Raanta. I år vill man ha revansch. Att Pelicans slog ut HIFK i kvalet till kvartsfinalerna kanske inte många hade tippat på förhand. Lite samma läge här som i matchserien Kärpät-HPK. Tror dock vi kommer att få se en jämnare duell mellan dessa två och i bäst av sju matcher bör Tappara vara det bättre laget sett till säsongens prestationer.

Mitt tips: Tappara vidare med 4-2 i matcher

Svenskar: Johan Larsson (B), Tappara (utlånad till LeKi)

KVARTSFINAL 3

Lukko (3) – Blues (6)
Peter Ahola, assistant general manager för Blues, anser att laget genomfört en fantastisk grundserie och att lagbygget lyckats på ett bra sätt under säsongen. Något också plats sex i grundserien bevisar.
Serietrean Lukko kommer i sin tur inte att ge något gratis. Tränaren Risto Dufvas mannar har speciellt visat prov på riktigt bra spel i specialsituationer. Lukko stod för en lysande grundserie och laget står nu redo att utmana om guldet.
Ahola i Blues tror dock att pressen ligger på motståndarna.
– Det kommer att bli otroligt spännande. Vi har bra chans att gå vidare. Hemmafördelen som Lukko har skaffat sig har ingen större betydelse. Vi har allt att vinna. Pressen är på motståndarna, säger Peter Ahola.
Blues har under tidigare år varit bra på att slå ur underläge och spelar med stort tålamod.
Detta är ett möte som kan sluta hur som helst och därför känns det troligt att matchserien kommer tvinga fram ett sjunde och avgörande möte.

Mitt tips: Blues vidare med 4-3 i matcher

Svenskar: Daniel Widing (FW), Blues

KVARTSFINAL 4

SaiPa (4) – JYP (5)
SaiPa har bjudit på en fin grundsäsong. En fjärdeplats i ligan talar om att något stort är på gång. I fjol föll man i kvalet till kvartsfinalerna men i år tog laget en direktplats bland de åtta. JYP som alltid är att räkna med i slutspelet kommer att få det tufft och jag tror vi kan få se en mycket jämn matchserie. Känslan säger att det kommer att tvingas fram en sjunde och avgörande match för att skilja dessa två lag åt. SaiPa har dock ett litet övertag då fjärde platsen i grundserien gav dem fördelen att inleda på hemmaplan.

Mitt tips: JYP vidare med 4-3 i matcher

Svenskar: Per Savilahti Nagander (B), SaiPa

FAKTA:
Kval till kvartsfinalerna
Jokerit-HPK (bäst av 3) HPK vidare med 2-0 i matcher
Jokerit-HPK 1-5
HPK-Jokerit 3-2

Pelicans-HIFK (bäst av 3) Pelicans vidare med 2-0 i matcher
Pelicans-HIFK 1-0 (e.fl)
HIFK-Pelicans 1-2 (e.fl)

Missade slutspelet: Ilves (11:e), Ässät (12:e), TPS (13:e), KalPa (14:e).

STATISTIK FRÅN GRUNDSERIEN

Poängligan topp fem
1) Ville Vahalahti, Lukko, 20+32=52p
2) Michael Keränen, Ilves, 17+35=52p
3) Ivan Huml, Kärpät, 11+38=49p
4) Kristian Kuusela, Tappara, 19+27=46p
5) Eric Perrin, JYP, 16+30=46p

Målligan topp fem
1) Olli Palola, Tappara, 27 mål
2) Juuso Puustinen, HIFK, 23 mål
3) Tommi Huhtala, Blues, 23 mål
4) Patrick Davis, SaiPa, 22 mål
5) Josh Green, Tappara, 21 mål
-) Niklas Hagman, Ässät, 21 mål
-) Ossi Louhivaara, JYP, 21 mål

Målvakter topp 5
Räddningsprocent (SVS%)
1) Jussi Rynnäs, Kärpät, 93,87%
2) Tomi Karhunen, Kärpät, 92,97%
3) Juuse Saros, HPK, 92,82%
4) Ville Kolppanen, Ilves, 92,71%
5) Ryan Zapolski, Lukko, 92,64%

Insläppta mål-snitt (GAA)
1) Jussi Rynnäs, Kärpät, 1,51
2) Juuse Saros, HPK, 1.76
3) Juha Metsola, Tappara, 1.92
4) Tomi Karhunen, Kärpät, 1.95
5) Ville Husso, HIFK, 1.99

Svenska spelare
1) Dragan Umicevic (FW) Ässät, 52 matcher 5+33=38p (flyttade till Biel, NLA, 25/2)
2) Per Savilahti Nagander (B) SaiPa, 54 matcher 6+16=22p
3) Daniel Widing (FW) Blues, 55 matcher 10+7=17p
4) Adam Masuhr (B) KalPa/Kärpät, 55 matcher 6+8=14p
5) Daniel Fernholm (B) HIFK, 36 matcher 2+8=10p
6) Oscar Eklund (B) HIFK, 45 matcher 2+8=10p
7) Christian Söderström (FW) Ässät, 11 matcher 0+2=2p
8) Johan Larsson (B) Tappara, 28 matcher 0+2=2p
9) David Printz (B) KalPa, 5 matcher 0+0=0p (flyttade till Nürnberg, DEL, 29/10)
10) Tommy Wargh (B) HIFK, 7 matcher 0+0=0p
11) Alexander Ribbenstrand (B) Ässät, 9 matcher 0+0=0p (flyttade till Mora, Hockeyallsvenskan, 9/11)
Joakim Lundström (MV) HIFK, 11 matcher, (GAA) 2.27, (SVS%) 90,7%

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL