Nyheter

Målvaktsstjärnan som gör Kärpät till favoriter

Den stora skrällen inför årets uppgörelse i kvartsfinalerna i finska Liiga är att både HIFK och Jokerit missade en plats bland de åtta främsta. Inför årets kvartsfinaler har förhandssnacket ändå mest handlat om Kärpät och Tappara som bägge har en lysande grundserie bakom sig. Jens Wickholm ger hockeysverige.ses läsare förutsättningarna inför det finska slutspelet som startar i kväll.

Att både Jokerit och HIFK inte skulle spela slutspel i år var det inte många som hade trott på förhand. HPK skrällde i kvalet till kvartsfinalerna genom att slå ut Jokerit med 2-0 i matcher förra helgen och HIFK fick i sin tur avsluta säsongen efter två raka förluster mot grundserieåttan Pelicans.
– Visst är det här en enormt stor besvikelse. Vi lyckades inte ta oss direkt till kvartsfinal och så åker vi ut i ”tröstplayoff”. Om jag skulle säga att vi lyckades, skulle jag snacka skit, säger Jokerits chefstränare Tomek Valtonen till hbl.fi.

Jokerit avslutade med andra ord nu sitt sista år som finskt ligalag med att inte ens nå kvartsfinal. Nu väntar en KHL-flytt till nästa höst och laget har med andra ord mycket att jobba på inför det kommande äventyret.

En som dock får lite plåster på såren är Jokerits juniorstjärna Teuvo Teräväinen som nu kommer att packa hockeytrunken för en sejour i Chicago Blackhawks. Han ser fram emot den nya chansen men var riktigt besviken över det tidiga uttåget.
– Vi lyckades inte svetsa ihop oss så bra som det krävs för att vinna. Jag trodde ännu på vårt lag då de tog ledningen i matchserien men vi lyckades helt enkelt inte utjämna. En stor besvikelse, säger Teuvo Teräväinen till hbl.fi.

”STÄMNINGEN VAR ENORM”
Han hyllar samtidigt sina motståndare.
– Jag måste säga att det var fint att se HPK:s grymma form. Stämningen var enorm, fortsätter han.

Teräväinen, som draftades av Chicago som 18:e spelare i första rundan 2012, kommer att ansluta till Blackhawks under den här helgen. JVM-stjärnan som fanns med i Finlands guldlag i år har efter den riktigt lyckade turneringen i Malmö fortsatt producerat i den inhemska ligan. Han var bästa poängplockare i Jokerit i grundserien med sina 44 poäng (9+35) på 49 matcher och slutade sjua i den totala poängligan.

HIFK:s supportrar har i sin tur fått nog av klubbens prestationer de två senaste säsongerna. Pressen är alltid stor hos HIFK som senast vann guld 2011 men fansen vill ha mer. Efter förlusten i kvalet till kvartsfinalerna planerar nu supportrarna en demonstration i fredligt syfte utanför HIFK:s kontor vid Ishallen i Helsingfors.
– Vi är trötta på hur likgiltigt man sköter HIFK. För klubbens ledning gäller bara ett gott ekonomiskt resultat. Det idrottsliga framgångarna spelar ingen roll, säger Christer Kasurinen som är eldsjälen bakom demonstrationen.

För HIFK var den här våren tänkt som det perfekta avslutet för ikonen Ville Peltonen som nu avslutar sin karriär vid 40 års ålder. Många hade säkert hoppats på ett mer värdigt avslut för den gamle veteranen som genomfört över 400 matcher i FM-ligan, nästan lika många i NHL och som gjort över 140 A-landslagskamper i lejontröjan.

I Jokerits och HIFK:s frånvaro står nu Kärpät och Tappara högt i kurs till att ta hem guldet. Sex andra lag står redo att utmana och sätta stopp för deras guldplan, där HPK redan visat skrällvarning efter segern över Jokerit.

VASA SPORT FICK PLATSEN
Gällande Mestis, Finlands näst högsta serie, så har kvalet i år slopats helt. KalPa som slutade sist i grundserien tvingas alltså inte till kval och får spela i ligan även nästa säsong.

I slutet av februari stod det också klart att Mestis-laget Vasa Sport kommer att ta över Jokerits plats i högsta ligan säsongen 2014-2015 efter att föreningen till slut fick sin ansökan för ligaspel godkänd.

De övriga kandidaterna som ansökte om ligaplatsen tillsammans med Sport var KooKoo, TuTo och Jukurit, men Sport visade sig ha de bästa förutsättningarna för ligahockey bland de fyra lagen.

Beslutet innebär alltså att FM-ligan även nästa säsong kommer att bestå av 14 lag. Laget som sedan vinner Mestis säsongen därpå kan i sin tur ansöka om en ligaplats till säsongen 2015-2016.

Nedan följer en tippning på årets fyra kvartsfinalmöten.

KVARTSFINAL 1 (bäst av 7 matcher)

Kärpät (1) – HPK (10)
Grundserievinnarna Kärpät vill spinna vidare på sin kanonsäsong. Det blev till slut 131 poäng på 60 omgångar och laget går för guldet. HPK slog ut Jokerit och har gett en skrällvarning. Dock har jag svårt att tänka mig att laget även skulle slå ut Kärpät.
Jussi Rynnäs i Kärpät som varit ligans bästa målvakt den här säsongen kan bli spelaren som blir tungan på vågen i mötet med HPK och är en spelare som har kapacitet att stjäla matcher.
På pappret sett ska HPK inte ha någon chans mot Kärpät. Tror dock att laget kan trötta ut serieettan i åtminstone en match men i de övriga kommer det att vara Kärpät för hela slanten. Skulle HPK åka ut i den här matchen skulle säsongen ändå klassas som klart godkänd.

Mitt tips: Kärpät vidare med 4-1 i matcher

Svenskar: Adam Masuhr (B), Kärpät

KVARTSFINAL 2

Tappara (2) – Pelicans (8)
Tappara tog sig ända till final i fjol men föll där mot Ässät där den största orsaken då stavades Antti Raanta. I år vill man ha revansch. Att Pelicans slog ut HIFK i kvalet till kvartsfinalerna kanske inte många hade tippat på förhand. Lite samma läge här som i matchserien Kärpät-HPK. Tror dock vi kommer att få se en jämnare duell mellan dessa två och i bäst av sju matcher bör Tappara vara det bättre laget sett till säsongens prestationer.

Mitt tips: Tappara vidare med 4-2 i matcher

Svenskar: Johan Larsson (B), Tappara (utlånad till LeKi)

KVARTSFINAL 3

Lukko (3) – Blues (6)
Peter Ahola, assistant general manager för Blues, anser att laget genomfört en fantastisk grundserie och att lagbygget lyckats på ett bra sätt under säsongen. Något också plats sex i grundserien bevisar.
Serietrean Lukko kommer i sin tur inte att ge något gratis. Tränaren Risto Dufvas mannar har speciellt visat prov på riktigt bra spel i specialsituationer. Lukko stod för en lysande grundserie och laget står nu redo att utmana om guldet.
Ahola i Blues tror dock att pressen ligger på motståndarna.
– Det kommer att bli otroligt spännande. Vi har bra chans att gå vidare. Hemmafördelen som Lukko har skaffat sig har ingen större betydelse. Vi har allt att vinna. Pressen är på motståndarna, säger Peter Ahola.
Blues har under tidigare år varit bra på att slå ur underläge och spelar med stort tålamod.
Detta är ett möte som kan sluta hur som helst och därför känns det troligt att matchserien kommer tvinga fram ett sjunde och avgörande möte.

Mitt tips: Blues vidare med 4-3 i matcher

Svenskar: Daniel Widing (FW), Blues

KVARTSFINAL 4

SaiPa (4) – JYP (5)
SaiPa har bjudit på en fin grundsäsong. En fjärdeplats i ligan talar om att något stort är på gång. I fjol föll man i kvalet till kvartsfinalerna men i år tog laget en direktplats bland de åtta. JYP som alltid är att räkna med i slutspelet kommer att få det tufft och jag tror vi kan få se en mycket jämn matchserie. Känslan säger att det kommer att tvingas fram en sjunde och avgörande match för att skilja dessa två lag åt. SaiPa har dock ett litet övertag då fjärde platsen i grundserien gav dem fördelen att inleda på hemmaplan.

Mitt tips: JYP vidare med 4-3 i matcher

Svenskar: Per Savilahti Nagander (B), SaiPa

FAKTA:
Kval till kvartsfinalerna
Jokerit-HPK (bäst av 3) HPK vidare med 2-0 i matcher
Jokerit-HPK 1-5
HPK-Jokerit 3-2

Pelicans-HIFK (bäst av 3) Pelicans vidare med 2-0 i matcher
Pelicans-HIFK 1-0 (e.fl)
HIFK-Pelicans 1-2 (e.fl)

Missade slutspelet: Ilves (11:e), Ässät (12:e), TPS (13:e), KalPa (14:e).

STATISTIK FRÅN GRUNDSERIEN

Poängligan topp fem
1) Ville Vahalahti, Lukko, 20+32=52p
2) Michael Keränen, Ilves, 17+35=52p
3) Ivan Huml, Kärpät, 11+38=49p
4) Kristian Kuusela, Tappara, 19+27=46p
5) Eric Perrin, JYP, 16+30=46p

Målligan topp fem
1) Olli Palola, Tappara, 27 mål
2) Juuso Puustinen, HIFK, 23 mål
3) Tommi Huhtala, Blues, 23 mål
4) Patrick Davis, SaiPa, 22 mål
5) Josh Green, Tappara, 21 mål
-) Niklas Hagman, Ässät, 21 mål
-) Ossi Louhivaara, JYP, 21 mål

Målvakter topp 5
Räddningsprocent (SVS%)
1) Jussi Rynnäs, Kärpät, 93,87%
2) Tomi Karhunen, Kärpät, 92,97%
3) Juuse Saros, HPK, 92,82%
4) Ville Kolppanen, Ilves, 92,71%
5) Ryan Zapolski, Lukko, 92,64%

Insläppta mål-snitt (GAA)
1) Jussi Rynnäs, Kärpät, 1,51
2) Juuse Saros, HPK, 1.76
3) Juha Metsola, Tappara, 1.92
4) Tomi Karhunen, Kärpät, 1.95
5) Ville Husso, HIFK, 1.99

Svenska spelare
1) Dragan Umicevic (FW) Ässät, 52 matcher 5+33=38p (flyttade till Biel, NLA, 25/2)
2) Per Savilahti Nagander (B) SaiPa, 54 matcher 6+16=22p
3) Daniel Widing (FW) Blues, 55 matcher 10+7=17p
4) Adam Masuhr (B) KalPa/Kärpät, 55 matcher 6+8=14p
5) Daniel Fernholm (B) HIFK, 36 matcher 2+8=10p
6) Oscar Eklund (B) HIFK, 45 matcher 2+8=10p
7) Christian Söderström (FW) Ässät, 11 matcher 0+2=2p
8) Johan Larsson (B) Tappara, 28 matcher 0+2=2p
9) David Printz (B) KalPa, 5 matcher 0+0=0p (flyttade till Nürnberg, DEL, 29/10)
10) Tommy Wargh (B) HIFK, 7 matcher 0+0=0p
11) Alexander Ribbenstrand (B) Ässät, 9 matcher 0+0=0p (flyttade till Mora, Hockeyallsvenskan, 9/11)
Joakim Lundström (MV) HIFK, 11 matcher, (GAA) 2.27, (SVS%) 90,7%

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten