OS 2014

Enroths stora chans: ”Det är det här man vill”

ANNONS

När Buffalo släppte den amerikanska OS-målvakten Ryan Miller till St. Louis sista februari öppnades äntligen dörren till platsen som förstamålvakt för världsmästarmålvakten från Huddinge, Jhonas Enroth. Sedan 2009 har Enroth varit reserv bakom Miller, men nu kliver han alltså fram som lagets etta.
– Vi hade match samma dag som han blev trejdad, två eller tre timmar innan matchen mot San José. Det var lite överraskande, men samtidigt hade man förväntat sig det och gått och väntat på det ett tag, säger Jhomas Enroth till hockeysverige.se.

Hur gick snacket på stan i Buffalo när det stod klart att Miller inte skulle bli kvar i klubben?
– Han var otroligt stor i Buffalo så visst var vissa lite upprörda. Buffalo är en hockeystad och samtidigt visste folk att det skulle hända. I stort sett hade väl dom flesta förväntat sig det.

Jhonas Enroth draftades av Buffalo redan 2006. Säsongen 2008/09 lämnade han Södertälje och Sverige för spel i Buffalos farmarlag i Portland. Säsongen därpå debuterade Enroth i NHL och därefter har han och Ryan Miller kamperat ihop.
– Vi har fungerat jättebra tillsammans. Han är en jättetrevlig kille och väldigt hjälpsam. Jag kan skatta mig lycklig att jag fått spela med honom i tre år eller vad det blir. Jag har lärt mig mycket av honom och jag tycker att han är en otroligt bra kille.

Ersättare för Ryan Miller blev efter många om och men Washingtons tjeckiska målvakt Michal Neuvirth. Buffalo fick slovaken Jaroslav Halak som en del av utbytet i Miller-trejden, men han trejdades sedan vidare till Washington mot just Neuvirth.
– Vi är lika gamla (25 år) så när vi har vuxit upp har vi spelat mot varandra i juniorlandslagen. Vi har alltid stött på varandra under turneringarna. Sedan har vi spelat mot varandra i AHL och i NHL så vi visste om varandra även om vi inte kände varandra personligen. Han verkar vara väldigt trevlig och jag har inte haft några problem alls med honom, så det blir nog bra.
– Han har en rätt så vanlig målvaktsstil och kanske inte så jättestor, 1,85. Jag tycker att han är en ganska stabil målvakt som spelar enkelt.

Så här långt har Jhonas Enroth vaktat Buffalos mål i 26 matcher och har 91,1 i räddningsprocent. Själv är han inte speciellt nöjd med varken sin eller lagets insats.
– Det har varit en rätt tuff säsong för hela laget. Det har varit en väldig ruljans på spelare, tränare och general managers. Man kan säga att det har varit en sjuk säsong med tanke på allt som händer runt omkring.
– Hittills tycker jag ändå att det varit en väldigt lärorik säsong där det personligen har gått helt okej. Självklart var det en jättebonus att få vara med i OS också.

Hur har din roll förändrats i Buffalo sedan Ryan Miller försvann?
– Nu har jag så klart fått stå mer matcher. Det är ju det här man vill. Även att vara en större del av laget och spela så många matcher som möjligt. Just dom bitarna är väl vad som förändrats mest.
– Klart att det sedan är roligare att spel i stort sett varje match jämfört med att oftast sitta på sidan. Jag har väl fått en lite större roll kan man väl säga.

Du sa att det varit rörigt i Buffalo och ni är ligans sämsta lag just nu. Varför har det blivit så?
– Det började redan i början av säsongen. Vi hade kanske inte så bra lag samtidigt som ledningen försökte satsa ganska ungt i inledningen av säsongen. Det finns jättebra unga spelare i vår organisation, men dom var inte riktigt redo och det gjorde att vi tappade efter lite. Sedan har det rullat på efter det.

Har det stabiliserat sig i laget och organisationen?
– Ja, jag tycker nog det. Vi är i alla fall på rätt väg och har fått en ny general manager, Tim Murray. Vi hade ingen GM under två månader. Men med den nya GM känner man att det börjar bli lite mer stabilt och hans nya plan börjar sätta sig.
– Det ska bli intressant att se hur det kommer gå och precis som jag sa finns det otroligt många talangfulla spelare i organisationen som redan har fått chansen. Som sagt så var dom inte riktigt redo, men det ska bli otroligt kul att få se dom nästa säsong och säsongen därpå.

Hur upplevde du OS i Sotji?
– Det var en jättebra och en väldigt kul resa. Det var otroligt kul att se Henrik Lundqvist på nära håll. Hur han tränar, spelar matcher och förbereder sig.
– Att bara vara på ett OS är otroligt kul det också. Det kommer vara ett minne för livet och något som man kommer vara jättenöjd med i framtiden att man varit med om.

Påverkades laget mycket av det som händer Nicklas Bäckström timmarna innan finalen mot Kanada?
– Jag vet faktiskt inte, men jag tror att dom flesta var väldigt professionella. Vi accepterade det som hänt och sedan gick vi bara vidare. Klart att det ändå inte är dom optimala förberedelserna, men jag tycker att dom flesta var professionella och kopplade bort det.

Jhonas Enroth gjorde en mycket fin VM-turnering förra våren. Det slutade med att Tre Kronor vann VM-guld och Enroth själv utsågs till turneringens bästa målvakt.
– Det blev som en ny injektion och jag bevisade för mig själv att jag kunde spela bra på en hög nivå och slå exempelvis Kanada. Sådant är skönt att ha med sig i ryggen och självklart fick jag bra med självförtroende efter den turneringen vilket också är viktigt i målvaktsspelet.

Det är VM om någon månad igen. Skulle du ha något emot att möta svenska folket i Kungsträdgården med en guldmedalj om halsen i år igen?
– (Skratt) Jo, det är klart att det skulle vara kul. Jag tror att det är bra att åka och spela mer matcher eftersom jag inte stått allt för många matcher i år. Även om det nu på slutet blivit helt okej med matcher.
– VM är ett sätt att avsluta säsongen på ett positivt sätt och att spela VM skulle vara otroligt kul.

Om Pär Mårts ringer och kallar dig tackar du ja med andra ord?
– Ja, i dagsläget gör jag det i alla fall.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL