Nyheter

Under luppen i hockeyns Mecka: ”Inte samma privatliv”

ANNONS

Montréal räknas som en av de hockeytokigaste städerna i världen. Det har Douglas Murray fått erfara under sin första säsong i klubben. Det stora intresset för Montréal Canadiens är inte alltid positivt för spelarna.
– Man har inte riktigt samma privatliv direkt, säger Murray till hockeysverige.se.

Efter några mycket framgångsrika säsonger i San José såldes Douglas Murray i fjol till Pittsburgh. Där blev han kvar resten av säsongen. Inför årets säsong var det länge ovisst var han skulle komma att hamna. I slutet av augusti kom beskedet, Murray skrev kontrakt gällande ett år med klassiska Montreal. Vilket innebar att han för första gången kom att tillhöra ett lag stationerat i Kanada.

– En omställning har det helt klart varit. Här synas man under mikroskopet kan man väl säga. Man har inte riktigt samma privatliv direkt. Sedan bor jag i gamla Montreal och där är det lite bättre. Men det är självklart kul att så många är intresserade, säger Douglas Murray till hockeysverige.se.
– I San José var det ändå en ganska stor marknad när det gäller hockeyn och likaså var den väldigt stor i Pittsburgh. Det har varit väldigt kul i alla lagen som jag spelat i eftersom det funnits ett stort hockeyintresse på alla ställena och mycket folk på matcherna. Jag ska väl inte säga att det är en jätteomställning men självklart är det en förändring.

Utveckla det här med att ni inte har samma privatliv som spelarna i exempelvis San José.
– Det snackas mycket, man skriver mycket på internet och man är lite extra intresserade. När man går ut känner dom väl igen än. Jag var i San José ganska länge så där blev man ganska igenkänd också. Så stor skillnad tycker jag ändå inte att det är.

”DET VAR EN KATASTROF”
På 45 matcher med Montreal den här säsongen har Murray svarat för två assist. Själv är han inte nöjd med framför allt inledningen av säsongen som stördes av en skada strax före NHL-premiären.
– Det var en katastrof i början eftersom jag blev skadad redan på training camp vilket inte var speciellt lyckosamt eftersom jag var i ett nytt lag. Sedan var jag lite ut och in i laget, nästan som en rookie, och spelade väldigt få minuter i matcherna.
– Jag kämpade på och dom senaste 15 matcherna har jag kommit tillbaka och ligger på en 18 minuter per match. Så det gäller att fortsätta jobba på och hoppas jag kan fortsätta på samma sätt.

Har du blivit varm i Montreal- kostymen nu mot slutet?
– Nja, det har jag väl varit hela tiden. Det är en väldig skillnad att missa 4-6 veckor mitt i säsongen jämfört med att göra det precis i början av säsongen. Det tar några matcher innan man kommer igång och allt blir som fördröjt.
– Visst var jag inte i toppform när jag kom tillbaka, men samtidigt hade jag fått en bättre chans om man hade satsat på mig när jag kom tillbaka. Nu har jag kämpat mig till det.
– Jag tycker att det handlar mer om att få en ordentlig chans och få spela mycket. Det är svårt att spela, speciellt som en stor tung kille som jag, 12-13 minuter när jag känner att jag rör mig mycket bättre på isen när man ligger på sexton plus.

Hur skulle du beskriva Michel Therrien som coach?
– Hård, enkel, ganska rak på sak. Han kommer inte med alltför många tekniska detaljer. Som coach passar han mig ganska bra egentligen och det viktigaste tycker han är att man ska ut och kriga. Sedan vill han självklart som alla andra coacher att man ska producera och så, men som sagt var han passar mig bra.

TROR PÅ VANEK
Innan transferfönstret slog igen under förra veckan knöt Montreal till sig österrikaren Thomas Vanek som tidigare under säsongen att stora framgångar i New York Islanders där han gjort 17 mål och totalt 44 poäng på 47 matcher. En spelare som Douglas Murray tror Montreal kommer att få mycket nytta av framöver.
– Han kommer bli otroligt viktig för vår offensiv. Han är en målgörare, men jag tyckte lite synd om honom i första matcherna då han hade tre, fyra jättechanser som han missade. Jag hoppas att han klämmer dit den snart så han inte tappar självförtroendet. Han är en otroligt skicklig spelare och så fort han hittar kemin med dom rätta spelarna kommer han att vara väldigt viktig för oss.

Just nu är Montreal tionde bästa lag i hela ligan och Murray tror att laget kan räcka ganska långt i ett eventuellt slutspel.
– ”Lunkan” (Henrik Lundqvist) är ju där uppe i toppen, men Carey Price är också en helt fantastisk målvakt. Jag har aldrig spelat i ett lag som gett så många målchanser och vi skulle inte vara där vi är idag om det inte var för Carey Price. Han är på en egen nivå.
– Han har varit lite skadad på slutet så det har gjort att det varit lite tuffare för laget. Blir han hel och spelar som han kan så tror jag att vi kan gå hela vägen.

Ditt kontrakt med Montreal går ut efter säsongen, hur mycket tänker du på framtiden?
– Självklart ligger det i tankarna. Man får frågan av familj, vänner och reportrar. Det är inte så att man inte tänker på det över huvud taget, men jag har spelat tillräckligt länge för att veta att gå omkring och tänka på hjälper ingenting.
– Det enda jag kan kontrollera det som sker i dag vilket också är det som jag lägger fokus på. Det andra löser sig av sig själv.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL