Rögle BK

Expertens tips: ”Bik Karlskoga till kvalserien”

ANNONS

I dag startar den sista etappen inför kvalserien. Playoff-serien, där Karlskoga, Karlskrona, Mora och Rögle gör upp om den sjätte och sista platsen i SHL-kvalet, inleds med några högintressanta matcher. Hockeysverige.se bad Viasat-experten Leif Strömberg att ge sin syn på de medverkande lagen. 

Precis som Leif Strömberg uttryckte sig i morse när vi talades vid är det ”när solen börjar titta fram och det luktar hundskit ute som det roliga börjar”.

I dag sparkar  Playoff-serien i gång med matcherna mellan Karlskrona och Mora samt Karlskoga och Rögle. En serie som ska plocka fram det sjätte och sista laget som ska göra Örebro, AIK, Västerås, Djurgården och Malmö sällskap i kvalserien till SHL.

Vilket lag som kommer gå till kvalserien och vad är lagens styrkor och svagheter bad hockeysverige.se Viasat hockeys expert Leif Strömberg att svara på. Vad bad honom även plocka ut en profil varje lag.

KARLSKOGA
– Bik har kontinuiteten i truppen och man har inte bytt ut så himla många spelare. I fjärde linan har man ofta spelare som Fredrik Höggren och Björn Kindahl. Det vittnar om att man har ett starkt lag. Att man är på placering till fyra, fem tycker jag är ett måste för Bik Karlskoga. Den truppen har man absolut. Säsongen i HockeyAllsvenskan blev, i alla fall för mig, en liten besvikelse när man missade topp tre eftersom man legat där hela säsongen.
– När det stämmer, när man backcheckar och vänder spelet är man livsfarliga. Svagheterna tycker jag är, vad man inte minst visade mot Troja i sista matchen, att omställningsspelet inte alltid sitter där och man tar inte dom här Bik-avsluten i första våg. Ibland tycker jag att det är lite för mycket hockeybockey-varning där man spelar utsida, går inte och tar smällar, är inte lika raka längre utan är lite bekväma och så vidare. Man står inte riktigt för varumärket längre, men det är min uppfattning. Det är Bik Karlskoga som styr och bestämmer hur man ska spela och inte jag.

Leif Strömbergs profil i Karlskoga:
– Man skulle kunna välja alla från Calle Berglund till Henrik Björklund. Jag vill ändå ha Kristofer Näslund som profil i Bik Karlskoga. Han är den som bär den här fanan.

KARLSKRONA
– Jag tycker att man har behållit mycket av styrkorna från förra säsongen. Sedan tycker jag att man har fått ihop ett väldigt bra lag med mycket uppsida och många revanschspelare. Att sedan Nick Angell, som jag tycker är seriens bästa back, spelat så bra har gjort att Calle Rosén, Simon Karlsson, Jonathan Pudas och dom här kunnat ta lite rygg på honom och sett hur man ska spela pucken och hur man ska jobba. Sedan tycker jag att Karlskrona har två av seriens farligaste spelare i Alexander Bergström och Jesper Jensen. Nu vet inte jag om Jesper är spelbar ikväll, men han har gjort en bra säsong.
– Nu fick man lite skador och hamnade i en sämre period. Svagheten är, tycker jag, att när man spelat den här rushockeyn där man jobbat hårt i backcheckingen och ställt om snabbt, när man inte kan spela den utan är tvungna att byta taktik på grund av skador har man inte klarat av att ställa om och spela utefter situationen. Man är kanske mer beroende än andra lag av att vara skadefria.

Leif Strömbergs profil i Karlskrona:
– Jag tycker att man har väldigt många profiler i det här laget. Ska man plocka ut en så är det lätt att säga Nick Angell eftersom han är fantastiskt duktig. Men jag skulle vilja lyfta fram Jesper Jensen. Han är härlig och en fantastisk spelare.

MORA
– Mora har återigen nästan rekord i antalet använda spelare den här vintern (47 stycken, reds anm.). Med det laget som Mora haft tycker jag att man ska vara på topp sju, utan snack. Nu är man det också. Det har väldigt mycket in- och ut-spelare i Mora under säsongen, minst sagt. Sedan ska man inte glömma att Mora haft några tråkiga besked med bland annat Patrik Anderssons hjärnskakning som tvingar honom att sluta och Tomas Larsson som bröt benet. Då måste man ju rekrytera ersättare.
– Jag tycker att man ändå gjort det okej den här säsongen och befäst den här topp sju-placeringen. Jag vet inte vad deras mål är men Mora behöver en högre målsättning för man har en kompetent lag som man kanske inte alltid får ut allt av.

Leif Strömbergs profil i Mora:
– Precis som i dom andra tre lagen finns det även i Mora många profiler. Absolut vill jag ändå lyfta fram Jonas Westerling. Enligt mig är han ett av seriens riktiga spelgenier, en otroligt spelskicklig spelare som leder Mora IK varje dag.

RÖGLE
– Nu slutade man sjua. Det är alltid lätt att säga när man kommer ner i HockeyAllsvenskan att man har jobbat ihop en bra trupp, att det fyllts på med bra spelare och så vidare. Jag tror att deras mål var att gå till topp sju och det klarade man. Sedan är det alltid så, oavsett om du är i Ängelholm eller Karlskoga, blir du inte bättre så får du alltid kritik. Kommer du fyra borde du ha kommit trea, blir du tvåa tycker man att du skulle kommit etta. Det är samtidigt det här som är skönheten, att det finns traditioner i klubben som skapar förväntningar.
– Jag tycker nog ändå att Rögle är en liten besvikelse sett över hela säsongen. När man är bra kan man vara riktigt bra, men man kan även trilla igenom ordentligt. Man har en riktigt kompetent backbesättning med Victor Berglind och Jesper B. Jensen. Två som jag tycker absolut är flygfärdiga. Andreas Lilja tycker jag har varit den största besvikelsen ibland lagets backar.
– Det hände något i mitten av säsongen när Jakob Lilja och dom här yngre spelarna fick spela mycket mer. Då vart Rögle också mycket bättre.

Leif Strömbergs profil Rögle:
– Det är lite hugget som stucket vad det gäller profil i Rögle. Dennis Everberg har gjort det bra, men personligen tycker jag att Jakob Lilja är komplett för att spela i SHL. Han är bra på det mesta. Jag tycker att det är en otroligt intressant spelare och som varit fantastiskt duktig. Jag håller Jakob Lilja som den spelare i Rögle som är närmast att spela högre upp.

Vilket lag går till kvalserien?
– (Skratt) Ja, du Ronnie, det är tiotusenkronorsfrågan. Känslan jag får är att skulle Bik Karlskoga och Karlskrona vinna i dag är det definitivt ett race mellan dom båda lagen. Vinner däremot Mora i dag så är det vidöppet inför fortsättningen.
– Ska jag välja ett lag? Det är svårt, men BIK har det bästa utgångslägen och jag tror att dom blir farligast. Bik Karlskoga blir det lag som tar det.

Kvällens matcher:
SHL
Luleå – Färjestad (C More)
Modo – Skellefteå (C More)
Växjö – AIK (C More)
Linköping – Brynäs (C More)
HV 71 – Örebro (C More)
Frölunda – Leksand (C More)

Playoff-serien
Karlskrona – Mora (Viasat Hockey)
Karlskoga – Rögle (Viasat Hockey)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL