OS 2014

Nu är det allvar – experten tippar OS-semifinalerna

ANNONS

Sverige eller Finland? USA eller Kanada? I dag är det dags att skilja agnarna från vetet. Hockeysverige.se bad Viasat-experten Johan Tornberg ge sin syn på de båda OS-semifinalerna. Han hoppas på en repris från Globen-VM i våras.
– Tittar du på VM så var vi riktigt knackiga fram till kvartsfinalen, men på något sätt lyckades vi ändå skruva oss ur, säger Tornberg.

Sverige har fått en lugn resa till sin OS-semifinal. Tre raka segrar i gruppspelet följdes upp av 5-0 mot Slovenien i kvartsfinalen. Finland har å sin sida fått slita mer hund. I de två senaste matcherna har man ställts mot förhandsfavoriterna Kanada och Ryssland – och gjort riktigt bra ifrån sig.

När rivalerna i dag drabbar samman i Bolsjoj-palatset i Sotji är det två lag med lite skilda förutsättningar som möts. Johan Tornberg, hockeyexpert för Viasats räkning under OS, gillar vad han har sett av Finland så här långt.
– Finland har gjort en bra turnering fram till semifinalen. Jag ska inte säga att dom gjorde sin bästa match mot Ryssland, men man gjorde precis vad man behövde, säger Tornberg från Sotji.
– Man jobbar precis som juniorlandslaget med ett stark försvar omkring sin målvakt och är tålmodiga i sitt spel. Det ser man att Erkka Westerlund har det som grunden i sitt spel och han har fått acceptans för hur man måste försvara sig utan puck. Som det ser ut är dom väldigt lättcoachade i att förstå vad som krävs för att vinna hockeymatcher. Finska spelare har heller aldrig haft en problematik med arbetsinsats.

Tre Kronor har fyra raka segrar, men har kanske inte alltid sett jättestabila ut på isen. Johan Tornberg tror och hoppas att förbundskapten Pär Mårts håller på att få i gång det svenska laget.
– Svenskarna har gjort det som krävs i dom här fyra matcherna. Man har vunnit matcherna. Sverige har haft en målvakt (Henrik Lundqvist) som räddat Sverige i första delen av matcherna. Framför allt mot Schweiz men även mot Lettland. Henke har fått en bra start på turneringen med två nollor, säger han.
– Däremot spelet fem mot fem och när vi fått flygande anfall emot oss har vi sett lite osäkra ut. Vi har inte haft tempot i spelet och trycket i åkningen som jag hade trott och hoppats på – ännu vill jag tillägga.
– Jag måste ändå påpeka, och det här är väldigt viktigt, man har ändå vunnit matcherna man behöver vinna. Vi är där vi är med dom prestationer vi gjort hittills vilket har räckt. Vi har ett powerplay som varit mycket bra och är ett hot i varje ögonblick. Det var vi i Globen också då vi vann VM-guld.

Fjolårets VM i Stockholm såg tidigt ut att landa i en svensk flopp. Spelet hackade och Sverige hade problem till och med mot så kallade blåbärsnationer. Men lagom till slutspelet vände det.
– Tittar du på VM så var vi riktigt knackiga fram till kvartsfinalen, men på något sätt lyckades vi ändå skruva oss ur och slå ut Kanada i kvartsfinalen och ruska om dom med en Fredrik Pettersson-straff. Sedan slog vi Finland efter bland annat två mål i powerplay, säger Johan Tornberg, som är hoppfull att det ska lossna nu också:
– Vi har ännu inte spelat våra två bästa matcher, vi har ett målvaktsspel som fungerar och ett powerplay som är bra. Jag söker ändå fortfarande ett stabilt försvarsspel där vi boxar ut och inte släpper till farliga lägen framför Henrik Lundqvist. Jag hoppas det kommer fram mot Finland för det kommer att krävas.

Hur slutar Sverige mot Finland?
– 2-1 till Sverige.

Semifinal två spelas mellan USA och Kanada, två rivaler som har mötts i OS-finalerna 2002 och 2010, båda gångerna med kanadensiska segrar som följd.
– Alla i lagen känner till varandra bra och spelar en liknande hockey. USA har flugit fram i den här turneringen. Dom har fått igång fyra formationer som går hårt och tufft allihop. USA är det lag som sett tempostarkast ut av alla lagen i turneringen, anser Johan Tornberg.
– Det är också den av matcherna som är svårast att tippa och känna. Jag tror att det lag som kan spela den bästa europeiska hockeyn och kan utnyttja farten bäst när det blir lite större ytor kommer att gå till final. Där ligger USA lite grann i framkant.
– Visserligen spelade den lettiska målvakten fantastiskt bra mot Kanada, men USA har ändå varit effektivare i sitt sätt att sätta puckar. Dessutom har man fått igång sina offensiva spelare som Phil Kessel jämfört med Kanada som har fått igång backarna. Shea Weber och Drew Doughty har gjort mer poäng än Sidney Crosby. Det kan vara en fördel för Kanada att man väntar på att Crosby ska komma igång rent produktionsmässigt. Jag tycker ändå USA verkar ha fler spelare igång jämfört med Kanada.

Hur slutar USA mot Kanada?
– Jag tror på 3-1 till USA.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL