OS 2014

Rok’n’Roll – Slovenien skrällvann mot Slovakien

Slovenien stod för en av OS-hockeyns största knallar under ”NHL-eran” när man på lördagen vann mot Slovakien med 3-1 och tog sin första hockeyseger i ett OS genom tiderna och tog sig ett steg närmare kvartsfinal.

Med tanke hur nationernas första matcher i OS såg ut kanske det inte är någon större skräll. Slovenien gjorde en bra match mot Ryssland och var under med ett mål inför slutperioden samtidigt som Slovakien blev förnedrade av USA och föll med 1-7.

Men hos spelbolagen var det tio gånger pengarna på slovensk seger mot Slovakien. Och seger, ja, det blev det definitivt.
Slovenerna var det bättre laget i de två första perioderna, även om det var mållöst.

I tredje perioden fick man ordentlig utdelning ganska tidigt. Tidigare Timråjunioren Rok Tičar, numera i tyska Köln, slog in 1-0 tre minuter in på perioden. Strax dessförinnan hade Anže Kopitar missat öppet mål.

Tre minuter senare punkterade Slovenien matchen när man sköt två mål på 23 sekunder. Tomaž  Razingar, kaptenen och Trojaspelaren, gjorde 2-0 och därefter gjorde Kopitar 3-0 med ett lika läckert som kyligt solonummer framför det Jaroslav Halák i det slovakiska målet där han höll i pucken från ena sidan målet till andra innan han lade in pucken ur minimal vinkel.

Förre Brynäs- och Mora-målvakten Robert Kristan vaktade, precis som mot Ryssland, det slovenska målet och stoppade 27 skott innan han med 18 sekunder kvar fick se Tomáš Jurčo spräcka nollan.

Slovenske storstjärnan Anže Kopitar gjorde, utöver sitt 3-0-mål, en storstilad match och fick dra ett enormt lass och spelade närmare 27 minuter.

Den slovenska segern innebär med största sannolikhet att Slovenien nu får kvalspela mot kvartsfinal mot Österrike, Lettland eller Slovakien.