Videocenter

Bibics svar på tal: ”Jag skulle aldrig backa”

ANNONS

Ett slagsmål mellan Malmös David Liffiton och Rögles Almen Bibic kom att dominera hockeyrubrikerna i går kväll. Nu talar Bibic ut om fajten som tillkom efter hans tackling på stjärnan Joey Tenute.
– Jag träffar mitt i bröstet och jag tycker att han kanske kan hålla huvudet uppe, säger Bibic till hockeysverige.se.

Rögle förlorade klart mot Malmö i gårdagens derby. Siffrorna skrevs till 5-1. Stora samtalsämnet efter matchen var Almen Bibics tackling på Malmös stjärna Joey Tenute och det efterföljande slagsmålet mellan Bibic och David Liffiton. Enligt Kvällsposten reagerade både Mats Lusth och Björn Hellkvist,Malmös tränare, hårt på i första hand Bibics tackling.
– Fruktansvärt fult och onödigt gjort av Bibic och dåligt av domaren att han inte fick matchstraff, menade Lusth.
– Bibics överkörning av Tenute var fruktansvärt fegt gjort. Det hör inte hemma i en hockeyrink, sa Björn Hellkvist.

Även efterspelet i korridoren utanför omklädningsrummen var ganska heta där Lusth och Bibic slängde inte alltför snälla glosor till varandra. Hockeysverige.se får tag på Almen Bibic dagen efter bråket i Lindab Arena och han berättar sin version om upprinnelsen till själva bråket.
– Egentligen börjar det med att Liffiton sätter upp en armbåge på våran Jakob Lilja som åker ner i backen och är helt groggy. Han tränade inte i dag heller. Efter det får jag ett bra läge att sätta in en tackling och sedan säger dom att det är deras bästa spelare. Jag bryr mig aldrig vem det är utan får jag ett läge då sätter jag dit en tackling.
– Efter den tacklingen blev det ett jäkla liv. Det skreks fram och tillbaka, det hotades hit och dit. Jag tänkte att det inte var mer än så. Sedan hettade det till. Det var inte bara den tacklingen jag satte in under matchens gång, men det var den som var droppen tror jag.

Hur ser du själv på tacklingen mot Joey Tenute?
Jag tycker att den är regelrätt. Jag träffar mitt i bröstet och jag tycker att han kanske kan hålla huvudet uppe. Det är inte lätt och det går väldigt fort där ute. Själv tycker jag ändå att den är okej.
– Jag är jätteglad att jag inte träffade hans huvud. Vad jag har läst i dag så är han spelklar vilket också gör mig jätteglad. Att skada spelare och hålla på med sådant skit är inte något som jag står bakom. Att spela hårt och tufft är något som jag vill absolut göra, men jag är glad att han verkar må okej vilket känns bra faktiskt.

Fick du klart för dig varför David Liffiton hoppade på dig just då?
– Han hade inte varit över mittlinjen på hela matchen. Sedan var det en situation där jag spelade iväg pucken. Då ser jag honom och han säger ”Hey, you wanna go?”. Innan han ens han hunnit sagt det klart får jag en smäll på hakan. Redan där kände jag att ”oj, oj oj nu snurrar det rejält i skallen”.
– Han släpper handskarna och slår några slag till och då försöker jag slänga handskarna och få ett övertag, men redan vid första smällen är allt vunnet för honom. Han är en grym fighter, inget snack, och det var tunga slag att ta emot. Man ger och man tar. Jag delar ut en tuff tackling på Tenute och jag har inga problem med att ta smällar själv.

OM LUSTH: ”JAG VAR KYLIGARE ÄN HONOM”
Det blev en ganska hård ordväxling i korridoren efter matchen med bland andra Malmötränaren Mats Lusth och Almen Bibic inblandade.
– Efter matchen står jag och snackar med en massa journalister. Då ställer sig han framför mig och hånflinar emot mig. Han sa lite saker som jag knappt kommer ihåg själv vad det var nu. Det blev lite snack fram och tillbaka och han var väl väldigt nöjd med att bara ställa sig där.
– Har man vunnit en match tycker jag att man kan vara lite kyligare. Det är nästan jag som ska säga något i så fall, men jag kände att jag var mycket kyligare än honom i alla fall.

Mycket talar nu för att Almen Bibic och även David Liffiton blir avstängda under några matcher. Något som givetvis Bibic beklagar.
– Det är jättetråkigt. Jag försöker bara försvara mig själv efter det jag blivit påhoppad. Jättetråkigt att det blir så, men jag tänker inte lägga mig ner som någon sköldpadda och spela död. Det spelar ingen roll vem som hade gått på mig. Jag skulle aldrig backa.
– Nu är det satt i system att slänger du handskarna så är det avstängning och jag tycker att det är jättetråkigt att missa matcher. Jag vill ju spela hockey.

Du och din bror Alen Bibic är kända för att spela en fysisk och ganska tuff hockey. Blir ni ofta provocerade av den anledningen under matcherna?
– Ja, visste är det så. Det är något man är van med. Man ger och man tar och det är mycket det mentala och snackandet, så är det ju.

Ni bröder möts om en knapp vecka i Gränby Ishall. Nu har ni mötts tidigare under säsongen, men är det ändå speciella känslor mellan er ute på isen?
För båda är det faktiskt som vilken match som helst. Sedan är det såklart speciellt att brorsan är på andra planhalvan. Visst, det är en lite cool känsla att vara inne samtidigt som brorsan fast i olika lag, men det är inget mer än så.
– Man försöker bara spela det spel man gjort hela tiden och hålla sig till det så man inte klantar till det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan