Stefan Ladhe
OS 2014

Han ska trimma de svenska OS-målvakterna

ANNONS

Ska Tre Kronor vinna OS-guld vill det till att målvakterna med Henrik Lundqvist i spetsen spelar bra. Den som ska hjälpa superstjärnan att spela på toppen av sin förmåga under turneringen är målvaktstränaren Stefan Ladhe.
– Det är dom som ska prestera och jag ska ge dom förutsättningarna för att kunna göra det, säger Ladhe till hockeysverige.se.

Att vinna ett OS-guld utan ett bra målvaktsspel sägs var i det närmaste omöjligt. För svensk del är det Henrik Lundqvist, Jhonas Enroth och Jonas Gustavsson som får ta på sig det ansvaret. Tre målvakter med stor potential, men bara en målvakt som är förstamålvakt i sitt NHL-lag.

Stefan Ladhe är målvaktstränare i Tre Kronor och den som ska ge våra målvakter bästa tänkbara förutsättningar inför varje träning och match. Hockeysverige.se fick en pratstund med honom under måndagen.
– Första dagarna här i Sotji har varit jättebra på alla sätt och vis. Vi bor bra, det är fräscht samtidigt som ryssarna varit o-ryska på det sättet att dom ser glada ut och vill hjälpa till. När man är här annars är det inte alltid så.
– Jag kom hit i lördags med halva ledargänget. Pelle (Mårts), ”Poppe” (Peter Popovic), ”matrisarna” och Tommy Boustedt åkte redan i torsdags. I går var vi på dammatchen samtidigt som vi satt och planerade. Nu är dessutom alla spelare här förutom Oliver Ekman Larsson och Jakob Silfverberg.

Alla håller Henrik Lundqvist som given etta. Gör även ni det inom ledarstaben?
– Vi ser honom som vår förstamålvakt. Det vet både han och alla som har frågat oss. Det är ingenting som vi tycker att vi vill hålla hemligt på något sätt.

Kan du se problem i att man gör honom till en så självklar etta eller ser du bara fördelar i det?
– Vi ser det som fördelar och vi brukar så ofta som möjligt vara ganska tydliga med dom sakerna. Oavsett om vi jobbat med junior- eller A-landslaget senaste åren och har en turnering så har vi oftast tänkt hur vi vill matcha målvakterna. Det brukar vi tala om för målvakterna ganska tidigt så dom kan inrikta sig på sitt och inte behöver tänka på sådana saker.
– Under en vanlig turnering under säsongen där det är tre matcher kan vi säga till målvakterna att du ska spela två och du ska spela en. I vissa fall kan vi säga att ni får ta varsin i början så får ni tävla om den sista matchen.
– I det här fallet har vi talat om tidigt att ”Henke” är vår etta. Sedan vet vi att vi har två bra målvakter till. Sedan har vi kommunikation med Henke och även med Jonas och Jhonas när och om dom kommer in.

Vem som är andramålvakt idag är inte klart enligt Stefan Ladhe.
– Nej, det har vi inte tagit ännu eftersom vi inte varit samlade förrän i dag och inte varit på is.

Hur mycket är du själv med och påverkar målvaktsvalet under OS?
I OS är ändå Henke förstamålvakt och han är den enda av våra målvakter som även är det i sitt lag. Där är det inte så komplicerat. Jonas Gustavsson och Jhonas Enroth är inte i ännu i den positionen i sina lag. På det sättet är det inget konstigt beslut.
– Det kan vara annorlunda i andra turneringar, men vi har oftast en dialog i ledarteamet om egentligen allting. Sedan är det klart att man kanske pratar mer med ”Poppe” när det gäller backarna eller mig när det gäller målvakterna. Vi ventilerar sakerna tillsammans och sedan har vi ett resonemang där vi kommer fram till ett beslut.
– Det är inte så att Pelle själv sitter och kokar ihop någonting. Klart att han har en tanke och jag kanske har en tanke. Då får vi byta lite bilder och sedan se vart vi landar någonstans.

Ser du likheter i Lundqvist, Enroth och Gustavsson som målvakter eller är dom väldigt olika i sitt sätt att spela?
– Det skiljer sig en del. Jag tror att dom flesta åskådarna tycker att dom flesta målvakterna ser likadana ut. Det gör dom inte egentligen och det beror på vilka styrkor och fysiska förutsättningar dom har. Gustavsson är ju större än Enroth och då skiljer sig också deras spelsätt. Ställningarna på isen kanske inte skiljer sig så mycket, men dom har olika sätt att jobba eftersom dom är bra på olika saker.

Vem är fjärdemålvakt om nu någon av era tre målvakter blir skadad?
– Vi har sagt redan tidigt att Robin Lehner också funnits med i tankarna. Sedan har vi ganska många på listan. Skulle den situationen uppkomma så får man titta lite på hur läget är.
– Men för oss har Lehner varit med i tankarna under hela säsongen, men sedan kom Jhonas Enroth och Jonas Gustavsson före när vi tog ut laget.

Hur mycket dialog har du med våra OS-målvakter under deras NHL-säsong?
– Det beror lite grann på vem det är. Jonas Gustavsson har jag inte jobbat med tidigare även om jag träffat på honom på olika sätt. Jhonas Enroth känner jag sedan gammalt och vi har jobbat ihop ganska mycket. ”Henke” var det länge sedan jag jobbade med.
– Sedan har jag haft mer koll på NHL den här säsongen jämfört med vad jag brukar ha eftersom det finns det funnits OS i tankarna naturligtvis sedan länge tillbaka. Då vill man ha kontroll på grejerna, men man vill inte störa killarna i sin vardag. Dom har sitt liv att tänka på där borta så det blev mest några glada tillrop i och med att laget blev uttaget – att vi snart ska ses igen och så vidare.

Vad blir din roll under turneringen?
– Den blir som vi alltid jobbar. Vi har jobbat på samma sätt under många år i vår ledarstab. Vi har våra olika expertisområden.
– Målvakterna ska få den förberedelse och den träning dom behöver för att göra framförallt en bra träning. Där har man en dialog om vad dom behöver, om man behöver filma någonting och så vidare. Under matcherna har jag en kamera på vår målvakt där vi filmar deras match så att säga och sedan går vi igenom den dagen efter.

Ett viktigt bollplank för målvakterna också antar jag?
– Precis, men det är lite olika beroende på vad killarna behöver. Det är dom som ska prestera och jag ska ge dom förutsättningarna för att kunna göra det.

Utan ett bra målvaktsspel inget OS-guld. Det är nästan hela expertisen enig om. Men vilka länder har den bästa målvaktstrion? Vi avslutar pratstunden med att Stefan Ladhe får svara på den frågan.
– Tittar man på speltid skulle jag nog tycka att finnarna (Kari Lehtonen, Antti Niemi, Tuukka Rask) är vassa. Klart att folk pratar om USA som har jätteduktiga målvakter (Jimmy Howard, Ryan Miller, Jonathan Quick) och även Kanada (Roberto Luongo, Carey Price, Mike Smith).
– Finnarnas målvakter spelar väldigt mycket. I Kanada har Luongo varit borta lite då och då. I USA har Howard också varit lite skadad. Tittar man på trion så tycker jag nog ändå Finland är i toppen fast vi i Tre Kronor har dom bästa målvakterna. Att Jonas och Jhonas inte fått spela så mycket ännu beror på att dom står på tur sitt ta över första rollen i sina lag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL