Philadelphia

Big bucks

I tider av ekonomisk osäkerhet och skakig arbetsmarknad är människor väldigt benägna att uppmärksamma oförsiktig hantering av pengar. Inte minst kommunpolitiker och fackpampar har en grym förmåga att välja fel tillfällen att röja loss på Stadshotellet med slipsen i pannan. Philadelphias kontraktsförslag om 100 miljoner dollar till Shea Weber lär bli föremål för debatt i den heta striden om ett nytt kollektivavtal.

Europa står väl inte i brand, men låt oss i alla fall vara överens om att det ekonomiska läget är oerhört spänt sedan medelhavsländerna visat sig vara precis så oförmögna att hantera sin ekonomi som de historiskt sett varit och alla misstänkte att de skulle fortsätta vara. I tur och ordning medgavs de undantag från EU:s konvergenskrav och Euro-samarbetet blev en konstgjord andning för de ytterst bräckliga ekonomier som med lire, drachmer och pesetas hade kraschat för länge sedan. Europas ekonomi är ansträngd och hela marknaden skakas av en finansiell ovisshet som påverkar oss alla i form av dyrare räntor, skenande inflation och en sämre arbetsmarknad.

Igår satt Zlatan Ibrahimovic i Paris och kritade på ett kontrakt som ger honom 14 miljoner euro i årslön.

På andra sidan Atlanten gick finanskraschen 2008 fram som en slåttermaskin i en redan skuldtyngd ekonomi där huvudlösa spekulanter först krökade bort skattebetalarnas pensioner och sedan tackade för förtroendet genom att göra samma skattebetalare arbetslösa och beröva dem deras offentliga skyddsnät. Den amerikanska ekonomin har varit i helvetet och vänt, men i arbetarstäder som Detroit, Philadelphia, Boston, Pittsburgh och Cleveland är såren långt ifrån att läka. Tomma hamnar och övergivna fabriker vittnar om en produktionsbaserad ekonomi i omvälvande reform med stora identitetsproblem.

Igår hostade Philadelphia Flyers upp cirka 100 miljoner dollar i ett så kallat ”qualifying offer” för att knyta till sig stjärnbacken Shea Weber de närmaste 14 åren.

Money talks, bullshit walks och fansen klagar inte över notan Det är knappast hockeyspelarnas fel att hamnarna står tomma och att det nu bara är råttor och tvättbjörnar som befolkar ruinerna av de storskaliga byggprojekt som gick om intet i krisens spår.

För hur djup en ekonomisk kris än må vara finns det alltid pengar till rockstjärnor och hockeyspelare. I fallet Zlatan handlar det om ännu en oljemiljardär som väljer att spendera sina blodspengar på att ha ett fotbollslag som leksak. I fallet Philadelphia Flyers handlar det om en av NHL:s absolut rikaste klubbar som går bra och levererar vinster, men det hade lika gärna kunnat vara schejkvarianten. Även i NHL finns det hockeygalna filantroper som öser stora pengar på sitt hockeylag utan att nödvändigtvis förvänta någon avkastning. Hade inte ishockeyn funnits hade de slängt pengarna på segling eller hästpolo eller något annat jävla trams.

Men när den här typen av monsterkontrakt presenteras tar det i regel bara några minuter innan någon av våra stora tidningar av oklar anledning räknat ut exakt hur många butikskassörskor eller lokalvårdare som ryms inom ramen för denna monsterlön. Kassörskor och lokalvårdare är fantastiska, men de säljer inte 15 000 säsongskort och precis just där blir jämförelsen helt irrelevant.

Idrottsstjärnor tjänar enorma pengar för att miljontals människor är villiga att betala för att åskåda deras yrkesutövning och köpa deras matchtröjor. Slutdiskuterat.

Flyers erbjudande till Weber är alltså ingalunda ett ovanligt kontraktsförslag i absoluta tal och termer, men det som är ytterst uppseendeväckande är att NHL-klubbarnas ägarrepresentanter så sent som i veckan presenterade ett första bud till spelarfacket där man bland annat föreslog att spelarkontrakten inte får överstiga fem år i löptid, att nykomlingar ska sitta på sina inträdeskontrakt i fem år och att en spelare först efter 10 säsonger får bli ”unrestricted free agent”.

Mitt i allt detta kastar Flyers alltså upp ett kontrakt som går stick i stäv med vad ägarna till synes unisont driver i förhandlingarna. Man kastar upp precis ett sådant kontrakt man vill medverka till att förbjuda, och det är ungefär som om Vänsterpartiet skulle hyra in sin valstugepersonal på provisionslön via ett bemanningsföretag.

Hur Nashville, som tillhör de klubbar som knappt når upp till lönegolvet, ska ha råd att bjuda emot förefaller i det närmaste obegripligt. De tvingas antagligen snällt acceptera sina fyra draftval och börja leta efter andra lösningar för att täta en försvarslinje som inom loppet av bara några dagar kan ha mist två av NHL:s absolut bästa backar till bättre betalande arbetsgivare.

Och här ligger nyckelfrågan i det nya NHL-avtalet. Professionell idrott är en fri marknad, men en enskild professionell liga är snarare ett slutet system som bär tydliga spår av reglerad planekonomi. I en sådan är fördelningen inte autonom utan baserad på modeller och därmed ständigt föremål för rättvisedebatt.

Ryan Kennedy på The Hockey News skriver ett intressant stycke om detta idag, ni kan läsa det HÄR. Utåt sett är konflikten en förhandling mellan klubbarna och spelarna, men egentligen är det lika mycket en fråga om maktbalansen mellan de fattiga och de rika. Om de små klubbarna ska vara med och konkurrera och därmed göra produkten attraktiv krävs det att de genom en relativt större del av kakan får bättre ekonomiska förutsättningar. De pengarna vill de rika klubbarna inte ta ur sina egna kistor och eftersom kakan då istället måste växa återstår bara att vittja spelarnas fickor.

Det nya avtalet lär få en del effekter. Lönegolvet kanske sänks och modellen för taket görs om, de maximala kontraktslängderna lär kortas ner och spelarna kommer åtminstone få finna sig i en 50-50-split av ligans gemensamma intäkter. Detta kommer främst de mindre klubbarna till glädje, men någon större revolution i maktbalansen mellan fattiga och rika klubbar kommer det dock inte innebära, Du kan aldrig reglera bort det faktum att vissa är starkare.

I de ruffiga delarna av South Philly jublar verkstadsarbetare, ambulansförare och snickare ikapp inför möjligheten att få spendera sina surt förvärvade slantar på att få se en rese som Shea Weber patrullera blålinjen i Wells Fargo Center.

För inte bara är han långt mer sympatisk än uppnästa fondförvaltare och korrupta medelhavsministrar – han är ju bevisligen en klart skickligare yrkesman.

Text: Peter Sibner

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten